Durerea de travaliu le inspaimanta pe viitoarele mamici. De cele mai multe ori, fericirea ca urmeaza sa isi tina copilul in brate este umbrita de teama de durere.
Cuprins:
Asadar, pentru o nastere cat mai usoara, uita in primul rand tot ce stiai despre durerea de travaliu. Fiecare experienta este diferita pentru orice femeie, iar unele povesti pot fi inspaimantatoare.
Relaxarea este extrem de importanta pentru o nastere cat mai usoara. Iata cateva sfaturi de care sa tii cont.
Ce provoaca, de fapt, durerea de travaliu?
Teama de durere
Desi pare ciudat, afla ca teama de durere, frica de necunoscut, lipsa de informare, pot exacerba disconfortul dureros pe care il simti.
Discuta cu medicul ginecolog sau cu moasa despre etapele travaliului, pentru a intelege in primul rand tot ceea ce urmeaza sa se intample cu tine.
Daca pui in practica exercitiile invatate la cursurile de nastere si daca te mentii activa pe durata celor 9 luni, sansele ca nasterea sa fie mai usoara sunt mult mai mari.
Durerea functionala
Durerea este cauzata de cateva fenomene care au loc pentru ca nasterea sa se produca.
Dilatarea orificiului cervical, coborarea fatului, pozitia lui si contractiile musculare cauzeaza durere.
Durerea de travaliu, cauzata in principal de contractii, poate fi ameliorata prin exercitiile de respiratie.
Privarea de oxigen a uterului in acele momente accentueaza durerea. In plus, tehnica respiratiei te ajuta si la relaxare.
Pozitia in timpul travaliului
Pozitia poate influenta nivelul de durere. Desi nu exista o pozitie care sa anuleze de tot durerea de travaliu, s-a dovedit ca unele pozitii pot ajuta la relaxarea muschilor si controlul durerii.
Statul in picioare si plimbatul, pozitia culcat pe o parte sau semisezut ajuta, in special, in primele faze ale travaliului.
Pe masura ce dilatatia se mareste, iar copilul traverseaza canalul de nastere, te poate ajuta pozitia „ghemuit”, ce ajuta la indepartarea oaselor bazinului.
Controlul respiratiei in travaliu
Respiratia lenta si profunda: te ajuta cel mai mult in prima parte a travaliului. Ea ajuta la relaxare, eliminarea starii de anxietate si a fricii.
Respira lent, pe nas, pana cand abdomenul si toracele se dilata. Apoi faci o scurta pauza si respiratia se incheie cu expirul lent, pe gura, cu buzele intredeschise.
Se numara undeva la 7-9 respiratii pe minut.
Respiratia superficiala: intervine atunci cand respiratia lenta nu te mai ajuta in timpul contractiilor. Se inspira si se expira pe gura, dar intr-un ritm mai accelerat, aproximativ de 3 ori mai rapid decat la cea lenta.
Respiratia mixta: se alterneaza primele tipuri de respiratie si este folosita atunci cand contractiile devin cel mai dureroase.
Implica respiratii superficiale succesive, urmate de un inspir adanc si expir profund asemanator unui oftat.
Durerea de travaliu, ameliorata si prin anestezice
Daca durere este mult prea puternica, medicul poate interveni prin calmante administrate intravenos.
Morfina poate fi administrata pentru o calmare a durerii la nivelul intregului corp. Pentru a nu avea efecte negative, ea se administreaza cu cateva ore inainte de momentul nasterii.
Anestezia locala consta in injectarea unei substante anestezice (xilina) la nivelul perineului, de obicei inaintea epiziotomiei.
Blocajul pudendal. In acest caz, anestezicul este injectat prin peretii vaginului. Se efectueaza la inceputul fazei a doua a travaliului. Zona va fi amortita indeajuns de mult pentru a permite efectuarea cusaturilor necesare dupa nastere.
Anestezia epidurala, cea mai frecventa interventie pentru a calma durerea de travaliu. Ea este efectuata de medicul anestezist atunci cand dilatatia e intre 3 si 6 cm. Aceasta procedura implica plasarea unui cateter in spatiul epidural din jurul maduvei spinarii, prin care se injecteaza periodic anestezicul.