Sarcina gemelara este una dintre cele mai mari suprize pe care le poate trai o viitoare mamica. Daca vestea in sine ca in pantecele tau se afla o fiinta te poate emotiona, in cazul sarcinii gemelare, emotia se dubleaza.
Cuprins:
Si nu doar ca se dubleaza, dar mai este insotita si de griji.
„Oare voi reusi sa duc sarcina la capat?”, „Vor fi aceste luni dificile pentru mine?” ,”Cum ma voi descurca cu doi copii nou nascuti?” sunt intrebari care inevitabil apar, ceea ce face din mamicile de gemeni mame eroine, in adevaratul sens al cuvantului.
Sarcina gemelara. Burtica uriasa care s-a viralizat
Insarcinata cu gemeni, o bloggerita din Barcelona, Spania a starnit multa valva pe internet dupa ce a publicat doua fotografii cu cateva zile inainte de nastere.
Imbracata doar in lenjerie intima, Laura Fuentes si-a afisat burtica de gravida in ultimul stadiu de sarcina cu gemeni.
Imaginile de mai sus sunt coplesitoare si exprima, poate, cel mai bine sacrificiul unei femei in clipa in care aduce o fiinta pe lume. In acest caz, doua.
Mamicile de pretutindeni au incurajat-o inainte de ziua cea mare. Mai mult, cele care se aflau in aceeasi situatie, au publicat si ele fotografii cu burtica lor uriasa, in semn de solidaritate si incurajare pentru viitoarea mamica.
Vezi si: Sarcina gemelara la 37 de saptamani! Dupa 5 zile, mamica a nascut | Demamici.ro
„Este incredibil cum se poate transforma corpul nostru pentru a sustine viata. Asa aratam eu cu o noapte inainte de a aduce pe lume cele doua fetite ale mele”, a scris una dintre mamici.
„Aici sunt insarcinata in 37 de saptamani cu gemenele mele. Le-am nascut 10 zile mai tarziu. Sunt uluita de cat de puternic este corpul nostru”, a mai scris o alta mamica.
Ce trebuie sa stii despre sarcina gemelara
Fetusii pot fi monozigoti sau heterozigoti in sarcina cu gemeni. Atunci cand sunt monozigoti, acest lucru presupune ca provin din acelasi ou rezultat din fecundarea unui ovul de un singur spermatozoid. La randul lui, se imparte in doi sau mai multi embrioni in prima faza de dezvoltare.
In general, gemenii monozigoiti sunt de acelasi sex si au aceeasi grupa sanguina. In cele mai multe cazuri sunt identici, desi exista si exceptii.
Sarcinile gemelare monozigote pot aparea oricand si nu sunt influentate de istoricul familial in astfel de sarcini.
Vezi si: Sarcina gemelara – cum apare si cum se recunoaste sarcina multipla | Demamici.ro
Sarcina gemelara cu heterozigoti apare atunci cand doua sau mai multe ovule sunt fecundate de spermatozoiti diferiti.
Astfel, fetusii care se dezvolta pot sa nu fie de acelasi sex si sa prezinte trasaturi fizice diferite. Astfel de sarcini tind sa apara in cazul femeilor cu un istoric familial de acest fel.
Cum este sarcina cu gemeni diferita de o sarcina normala
In primul trimestru de sarcina simptomele vor fi in mare parte aceleasi ca in cazul unei sarcini monofetale.
Pe masura ce sarcina evolueaza, viitoarea mamica trebuie sa aiba mult mai multa grija de ea. Veti avea o mobilitate mai scazuta, va veti simti mult mai obosita si trebuie sa acordati o atentie sporita regimului alimentar.
Nu uitati ca purtati in pantece doi copii, iar acest lucru va va consuma din rezerve mult mai mult. Sunt frecvente cazurile de anemie in randul gravidelor de gemeni. Din acest motiv este recomandat sa luati pe parcursul sarcinii suplimente cu vitamine.
Greutatea castigata in sarcina gemelara va fi mai mare. Sarcina trebuie sa fie in permanenta monitorizata, dar si tensiunea dumneavoastra arteriala, care poate fi afectata de noua greutate.
Totodata, sarcina cu gemeni este considerata o sarcina cu risc obstetrical crescut prin complicatiile si incidentele care pot aparea in timpul sarcinii si nasterii.
Conform unor statistici, din 10 sarcini gemelare doar o sarcina este dusa la termen, 3 sarcini presupun o nastere prematura si restul de 6 sarcini gemelare se soldeaza cu esec – avort sau moarte in uter.
Totusi, nu este cazul sa te sperii, ci doar sa fii const`ienta de riscurile care pot aparea. Cel mai important lucru pe care il poate face o viitoare mamica de gemeni este sa isi monitorizeze mult mai des sarcina, iar numarul ecografiilor sa fie marit, pentru a vedea evolutia fetusilor.
Incepand din a 35-a saptamana trebuie sa te astepti din orice clipa ca bebelusii tai sa vina pe lume, asa ca discuta din timp cu medicul tau pentru a vedea ce varianta de nastere ti se potriveste cel mai bine.