Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, raspunsuri la cele mai arzatoare intrebari despre COVID-19. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals, a oferit informatii si raspunsuri la intrebarile legate de infectia cu coronavirus.
Lucrurile pe care trebuie sa le stiti pentru a fi puternici si informati, pentru a ne proteja de COVID-19.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel: „In momentul de fata noi stim ca avem de-a face cu acest nou coronavirus, pe numele sau de botez „SARS-CoV-2” si boala pe care o genereaza se numeste COVID-19.
Evident ca toata lumea a auzit despre aceste doua „minunatii” ca sa le numesc asa. Se stie foarte bine ca a fost identificat in decembrie 2019. In luna ianuarie 2020, „Organizatia Mondiala a Sanatatii” au primit informatii de la colegii din China cu privire la acest nou virus. Ce se intampla acum in China, stim cu totii ca informatiile astea au facut inconjurul lumii.
Din pacate, in momentul de fata el a ajuns si in Romania. Problema noastra este cum vom reusi sa il tinem sub control. Daca lumea nu intelege de la bun inceput ce are de facut, respectiv, plecand de la masurile de igiena, de la evitarea aglomeratiei, de la spalatul insistent pe maini cu apa si sapun din abundenta s-ar putea sa avem si noi ceva probleme.
In contextul in care stim ca populatia in varsta se gaseste in mediul rural si ca accesul la apa si canalizare este destul de limitat, noi am luat diverse scenarii si am calculat diverse modalitati de evolutie a acestui impact epidemiologic si avem evident mai multe lucruri pe care le tinem sub control.
Vezi si: O femeie diagnosticata cu COVID-19 si-a trimis fiica la scoala pana ieri! | Demamici.ro
In momentul de fata stim ca avem o intrare masiva de persoane care vin din toate tarile din Europa si practic avem pe relatia Italia un numar mare de oameni care se intorc in Romania.
Pe relatia Spania foarte multi cetateni care lucreaza acolo si estimam ca vor intra in Romania. Avem in Germania, Franta si Marea Britanie si toate aceste persoane care vin pot sa aduca virusul cu ele.
Nu este o surpriza faptul ca virusul a intrat si in Romania. Important este cum va evolua el tinand cont ca vorbim de forma L a acestui virus. Majoritatea cazurilor din Italia sunt cu forma L.”
Ce inseamna forma L a COVID-19?
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel: Aceasta forma L a acestui virus este forma mai agresiva. Sunt doua forme: L si S. COVID-19 S este mai bland, COVID-19 L este mai agresiv si daca ne uitam la cazurile din Italia, acest lucru se confirma.
De ce in anumite locuri mortalitatea nu este asa de mare, de ce in Italia este atat de mare incat in ultimele 24 de ore au murit peste 190 de persoane?
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel: Au murit atat de multe persoane deoarece este forma L a virusului. Totusi poporul roman ar putea sa aiba un deficit la un anumit receptor de la nivel pulmonar, receptori care sunt mai frecventi la barbati. Barbatii sunt mai expusi decat femeile, asadar ar putea sa fie redus simtitor indicele de mortalitate estimat!
Cum se simt ultimii infectati si cum se trateaza oamenii infectati cu COVID-19?
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel: Din momentul in care constatam ca sunt testati pozitiv, incepem terapia antivirala cu medicamentele pe care le avem pe teritoriul Romaniei. Avem aceste medicamente, le-am luat de la programul HIV-SIDA.
Avem experienta cu aceste medicamente. Nu reprezinta o surpriza pentru noi, mai mult decat atat adaugam la schema respectiva si un preparat antimalaric, care se stie ca reduce edemul pulmonar in asa fel incat lucrurile sunt tinute sub control.
Particularitatea acestei infectii cu COVID-19 consta in faptul ca produce desprinderea celulelor alveolare astfel incat, practic membrana bazala ramane fara nimic pe ea si ca atare nu mai poate sa faca transferul de gaze, atat de simplu este mecanismul.
Vezi si: S-a aprobat! Angajatorii, obligati sa dea liber parintilor cand se inchid scolile | Demamici.ro
Daca te-ai imbolnavit cu COVID-19 si te-ai tratat te mai poti imbolnavi inca o data si daca da, dupa cat timp?
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel: Noi stim ca orice infectie virala lasa in urma o rezistenta scazuta a organismului care ne predispune la noi imbolnaviri. Acest virus genereaza un raspuns din partea organismului tradus prin aparitia de anticorpi care sunt neutralizanti, ei neutralizeaza virusul.
In functie de tipul de anticorpi pe care il produce organismul poate sa stavileasca aparitia unei noi infectii sau nu. Trebuie sa fie o cantitate suficienta care sa invinga circulatia virusului.
Daca pacientul, odata vindecat intra din nou intr-un focar si acolo da peste virus si titlul lui de anticorpi nu este suficient de mare, exista sanse se se reinfecteze. Categoric, depinde de la organism la organism si am luat in calcul acest lucru si stim cum sa facem managementul acestor persoane, astfel incat sa-i izolam in continuare la domiciliu pe o perioada de inca 14 zile sa taiem astfel posibilitatea reinfectarii.