Primul ajutor in caz de electrocutare. Prin electrocutare intelegem vatamarea produsa de socul electric care patrunde in corp. Electrocutarea foarte fi usoara, grava sau chiar letala. Nu orice soc electric reprezinta un pericol de moarte. Depinde de tipul de curent, de cat de ridicat este voltajul, de felul in care curentul a trecut prin corp si nu in ultimul rand de starea generala de sanatate a persoanei curentate.
Cuprins:
Curentul electric trece usor prin corp, corpul uman fiind un bun conductor de electricitate. In majoritatea cazurilor, leziunile produse in urma electrocutarii constau in arsuri. Chiar daca in urma trecerii curentului electric prin corp nu exista rani vizibile, acest lucru nu inseamna ca persoana supusa socului nu a fost afectata. Exista posibilitatea sa existe leziuni interne.
Primul ajutor in caz de electrocutare. Simptome
Copiii au o rezistenta redusa la nivelul pielii, iar leziunile provocate de socul electric pot fi mult mai grave decat in cazul adultilor. De asemenea, persoanele in varsta sunt supuse unui risc crescut de complicatii sau deces din cauza afectiunilor cardiace.
In caz de electrocutare este foarte important timpul scurs pana cand persoana afectata sa primeasca asistenta medicala. Ideal ar fi ca reanimarea sa fie intreprinsa in primele 5 minute.
Principalele simptome ale electrocutarii:
- dureri de cap
- ritm cardiac neregulat
- spasme musculare
- senzatia de amortire sau furnicaturi
- convulsii
- pierderea cunostintei
- fracturi osoase
- stop cardiac
Primele masuri pana la sosirea ambulantei
Se deconecteaza persoana accidentata de sursa de curent. NU atingeti victima cu mainile goala daca se afla inca in contact direct cu sursa de curent! Puteti folosi manusi de cauciuc, obiecte de lemn sau plastic pentru a va proteja.
Nu incercati sa separati victima de sursa de curent daca simtiti o senzatie de furnicatura in picioare si in extremitatea inferioara a corpului.
Primele masuri pana la sosirea ambulantei daca victima este constienta:
- Dupa separarea de sursa care a produs electrocutarea, daca victima este constienta se aseaza pe o parte, in pozitia fetusului pentru a preveni accesele de voma.
- Incercati sa impiedicati racirea corpului victimei. Puteti sa o inveliti cu o patura sau cu folia termoizolantă din trusa de prim-ajutor.
- Daca persoana are rani, acestea trebuie dezinfectate, apoi aplicat un bandaj steril.
Chiar daca victima este constienta si pare sanatoasa, trebuie monitorizata in continuare intrucat poate sa apara electroporarea, un proces care consta in ruperea celuleor din corp, lucru care determina moartea tesuturilor.
Persoana electrocutata trebuie consultata de un specialist. De regula se recomanda o electrocardiograma, teste de sange si urina, tomografie sau RMN.
Primele masuri pana la sosirea ambulantei daca victima NU este constienta:
- Victima se aseaza in pozitie orizontala, cu capul putin mai jos decat trunchiul si cu picioarele ridicate.
- Se verifica caile respiratorii pentru ca acestea sa nu fie blocate
- Se efectueaza respiratie artificiala. Cu 2 degete ridicati barbia victimei. Strangeti narile. Inspirati o data si faceti doua insuflari, urmarind expansiunea toracelui. Urmariti atent reactia victimei. Opriti respiratia artificiala daca victima incepe sa respire singura, sa-si miste buzele sau sa tuseasca.
- Daca nu exista semne de imbunatatire, efectuati masaj cardiac.
- Alternati masajul cardiac cu respiratia artificiala pana la sosirea ambulantei.
Aplicarea corecta a masurilor de prim ajutor poate salva viata victimei.