După o luptă de 15 ani cu infertilitatea, au devenit părinți de gemene. Povestea unui cuplu de români. Ani în șir și-au văzut speranțele năruite. Au încercat foarte multe fertilizări in vitro atât în țară, în București, cât și în Turcia sau Austria. Nicio încercare nu a avut succes. Au mers mai departe și au vrut să apeleze la o mamă surogat din România.
Neseriozitatea femeii i-a făcut să realizeze că nu este varianta cea mai bună pentru a aduce pe lume un copil. Au încercat și procedura de adopție, dar s-au confruntat cu birocrația și refuzul. În cele din urmă, un medic din România le-a recomandat clinica BioTexCom din Ucraina, specializată în reproducerea umană asistată. Vă invităm să urmăriți un interviu emoționant.
După o luptă de 15 ani cu infertilitatea, au devenit părinți de gemene. Povestea unui cuplu de români
Mama: Mâine părăsim Kiev-ul și Ucraina. Ne luăm la revedere foarte fericiți, emoționați.
Reporter: Până să ajungeți la BioTexCom ați mai făcut încercări de mamă surogat sau fertilizări in vitro?
Mama: Acum 7 ani am făcut prima fertilizare in vitro. Primele 3 au fost făcute în București, fără succes, după care au urmat 3 fertilizări la Istanbul si 2 fertilizări în Ungaria. Din păcate toate fără niciun rezultat pozitiv. BHCG-ul 0. Apoi ne-am gândit să apelăm la o mama surogat din România, având niște ovocite înghețate, din prima fertilizare. A fost un eșec total. Mama surogat nu a fost de încredere.
Un medic din București la care mergeam ne-a sfătuit să venim în Ucraina, la Kiev. La început am fost puțin reticenți. Am întrebat-o pe doamna doctor dacă știe cupluri care s-au întors din Kiev cu copii și mi-a spus că știe cel puțin 5-6 cupluri care s-au întors cu copii frumoși, sănătoși și foarte fericiți acasă. Așa am intrat pe site-ul firmei BioTex. Ne-am înscris. Am primit răspuns în aceeași zi. Ne-a sunat o doamnă foarte drăguță și amabilă. Am discutat aproape o oră cu dânsa la telefon. Ne-a dat toate detaliile, ne-a cerut documente și după 2-3 săptămâni am făcut prima vizită la Kiev unde am și semnat contractul.
Ne-am întâlnit cu vreo 2-3 familii de români care erau foarte fericiți și încântați și ne-au spus să avem încredere că totul va fi bine. Și am început programul cu mama surogat.
Avem două fetițe gemene. Nașterea a fost prematură la 29 de săptămâni. Una dintre fetițe s-a recuperat foarte bine. De aceea se află și în România, acasă. Cu cea de-a doua fetiță am avut ceva probleme, cu intestinul, dar acum totul este ok. Cei de la BioTex ne-au sfătuit, ne-au ajutat, cu medicamente aduse din Austria.
Reporter: Spuneți câteva cuvinte despre cum a fost la Ambasadă, pentru celelalte cupluri care vor apela la mama surogat.
Mama: A fost foarte simplu. A fost foarte simplu cu certificatul de naștere. Ne-am dus la Starea Civilă (în România, aici, în Ucraina nu știu cum se numește). A durat 30 de minute. A mers cineva din partea BioTex-ului cu noi. Ne-au ajutat. Certificatul de naștere a fost făcut în limba ucraineană. Noi am fost trecuți ca părinți. Mama surogat nu a avut nicio legătură.
BioTex-ul s-a ocupat de traducerea și legalizarea actelor. Ne-am înscris online pentru Ambasadă. A doua zi am primit răspuns că ne așteaptă. Ne-am dus și ni s-a emis un certificat de naștere în limba română, pe modelul celui din România, în care părinți suntem trecuți doar noi. La Ambasadă maxim 45 de minute a durat totul. Nu am avut emoții. Nu a fost niciun pic de stres. Totul a decurs foarte bine.
Reporter: Pentru celelalte cupluri care nu au copii, dumneavoastră le doriți sau le-ați recomanda clinica pentru a-și îndeplini dorința?
Mama: Cu mare drag recomandăm. Vor fi foarte încântați, foarte fericiți. Vor pleca acasă cu unul, doi copii, sănătoși, fericiți și frumoși.
Reporter: Ce sfaturi aveți pentru alte cupluri care își doresc să apeleze la mama surogat? Dumneavoastră deja ați trecut prin toate etapele. Ce trebuie să știe sau la ce trebuie să se aștepte?
Mama: Să aibă foarte multă răbdare că până la urmă totul se rezolvă cu bine. Sfatul meu este să veniți cât mai tineri la BioTex, nu după 40 de ani.
Reporter: Vă mai întoarceți la noi pentru un băiat?
Mama: Nu știu. Am discutat și varianta aceasta pentru anul viitor. Soțul meu își dorește mult, dar să ajungem acasă să vedem cum e cu două fete împreună, cât de greu este și poate anul viitor, cine știe, ne întâlnim.
Doriți informații suplimentare despre programele clinicii BioTexCom? Găsiți mai multe detalii pe site-ul oficial. Pentru a te conecta cu reprezentanții clinicii și în social media, dă un like paginii de Facebook BioTexCom România.
Foto principală: simbol