11 adevăruri despre viața cu un toddler: „Te rogi să ai 10 minute de liniște, însă când ele se întâmplă te ia panica.” Când încerc să le explic persoanelor fără copii cum e să fii mamă de toddler, adesea îmi vine în minte cuvântul haotic. E un termen care subliniază foarte bine cum e viața alături de o „bombă de energie”.
De regulă, aceste discuții au loc fix în momentul în care încerc să-mi țin un ochi atent la copil, în timp ce mă chinui să port o conversație cu un adult – credeți-mă că nu e un lucru ușor. Dacă aș avea mai mult timp la dispoziție în dicuția față în față, le-aș spune cele 11 adevăruri despre viața cu un toddler.
Fie că ești un părinte care merge la job, care este încă în concediu de creștere copil, care lucrează cu jumătate de normă sau lucrează de acasă, viața împreună cu un toddler te aruncă într-un vârtej al provocărilor.
Lucrul care mi se pare de departe cel mai dificil este să sap în interiorul meu pentru a găsi vreo rezervă ascunsă de răbdare.
Viața cu un toddler poate fi plină de frustrări în unele momente, în special în clipele în care te grăbești să ajungi undeva sau trebuie să predai un proiect respectând un anumit deadline. Până și scosul vaselor din mașina de spălat devine o adevărată provocare pentru că, nu-i așa, fix în fața ei stă un copilaș dornic să „te ajute” să pui farfuriile și paharele DIN STICLĂ, la loc.
Viața cu un toddler este total imprevizibilă. Fix în momentul în care ai impresia că ai stabilit o rutină perfectă a somnurilor, a meselor și activităților… BOOM! Omulețul de 2 anișori începe minunata etapă a „nu vreau-urilor”. Brusc, somnul nu mai e somn, mesele se transformă într-un haos total, iar activitățile în crize de nervi și frustrare pentru că linia neagră e neagră și nu e galbenă. Say what???? Exact!
Viața cu un toddler înseamnă să nu reușești să bifezi nici jămătate din lucrurile de pe lista de „to dos”. Vrei să trimiți un e-mail, să bei o cafea, să scoți rufele din mașină, să speli vasele, să lucrezi la un proiect? Realizezi că de cele mai multe ori apuci să faci totul pe jumătate, asta în cel mai bun caz. Când ți-e lumea mai dragă, iar creierul e în funcțiune, când simți că degetele îți fug pe taste sau speli vasele mai cu spor, fix atunci o piesă de lego nu se potrivește cu alta, sau „cineva” are nevoie la oliță, sau nu reușește să schimbe hăinuțele unui bebeluș de jucărie, sau murdărește pereții cu carioci sau… atât de mulți de sau încât o mamă ar putea umple paginile unui roman ca „Shogun-ul” cu astfel de exemple. Să nu mai pomenim de mersul la cumpărături cu un toddler. Asta chiar ar putea deveni o activitate primejdioasă.
Partea bună este că viața cu un toddler nu este niciodată plictisitoare. Fetița mea reușește să mă facă să râd cu tot sufletul, până la lacrimi uneori, și mă topește cu câtă dragoste îmi oferă. Este plină de afecțiune, amuzantă, inteligentă și bună. Toate aceste lucruri mă fac să mă gândesc că toate lucrurile pe care le face nu au ca scop să mă scoată din papuci și nici să-mi pună nervii pe bigudiuri. Ea, pur și simplu, învață să fie om.
11 adevăruri despre viața cu un toddler
1. Absolut tot ce ai de făcut durează de 3 ori mai mult. Acum ai un „ajutor”.
2. Lucrurile încep să dispară în mod misterios, ori le găsești în cele mai dubioase locuri.
3. Se întâmplă să calci în câte o baltă cu lichid și habar n-ai dacă este apă, suc, pipi…
4. Petreci mai mult timp negociind decât orice președinte
5. Toddler-ul tău va vrea să facă fix opusul lucrului pe care tu ai vrea să-l facă până când încetezi să-i mai ceri să facă ceva
6. Îți vine să bufnești în râs la boacăne, deși știi că trebuie să păstrezi o față serioasă pentru a nu-i încuraja comportamentul neadecvat
7. „Împarte” devine cel mai folosit cuvânt din vocabularul tău și îl repeți de cel puțin 1001 ori… PE ZI
8. Vei pierde enorm de mult timp căutând jucăria pe care cel mic a pierdut-o și fără care nu mai vrea să facă absolut nimic
9. Somnul încă e o provocare, fie că vorbim despre treziri prea matinale, ore prea târzii de culcare, schimbări orare
10. Treci de la frustrare intensă la iubire copleșitoare într-o secundă
11. Te rogi să ai 10 minute de liniște, însă când ele se întâmplă te ia panica pentru că nu știi ce altă boacănă a mai făcut, ce-a mai scos de unde, ce-a mai spart sau murdărit.
Vezi si: Tantrumurile. Ce facem când copilul trece printr-o criză de furie? | Demamici.ro