In 2018 s-au nascut cei mai putini copii din ultimii 50 de ani, raporteaza cele mai noi statistici privind natalitatea din Romania. Varsta la care tinerii devin parinti creste tot mai mult, cei mai multi dintre acestia dorindu-si stabilitate financiara, inainte de a-si mari familia.
188.755 de copii au venit pe lume in 2018, cel mai mic numar de nasteri din ultima jumatate de secol. Doua treimi dintre bebelusi au fost adusi pe lume de mame cu varste cuprinse intre 20 si 34 de ani si tati intre 25 si 39 de ani. In 2017 s-au nascut 205.000 de copii.
Varsta medie a mamei, potrivit Institutului National de Statistica, a fost de 28,6 ani, cu 29,8 ani in mediul urban si 27 de ani in mediul rural. 41% dintre femeile care au nascut in 2018 au avut varsta peste 30 de ani.
Cea mai scazuta rata a fertilitatii s-a inregistrat in judetul Braila, iar cea mai mare in judetul Ilfov.
Femeile devin mame la varste tot mai inaintate care depasesc varsta la care femeia este cea mai fertila. Avand primul copil mai tarziu, multe romance se limiteaza la un singur copil. Atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor, fertilitatea scade odata cu inaintarea in varsta.
Asadar, in cazul femeilor fertilitatea ajunge la apogeu intre 20 si 30 de ani, scazand foarte mult dupa 35 de ani. Sarcina dupa 35 de ani presupune mai multe riscuri, iar pericolul de avort spontan este mai mare.
Pana la 40 de ani, doar 2 din 5 femei care doresc sa devina mame reusesc sa ramana insarcinate.
Citeste si:
ROMANIA, LOCUL 1 IN EUROPA SI 2 MONDIAL LA RATA DE AVORTURI – RAPORT INGRIJORATOR | DEMAMICI.RO
RATA MORTALITATII INFANTILE IN ROMANIA, DE DOUA ORI MAI MARE DECAT MEDIA EUROPEANA | DEMAMICI.RO