Un omulet nou a venit pe lume. Fie ca nou-nascutul face parte din familie sau e al unor prieteni, trebuie sa tii cont de anumite reguli la prima vizita pe care le-o vei face proaspetilor parinti. Nu ai vrea ca prima intalnire cu sufletelul sa se transforme intr-o povara pentru parinti, nu-i asa?
1. Tine minte, intalnirea e despre ei, nu despre tine
Tine minte ca vizita pe care o vei face mamei si puiului ei e despre ei. Asa ca palavrageala despre aglomeratia de la birou sau viata ta amoroasa noua sau veche mai pot astepta. E foarte important sa intrebi mama care e cel mai bun timp pentru vizita. Viata ei s-a schimbat radical acum, iar programul la fel. Nu mai e vorba doar despre dorintele ei, ci despre tabieturile micutului care, desi nou in familie, face deja cele mai importante reguli.
2. Nu o lua personal daca mama nu vrea vizitata… inca
Te iubeste. Apreciaza ca vrei sa o vizitezi, chiar se bucura la gandul asta, doar ca inca nu e pregatita sa dea ochii cu alte persoane si asta trebuie sa fie ok pentru tine. Femeile reactioneaza diferit cand devin mame. Unele sunt atat de protective incat in primele zile nu suporta gandul ca altcineva va intra in „sanctuarul” botisorului de aur. Paranoia sau nu, hormonii nu se domolesc din primele zile dupa nastere. S-ar putea sa mai treaca o perioada pana cand mamicii ii va veni dorul de interactiune si va accepta si alte persoane in preajma nou-nascutului.
3. Suna, inainte de vizita
Niciodata sa nu apari in prag pe nepusa masa. Nu se face asa ceva si punct. Intotdeauna vizita trebuie anuntata printr-un telefon sau mesaj, indiferent de cat de putin ai de gand sa stai. Cand devii mama si nu ai niciun ajutor in casa s-ar putea ca totul sa fie vraiste in jur, copilul sa planga isteric, iar femeie mereu aranjata de alta data sa fie incercanata si nepieptanata de 2 zile, asa ca nu-i trebuie un stres suplimentar.
4. Fii foarte atenta la microbi
Sa nu cumva sa-ti treaca prin minte sa faci o vizita unui nou-nascut daca ai fost bolnava recent sau daca vreun membru al familiei tale cu care locuiesti in acelasi spatiu are vreo raceala. In aceasta perioada mamicile sunt foarte panicate cand vine vorba despre sanatatea celui mic si li se aprind toate beculetele cand aud cuvantul raceala, gripa sau boala. Nici nu e de mirare. Nou-nascutii nu au sistemul imunitar bine dezvoltat si orice microb cu care vin in contact se poate transforma intr-o adevarata problema.
Spala-te pe maini inainte ca mamica sa te roage sa o faci. Ai pune-o intr-o situatie ciudata sa-ti spuna: „Spala-te, te rog, pe maini!”.
Nu pupa copilul! Oricat de tentant ar fi sa atingi pielicica finuta a bebelusului, nu face acest lucru decat daca mama e de acord cu acest lucru.
5. Nu face comentarii despre casa sau corpul ei
Ultimul lucru pe care si-l doreste o proaspata mamica e sa-si faca inima rea din cauza ca in casa nu e totul la dunga sau ca ea nu arata la fel ca inainte de sarcina.
6. Nu comenta deciziile de parenting pe care le ia
Acorda-ti sfatul atunci cand e cerut. Indiferent de cat de multe ti pare ca stii, atata timp cat nimeni nu te intreaba, nu veni cu idei si sfaturi. Mama a petrecut cu siguranta suficient timp documentandu-se si a luat deciziile in cunostinta de cauza.
7. Nu uita sa mai si pleci
I-a facut placere sa te vada, te iubeste, te respecta, dar are nevoie mai mult ca niciodata de timp pentru ea. Nu sta uitata. Vizitele scurte si dese vor fi mai apreciate decat sederile de cateva ore.
sursa: Motherly
Citeste si:
7 LUCRURI PE CARE NU AR TREBUI SA LE FACI DACA BEBELUSUL NU TE-A LASAT SA DORMI O NOAPTE INTREAGA
CUM SA-TI FACI BEBELUSUL SA DOARMA TOATA NOAPTEA? TRUCURI PE CARE TREBUIE SA LE INCERCI
PROBLEME CU COLICII? CE SA-I DAI BEBELUSULUI PENTRU NOPTI LINISTITE?