Răul de mașină la copii este ca cel mai rău joc de noroc din lume. Vor putea copiii mei să se bucure de jocurile pe bancheta din spate fără să se simtă amețiți? Va ajuta această carte să-mi distreze copilul în drum spre bunica sau îl va face să vomite? Nu știi niciodată… până vezi.
Cuprins:
Aproape toată lumea s-a confruntat cu rău de mișcare la un moment dat, care de obicei provoacă greață, dureri de cap, amețeli, somnolență, stare de rău și alte simptome neplăcute, potrivit unei cercetări din 2019. Cel mai adesea este cauzată de mișcarea laterală și verticală de joasă frecvență – AKA, bancheta din spate a mașinilor, zboruri accidentate, plimbări cu barca – și se poate întâmpla oricui. Deși, este mai frecventă la copiii de la 2 la 12 ani, ceea ce s-ar putea datora în parte „unui sistem vestibular în curs de dezvoltare, care este mai susceptibil la dezechilibru”, potrivit medicului Elisa Song, medic pediatru integrator și expert în medicină funcțională pediatrică.
„Răul de mișcare poate apărea – indiferent dacă copilul tău se află într-o mașină, avion, barcă sau rollercoaster – atunci când sistemul de echilibru din urechea internă, numit sistemul vestibular, simte o mișcare pe care celelalte simțuri nu o simt”, spune Dr. Song pentru Motherly. „Sistemul vestibular al copilului tău simte mișcarea în sus și în jos sau dintr-o parte în alta, în timp ce ochii îi spun că stă nemișcat în spatele unei mașini și se uită la un film, se joacă pe ecran sau citește o carte. ”
Această deconectare este confuză pentru creier, potrivit Dr. Song, ceea ce duce la senzația de rău de mișcare. „Copiii simt greață. Pot deveni palizi și transpirați, devin neobișnuit de liniștiți sau agitați, se simt amețiți, vor să deschidă ferestrele sau să simtă aer rece, să aibă dorința de a se întinde sau să închidă ochii, să înceapă să respire puțin mai repede, să devină neliniștiți și, în cele din urmă, vomită”, spune ea.
Deoarece nu poți evita să-ți urci copiii în mașină, vestea bună este că există modalități dovedite de a-i ajuta să-și stăpânească răul de mișcare.
După cum spune Dr. Song, „Cel mai bun mod de a ameliora răul de mișcare este să îl preveniți în primul rând.” Așa că țineți cont de aceste sfaturi înainte de a vă pune centura. (Și nu vă fie teamă să luați cu voi niște pungi și șervețele de urgență, pentru orice eventualitate)
Privirea pe fereastră te poate ajuta să nu simți rău de mașină. Dr. Song sugerează să vă asigurați că copilul dumneavoastră „stă cât de sus poate” și are o vedere clară pe fereastră. Dacă drumul este deosebit de întortocheat, încercați să-l puneți pe copilul dumneavoastră să privească la orizont, în loc să se uite la o carte sau un ecran.
Mehul Patel, MD, medic pediatru la Children’s Memorial Hermann Pediatrics, recomandă conducerea ori de câte ori traficul este minim, dacă este posibil, „deoarece călătoriile line vor fi mai ușor de gestionat (decât oprirea și plecarea)”.
Alegeți locurile potrivite din mașină, pentru a ameliora simptomele, potrivit Anthony Hudson, MD, medic pediatru al Spitalului de Copii din New Orleans.
„Într-o mașină, (n.r. – răul de mișcare se simte cel mai puțin dacă stai pe) scaunul din față (pentru cei peste 12 ani), cu ochii la drum, ca și cum ai conduce mașina. Într-un avion, cel mai bine este să stai pe un scaun mai în față de aripa avionului. Dacă călătoriți cu trenul sau autobuzul, sunt de preferat locurile cu fața spre sensul de mers.”
Dr. Patel spune că „claustrofobia poate înrăutăți răul de mișcare”, așa că încercați să evitați să strângeți prea mulți oameni într-o mașină deodată.
Și pentru adulții cu rău de mișcare: „Este mai bine să conduci mașina decât să fii pasager, probabil pentru că informațiile vizuale sunt în concordanță cu detectarea mișcării vestibulare”, potrivit Dr. Hudson.
Supraîncălzirea poate contribui la a simți mai mult rău de mișcare, ceea ce, se poate întâmpla totuși iarna.
„Deschideți geamurile din când în când astfel încât aerul rece să circule în mașină”, sugerează Dr. Song. „O bună ventilație poate ajuta la reducerea stării de greață legată de rău de mișcare.”
Dacă simțiți că copilul dumneavoastră devine prea înfierbântat și are greață, dr. Song recomandă să opriți mașina cât mai curând posibil „pentru ca copilul să iasă la aer curat și să respire lent și adânc .” Ea adaugă: „Înghițituri mici de apă rece sau o cârpă rece pe frunte pot fi, de asemenea, liniștitoare.”
