Nașterea la maternitatea Băneasa: „Să aduci un copil pe lume pe timp de pandemie este un act de curaj!” Nașterea este un eveniment emoționant și totodată înfricoșător pentru majoritatea mămicilor. Teama de neprevăzut, de durere, neliniștea trăită până în clipa în care își țin în siguranță la piept bebelușul… un adevărat carusel de trăiri în ziua în care ajung la spital pregătite să nască.
Cuprins:
Pandemia de coronavirus poate că a oprit lumea în loc, însă nașterea, viața însăși, nu poate fi oprită.
Femei însărcinate de pretutindeni s-au văzut nevoite să-și aducă copiii pe lume în plină pandemie. Emoțiilor și fricilor deja existente li s-au adăugat altele. Au născut singure, fără să-i mai aibă pe cei dragi alături, iar după naștere, s-au trezit singure în salonul maternității, fără nici măcar o vizită.
Mămicile de la maternitatea Băneasa, ziua nașterii – prima lecție de curaj
Se spune că nimic nu stă în calea unei mame care vrea să-și protejeze puiul, iar mămicile care ajung să nască în perioada de pandemie devin mult mai puternice.
La maternitatea Băneasa, pacientele care ajung la spital trec printr-un filtru de dezinfectare și apoi triaj epidemiologic, inclusiv măsurarea temperaturii.
Ca o extra măsură de siguranță, femeia însărcinată este testată și pentru COVID-19 și până la primirea rezultatului este ținută în izolator. Doar în situația în care rezultatul este negativ ea poate să continue demersurile din spital pentru naștere.
Experiența nașterii este trăită acum pe cont propriu. Soții nu mai au voie să stea în sala de nașteri să-și țină soțiile de mână și nici să fie vizitată de rude după naștere.
Medicii și asistentele țin legătura cu familia prin telefon și îi informează cu privire la starea mamei și a bebelușului.
Dr. Hadi Rahimian, directorul Spitalului Regina Maria Băneasa: „Să fii însarcinată și să aduci pe lume un copil în vremea pandemiei de coronavirus este un act de curaj.”
Nașterea la maternitatea Băneasa: „Să aduci un copil pe lume pe timp de pandemie este un act de curaj!”
Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrică ginecologie și directorul Spitalului Regina Maria Băneasa, a povestit într-un interviu cum arată acum o zi la maternitate, printre pacientele venite să nască.
Pacientele simt că noul coronavirus le-a „furat” momentul de fericire pe care îl așteptau de atâta timp.
„Pot sa spun ca multe lucruri se intampla altfel, am fost nevoiti sa reinventam felul in care facem multe dintre activitati. Dar cata vreme asta ne tine in siguranta, facem ce este nevoie.
Cand ajungem la spital, ziua incepe la fel pentru toti. Indiferent de cine esti, treci prin triajul epidemiologic, ne dezinfectam, ni se ia temperatura, apoi mergem sa ne echipam si ne apucam de treaba.
Daca sunt vizite urgente de facut in sectie, apoi raportul de garda pe care il tinem sub forma de web conferinta ca sa nu stam multi intr-un loc. Discutam cazurile din spital, luam decizii impreuna, apoi fiecare isi vede de treaba lui. Ma mai vad cu colegii mei pe parcursul zilei pe holurile spitatului si pentru ca nu le mai vad fetele, simt nevoia sa ii opresc si sa ii intreb daca sunt ok. Mastile astea ascund foarte bine si frica si oboseala.
Depinde de zi, dar orele noastre de program si mai ales ritmul din ultima perioada vin cu o mare presiune si pentru noi.
Nasteri si interventii, consulturi, video conferinte cu experti medicali pe probleme COVID 19, medici epidemiologi si colegi de breasla din China, Germania, SUA, Franta pentru a ne pune la curent cu noile masuri de siguranta, cu tratamentele disponibile, dar mai ales cu ce sa facem mai bine din experienta celor care au trecut deja prin asta”, a declarat medicul pentru clicksanatate.ro.
„Este una din cele mai grele perioade pe care omenirea le-a trait in ultima suta de ani. Atat din perspectiva medicala, dar mai ales a necunoscutului. Sa fii insarcinata si sa aduci pe lume un copil in vremea pandemiei de coronavirus este o provocare maxima. Si un act de curaj din partea lor, pe care ele o sa il inteleaga mai tarziu.
Am paciente care imi spun ca nu si-au imaginat ca vor fi singure la nasterea copilului lor, fara sot, fara familie, ca vor trimite doar o poza pe WhatsApp bunicilor si ca acum trebuie sa isi adune toate puterile sa treaca prin asta.
Alte paciente se tem sa nu se intample ceva cu ele sau cu copiii lor din cauza virusului, mai ales daca mai au si o sarcina la risc. O pacienta mi-a spus de exemplu ca ea simte ca acest virus i-a “furat” momentul ei de fericire. Frica si nevoia de siguranta sunt sentimentele cele mai pregnante acum”, a mai spus medicul.
Bebelușii de la Terapie Intensivă Neonatală rămân în continuare cea mai mare provocare
„Copii nascuti prematuri sau cu probleme asociate care stau acum in terapie intensiva nu au legatura cu noul virus. Ei s-ar fi nascut la fel si ar fi intampinat aceleasi greutati sau provocari cum le spunem noi.
E greu insa pentru parintii lor care au deasupra si aceasta povara, o gramada de restrictii, un factor de stres in plus. Oricum in terapie intensiva accesul parintilor este minim, asa ca cei mici petrec cel mai mult timp doar cu noi. Si stim ca doar pe noi ne au.
Ce am facut noi dintotdeauna a fost ca ni i-am “impartit” si le dam porecle si vorbim cu ei. Asistentele stiu ca pana ajung in bratele mamelor lor, ele sunt si mama si tata.”, a povestit Dana Zaciu, Medic primar si Sef Sectie Terapie Intensiva Neonatala.
Până acum, la maternitatea Băneasa nu s-a înregistrat niciun caz de mamă infectată cu COVID-19.
„Despre cum sunt afectati nou nascutii nascuti din mame infectate va pot spune doar din studii, in viata reala noi nu am gestionat niciun astfel de caz. Se pare ca virusul nu trece prin placenta si copiii nu se nasc infectati. Dar ce se poate intampla este ca ei sa ia virusul prin contact.
Cazurile cu nou nascutii infectatii, putine de altfel, au mers bine. Asta nu inseamna ca ne asteptam ca un prematur sau cu alte afectiuni medicale sa mearga la fel de bine. Dar speram sa nu fie nevoie sa aflam niciodata si sa fie feriti cu totii.
Suntem pregatiti sa facem fata chiar si acestei provocari, toti cunoastem protocoalele in vigoare.”, a mai adăugat dr. Dana Zaciu.