10 lucruri uimitoare pe care bebelusii le fac in uterul mamei. Uterul mamei este locul in care copilul se dezvolta pe durata celor 9 luni de sarcina. Tot in uter se creeaza si prima conexiune emotionala dintre copil si mama.
Desi dezvoltarea lui este in formare, bebelusii au unele obiceiuri sau simturi surprinzatoare inca din perioada petrecuta in uterul mamei, desi multe persoane ar fi tentate sa creada ca ele se petrec abia dupa nastere.
Cateva dintre acestea pot fi simtite chiar si de mama, in timp ce alte obiceiuri pot fi vazute doar la ecograf.
10 lucruri uimitoare pe care bebelusii le fac in uterul mamei
1. Sa simta durerea – Potrivit unor studii facute in acest sens, fetusii pot simti durerea inca de din saptamana 8 de sarcina.
2. Viseaza – Desi suna surprinzator, bebelusul tau viseaza inca de cand se afla in pantece. Aceasta stare de visare poate fi observata atunci cand au loc miscarile rapide ale ochilor, semn ca se afla in starea de visare.
3. Gandeste – Cercetatorii au depistat unde cerebrale active in creierul copiilor, inca din prima etapa de formare a acestuia, la 6 saptamani.
4. Sa caste – E mereu loc de un mic cascat, chiar si in pantecele mamei!
5. Sensibilitate la lumina – Studiile au concluzionat un lucru uimitor, si anume, bebelusii nenascuti pot prezenta si ei sensibilitate la lumina. Desi se afla in uterul mamei, se pare ca fetusii clipesc mult mai des atunci cand sunt in burtica mamei, dar se afla intr-o incapere puternic luminata sau daca stau la soare.
6. Sa tresara – Un sunet spontan, precum zgomotul facut de mama atunci cand stranuta, il poate speria pe copilul aflat in pantece. Nu este nimic neobisnuit ca el sa inceapa sa tresara.
7. Ras – Emotiile mamei sunt transmise si copilului, chiar si cand vine vorba de un episod de ras. Atunci cand o femeie insarcinata rade, copilul simte miscarile corpului ei si, extrem de entuziasmat, incepe sa aiba si el cateva miscari saltarete in uter.
8. Mirosul – Bebelusii pot prezenta o repulsie fata de mirosurile neplacute, cum ar fi cel de tigara. Ei vor avea o serie de miscari agitate, ca raspuns la ceva ce ii deranjeaza. De cealalta parte, ei se pot bucura de mirosurile placute, cum ar fi mancarea servita de mama lor.
9. Respiratia – Desi in acest punct, copilul primeste oxigenul prin intermediul cordonului ombilicat, muschii plamanilor se dezvolta si incep sa imite inca din uterul mamei, miscarile ei de respiratie.
10. Nopti albe in pantecul mamei – Multi medici sunt de parere ca majoritate bebelusilor sunt „pasari de noapte” atunci cand se afla in uterul mamei. Dupa nastere, ei incep sa se dezvete de acest obicei si, treptat, sa se acomodeze cu somnul din timpul noptii.
Vezi si: Stiati ca bebelusii plang in uter? 13 curiozitati despre sarcina | Demamici.ro