Inscrierea la clasa pregatitoare a suferit schimbari incepand cu anul 2020, in urma unor modificari impuse de Ministerul Educatiei.
Cuprins:
Astfel, noul sistem de inscriere in mod aleatoriu urmareste ca repartizarea copiilor in clase sa aiba loc in mod echitabil, fara sa existe diferente.
Ministrul Educatiei Monica Anisie a descris noua metoda ca fiind „o masura pentru a evita suprapopularea la clasa si pentru a da sanse egale tuturor copiilor”, potrivit Realitatea TV.
Procedura de repartizare a copiilor in clasele pregatitoare va fi stabilita de fiecare Inspectorat Scolar Judetean, si nu de scoli.
Inscrierea la clasa pregatitoare. Parintii nu vor mai avea dreptul de a alege invatatoarea
Daca pana acum parintii alegeau cadrul didactic pentru copilul lor, acest lucru nu va mai fi posibil.
Noua metoda stabileste repartizarea elevilor in clasa pregatitoare in ordine alfabetica sau prin tragere la sorti.
Aceasta decizie va fi hotarata la nivel judetean, si nu la nivel de scoala.
Asadar, articolul 51, aliniatul (4), din proiectul Metodologiei de inscriere in clasa pregatitoare se modifica astfel:
„(4) Constituirea formatiunilor de elevi in clasa pregatitoare se face dupa finalizarea procesului de inscriere, conform Calendarului, in baza unei proceduri elaborate la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean si aprobate de Consiliul de administratie, cu respectarea criteriilor de transparenta, echitate, nondiscriminare si incluziune”.
Inscrierea la clasa pregatitoare 2020. De ce s-a luat aceasta masura
Ministerul Educatiei a urmarit ca prin inscrierea la clasa pregatitoare in mod aleatoriu sa ofere sanse tuturor copiilor de a face parte din clasa unui cadru didactiv foarte bun si apreciat, indiferent de sfera sociala.
Astfel, se vor oferi sanse egale tuturor copiilor, iar parintii nu vor mai alerga dupa anumite invatatoare.
Repartizarea copiilor in mod echitabil va elimina suprapopularea claselor, o problema frecvent intalnita in ultimii ani in Romania.
Clasa pregatitoare, prima clasa din invatamantul primar
Învăţământul primar cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I – IV, clasa pregătitoare fiind prima clasă din învățământul primar.
Pentru copil, clasa pregătitoare este o perioadă de acomodare cu viața școlii, care să-i permită o bună adaptare la programul, colectivitatea și cerințele specifice acestui mediu diversificat în planul dezvoltării socio-emoționale, intelectuale și fizice. Din punct de vedere socio-emoțional, clasa pregătitoare sprijină copilul să capete încredere în forţele proprii, să-și sporească stima de sine, iniţiativa şi dorinţa de reuşită.
Ca sprijin pentru dezvoltarea intelectuală, copilul este pregătit să poată comunica mai bine, să realizeze un efort intelectual constant, să beneficieze de experiențe numeroase și diverse de învățare, informeaza edu.ro.
Pentru dezvoltarea sa psiho-fiziologică, această clasă oferă condițiile unui program adaptat specificului vârstei, într-un mediu stimulativ.
Înscrierile în clasa pregătitoare vor începe în 4 martie
Ministerul Educației a publicat proiectul calendarului de înscriere în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2020-2021. Pe 24 februarie, școlile și inspectoratele școlare trebuie să afișeze circumscripțiile școlare și numărul de clase pregătitoare alocate.
Tot pe 24 februarie va fi afișat programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor. Înscrierile în clasa pregătitoare încep anul acesta 4 martie, potrivit proiectului pus în dezbatere publică.