Știri interne

1500 de lei pe lună pentru plata creșei sau grădiniței copilului. Cum intră părinții în posesia lor | Demamici.ro

Guvernul a reintrodus în decembrie facilitatea oferită de angajatori părinților care au copii înscriși la creșă sau grădiniță, însă nu toți pot beneficia de cei 1.500 de lei.

Prin OUG 115/2023 s-au introdus o serie de facilități fiscale referitoare la aceste cheltuieli privind educația timpurie.

În cadrul impozitului pe profit a fost introdusă o prevedere la regimul fiscal al cheltuielilor privind creșele, grădinițele și educația timpurie. Astfel s-au inclus cheltuielile privind funcționarea creşelor și grădiniţelor, precum și a decontărilor privind cheltuielile aferente educației timpurii pentru copiii angajaților în cadrul dispozițiilor aplicabile cheltuielilor sociale.

1500 de lei pe lună pentru plata creșei sau grădiniței copilului

Cheltuielile sociale sunt in limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului angajatorului (firmei).

Totodată, sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaţilor în unităţi de educaţie timpurie, conform legislaţiei în vigoare, se limitează la nivelul sumei de 1.500 lei/ lună pentru fiecare copil.

Concret, părinții pot primi un sprijin pentru plata taxelor la grădiniță sau creșă chiar din partea angajatorului, dacă firma la care lucrează aceștia este plătitoare de impozit pe profit. Suma poate fi de maximum 1.500 de lei pentru fiecare copil, iar companiile își vor deduce banii din impozitul pe profit.

„Banii ăștia nu vin de la Guvern, vin de la angajator și doar dacă el vrea. Deci este opțional. La salariat este un venit neimpozabil. Dacă angajatorul vrea să mărească salariul omului ca să nu plătească CAS, CASS, impozit, atunci poate să îi ofere această facilitate”, a declarat pentru Digi 24 analistul fiscal Cornel Grama.

1500 de lei pe lună pentru plata creșei sau grădiniței copilului. Suma se acordă unui singur părinte şi nu poate depăşi 1.500 de lei. Poate însă să fie mai mică, dacă taxa cerută de este 600 de lei, spre exemplu. Măsura este bună atât pentru angajat, dar şi pentru angajator pentru că firma o să scadă din impozitul pe profit, banii primiţi de la Guvern şi oferiţi mai apoi părinţilor.

Este o măsură care ar putea să ajute mulţi părinţi în contextul în care anul trecut în România au fost 530.000 de preşcolari şi 30.000 de copii înscrişi la creşă.

Vezi și: Calendarul de înscriere a copiilor la creșă și grădiniță, în anul școlar 2023-2024. Grupa mijlocie devine obligatorie | Demamici.ro

Vezi și: Când încep înscrierile la grădiniță și la creșă pentru anul școlar 2023-2024. Documentele necesare | Demamici.ro

Vezi și: S-a schimbat legea! Grupa mijlocie de la grădiniță devine obligatorie din toamna 2023 | Demamici.ro

Share

Articole recente

Actrița Anca Dinicu a născut. Ce prenume a ales pentru micuțul său | Demamici.ro

Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…

21 de ore

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună