Burtica de gravidă devine vizibilă abia după 3-4 luni de sarcină. În ceea ce privește dimensiunea ei, nu există o regulă generală, iar acest lucru depinde de mai mulți factori.
Cuprins:
Există numeroase mituri despre burtica de gravidă în ceea ce privește forma și mărimea ei, însă nu există niciun studiu științific care să susțină acest lucru.
Cum se măsoară burtica de gravidă
Ca să-ți faci o părere dacă dimensiunea burticii tale se află în standarde normale poți încerca următoarea metodă:
Pentru o valoare aproximativă, ia în calcul numărul de săptămâni gestaționale și astfel vei obține o medie a numărului de centimetri pe care burtica ta ar trebui să-l aibă (2cm plus sau minus, marja de eroare).
Prin urmare, dacă ai 20 de săptămâni de sarcină, mărimea burții ar trebui să se situeze în intervalul 18-22 cm.
Este recomandat ca atunci când începi să măsori burta să o faci din capul pieptului și până la fundul uterului.
Nu uita că medicul este singurul care îți poate oferi un verdict cu privire la starea ta de sănătate și dacă burtica ta se află în parametri normali sau nu.
Burtica de gravidă prea mare, motiv de îngrijorare?
Uneori, mai sunt și alți factori care contribuie la diferențe mari în creșterea burții.
Dacă după ce te-ai măsurat, burtica ta depășește cu mult valoarea săptămânii gestaționale, poate fi vorba și de faptul că aveai câteva kilograme în plus înainte să rămâi însărcinată.
Retenția de lichide care are loc în sarcină, sarcina multiplă, excesul de lichid amniotic pot fi câteva din cauze.
O altă situație când burtica ar putea fi mai mare decât în mod normal este atunci când bebelușul este poziționat prea sus comparativ cu pelvisul tău. Acesta poate fi și un simptom al diabetului gestațional, iar medicul va solicita un test de toleranță la glucoză.
Dacă nu te afli la prima sarcină, o burtică mare ar putea fi și un indiciu că mușchii tăi abdominali au rămas slăbiți în urma unor nașteri anterioare.
O burtă mică nu înseamnă că fătul se dezvoltă greu
La polul opus, dacă burtica de gravidă pare mai mică decât a altor gravide, acest lucru nu înseamnă că vei naște un copil mic sau cu probleme.
Dacă te confrunți cu hipertensiune arterială, probleme cu vezica urinară, rinichii, preeclamsia sau ești o gravidă fumătoare, sunt șanse mari să ai o burtică mai mică.
De asemenea, gravidele cu o constituție înaltă și care obișnuiau să facă exerciții fizice în mod regulat, înainte de sarcină, își vor purta bebelușii mai sus.
În alte cazuri, este strict vorba de genetică. Dacă părinții sunt scunzi, atunci nici burta nu va fi prea mare.
Vezi si: Ce inseamna sa fii gravida in 11 fotografii amuzante! Cum se schimba viata de cuplu | Demamici.ro