Încercați să vă planificați plimbările lungi cu mașina în timpul somnului sau la culcare, deoarece somnul vă poate ajuta.
„Ori de câte ori este posibil, încercați să dormiți în mașină”, ne sfătuiește dr. Patel.
Privirea la o tabletă sau citirea unei cărți poate agrava răul de mișcare, deoarece necesită concentrarea ochilor și poate crește senzația de vertij, explică dr. Patel.
El sugerează să ascultați muzică sau o carte audio, deoarece „sunetul nu afectează de obicei răul de mișcare” sau, din nou, somnul. „Răul de mișcare rezultă din confuzia aportului simțurilor, așa că, cu cât sunt folosite mai puține simțuri, cu atât mai bine”, adaugă el.
Sigur, gustările de călătorie sunt distractive, dar ar putea agrava răul de mișcare. Dr. Song sfătuiește să mănânci ușor înainte de o călătorie lungă, adăugând: „Păstrarea stomacului copilului tău liber de alimente grele, grase sau zaharoase îi va oferi tractului digestiv o pauză, astfel încât este mai puțin probabil să simtă greață”.
Pune puțin ulei esențial de mentă în ceaiul copilului tău sau dă-i bomboane de mentă, care sunt „uimitoare pentru a reduce greața și crampele care vin împreună cu răul de mișcare”, spune dr. Song.
Dr. Hudson recomandă să le oferi copiilor dulciuri tari de ghimbir dacă „experimentează sau anticipează să se confrunte cu simptome de rău de mișcare”.
Punctul de presopunctură, Pericardium-6 (PC-6) a fost găsit „pentru a ameliora greața, vărsăturile și anxietatea”, spune dr. Song. „Este un punct foarte calmant, care este atât de important atunci când simți rău de mișcare.”
Pentru a găsi acest punct, care este situat deasupra cutei interioare a încheieturii mâinii copilului dvs., între cele două tendoane mari de pe antebraț, Dr. Song sugerează să-și pună al doilea, al treilea și al patrulea deget împreună. Apoi, puteți măsura aproximativ această lățime cu degetele și utilizați acea măsurătoare pentru a măsura aceeași distanță în jos de la pliul încheieturii lor pentru a afla unde se află PC-6. Apoi, utilizați buricele degetelor sau ale degetelor mari pentru a aplica o presiune fermă, dar ușoară, timp de 1 până la 5 minute.
„Aplicați o presiune continuă în jos sau masați punctul cu mișcări circulare mici și lente în timp ce țineți degetele ferm pe punct”, explică dr. Song. „Pe măsură ce aplicați presiune, concentrați-vă asupra punctului și insuflați intențiile de vindecare în punct cu fiecare inspirație și expirare lentă și profundă. Rugați copilul să respire lent și adânc cu tine, dacă dorește.”
De asemenea, puteți obține benzi de presopunctură care să alunece pe încheieturile unui copil pentru a ameliora simptomele.
„Gestionarea medicamentelor pentru unii oameni este justificată”, spune dr. Hudson. „Medicamente cum ar fi scopolamina, care se aplică ca un mic plasture în spatele urechii, și antihistaminice la copiii mai mari de 2 ani sunt adesea folosite pentru rău de mișcare.”
Desigur, ar trebui să vă consultați întotdeauna cu medicul pediatru al copilului dumneavoastră înainte de a administra orice nou medicament sau supliment.
Uneori, nu poți să ieși din mașină sau să găsești ușurare în alt mod. Dacă puteți, încercați să vă ajutați copilul să-și încetinească respirația.
„Doar încetinirea și calmarea respirației vor ajuta la reducerea senzației de greață și a anxietății asociate cu răul de mișcare”, spune dr. Song. „Uneltele mele preferate pentru a-i învăța pe copii sunt respirația în cutie și respirația abdominală – ambele pot îmbunătăți nu doar răul de mișcare, ci și stresul, anxietatea, insomnia, concentrarea/atenția și multe altele.”
Iată sfaturile Dr. Song pentru ambele.
În timp ce tratați răul de mișcare al copilului dumneavoastră, fiți atenți și la prezența altor simptome.
„Dacă copilul dumneavoastră are simptome de rău de mișcare în momente în care nu este implicat într-o activitate de mișcare, în special dacă are și dureri de cap, dificultăți de auz, de vedere, de mers, de vorbit sau dacă se uită piwedut, spuneți-i medicului pediatru, spune dr. Hudson, deoarece „acestea pot fi simptome ale altor probleme decât răul de mișcare”.
Referințe:
https://www.mother.ly/health-wellness/childrens-health/how-to-prevent-car-sickness-in-kids/
https://www.thechildren.com/health-info/conditions-and-illnesses/motion-sickness-how-help-your-child
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…