7 din 10 femei din România spun că fac singure treburile casnice. Un sondaj realizat de platforma BestJobs a scos în evidență faptul că 70% dintre femeile care locuiesc cu un partener se ocupă singure de treburile casnice. Printre principalele responsabilități se numără pregătirea mâncării, spălatul vaselor, spălatul și călcatul hainelor, dar și activitățile legate de pregătirea copiilor.
Cuprins:
„Job-ul” de acasă ocupă cel puțin 4 ore, adică jumătate din norma întreagă de muncă. Pe lângă treburile casnice enumerate anterior, femeile se mai ocupă de:
În cazul în care femeia este și mamă, responsabilitățile de acasă cresc cu 30%. 32% dintre respondentele la sondaj au mărturisit că lor le revine și rolul de „mamă învățătoare” sau „mama profesoară”.
În procente mai mici, dar tot semnificative, unele femei îndeplinesc și rolul de:
Treburile casnice. În cele mai multe dintre gospodării, femeile sunt cele care se ocupă cu treburile casnice. 44% dintre respondenții de sex masculin au declarat că partenera este cea care îndeplinește atribuțiile casnice. Un procent de 37% dintre bărbați consideră că responsabilitățile casnice sunt împărțite în mod egal. Bărbații care au declarat că împart atribuțiile casnice cu partenerele lor susțin că petrec, în medie, între una și trei ore pe zi pentru îndeplinirea acestor sarcini.
Roluri pe care și le asumă bărbații:
„În continuare vedem că femeile tind să aibă mai multe responsabilităţi decât partenerii lor când vine vorba de joburile casnice, ceea ce înseamnă mai puţin timp pentru propriiile pasiuni sau hobby-uri. Cu toate acestea, avem în jurul nostru foarte multe exemple de femei care îmbină cu succes rolurile profesionale şi cele casnice. Fiecare femeie merită recunoaştere pentru toate joburile din fiecare zi. Astfel, BestJobs lansează o campanie-manifest prin care celebrează femeile care reuşesc să pună lumea în mişcare şi la birou, dar şi acasă”, a declarat Ana Vişian, marketing manager BestJobs.
Sondajul a fost realizat de platforma BestJobs, pe un eșantion de 2376 de utilizatori de internet dintre care 57% femei și 43% bărbați. Sondajul a fost efectuat în luna februarie a acestui an (2023).
O cercetare facuta publica de Welch, care a avut ca esantion 2000 de mame din Statele Unite ale Americii cu copii intre 5 si 12 ani, a relevat faptul ca media orelor muncite de o mama, saptamanal, este de 98. Cu alte cuvinte, a fi mama inseamna a avea 2,5 locuri de munca.
Potrivit studiului, ziua unei mame incepe in jur de ora 06:23 si se termina pe la 20:31 (in cel mai fericit caz). Citește continuarea articolului aici!
Sursa: bestjobs.eu
Sursa FOTO: istock
Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară - spațiu de acceptare și…
Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și…
Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar…
Perioada post-partum sau al patrulea trimestru de sarcină, așa cum mai este ea numită, reprezintă…
De vorbă cu Andreea Răducan despre modele adevărate, principiile și valorile pe care le transmitem…
Distracție, aventură și prieteni pentru cei mici. Luna martie aduce episoade noi la Disney Jr.…