Greva suptului. Metode de a trece mai ușor peste această etapă, fără a renunța la alăptat. Un refuz brusc al sânului de către bebeluș, nemotivat și spontan, poartă numele de GREVA SUPTULUI. Acest comportament al bebelușului o afectează foarte mult pe mamă deoarece atunci intervin foarte multe nelămuriri și întrebări:
Cuprins:
- De ce refuză sânul?
- Nu e laptele suficient de bun?
- Nu mai am lapte?
- Voi mai putea alăpta?
- Cât timp durează?
- Nu mă mai iubește?
- Ce fac greșit?
- Ce fac rău?
- Cum pot schimba ceea ce se întâmplă?
- Când începe și cât durează?
Pentru început, trebuie stabilit următorul aspect: dacă treceți prin etapa grevei suptului, asta nu înseamnă că e momentul să înțărcați bebelușul sau să îl hrăniți cu lapte praf.
Această etapă decurge la fel ca celelalte. Găsim cauza și contribuim la revenirea alăptării. Rareori auto-înțărcarea se produce înainte de vârsta de 2 ani a copilului, deci greva suptului nu trebuie confundată de fiecare dată cu auto-înțărcarea.
De obicei, greva suptului apare între vârsta de 3 și 12 luni a bebelușului. Dar poate să apară oricând, până la vârsta de 3 ani, dacă alăptați.
Organizația Mondială a Sănătății clasifică „greva suptului” în patru etape:
1. Durere sau boală a sugarului
2. Tehnica greșită de alăptare
3. Schimbări care supără bebelușul
4. Refuz aparent (achiziții, distragerea atenției, înțărcare, etc.)
Greva suptului. Metode de a trece peste perioada grevei suptului:
- Încercați diferite poziții de alăptat (culcat pe o parte, în sistemul de purtare, pe pieptul mamei, etc. )
- Căutați alternative pentru a continua hrănirea bebelușului cu lapte matern (cu lingurița, cana, seringa, etc.)
- NU oferiți biberonul deoarece vă sabotați lactația, iar bebelușul poate refuza total sânul apoi
- Urmăriți câte scutece udă bebelușul în 24 de ore. Pentru a evita deshidratarea, trebuie să vă asigurați că primește suficient lapte
- Sunt situații când bebelușii refuză sânul după reinstalarea menstruației mamei sau a unei sarcini. De multe ori atunci scade fluxul sau laptele matern își modifică gustul. Este important să nu insistați foarte mult, lăsați bebelușul să se obișnuiască, se poate să se reatașeze la sân.
- Un flux prea mare de lapte înseamnă supraproducție. Bebelușul nu se poate hrăni în mod corect deoarece laptele curge prea repede și are tendința de a se îneca. Încercați să mulgeți puțin sânii înainte de alăptare, astfel nu va mai fi nici fluxul la fel de mare.
- Restricția de alăptare poate fi o posibilă cauză, încercați să alăptați bebelușul la cerere și nu la anumite perioade de timp stabilite anterior.
- Alăptați într-o camera semi-întunecată, în liniște, unde nu vă poate distrage nimeni atenția.
- Încercați să îl alăptați când e semiadormit, e posibil ca așa să nu refuze sânul
- Pompați lapte atunci când simțiți sânii plini, la orele de alăptare ale bebelușului.
- Nu renunțați! Este o perioadă de durată, care vă solicită foarte mult, dar e foarte important să nu renunțați la alăptat. Continuați să îi oferiți sânul ori de câte ori aveți ocazia; dacă îl refuză, reluați mai târziu.
Există, de asemenea, și multe cauze psihologice care influențează decursul unei sesiuni de alăptare:
1. Schimbări de mediu – un alt oraș, o nouă casă, vizitatori, etc.
2. Separarea de mamă -atunci când petrece mai mult de 24 de ore departe de mamă, bebelușul poate refuza sânul
3. Schimbări stresante cu impact emoțional asupra mamei – discuții în contradictoriu în familie, o veste cu impact puternic, etc.
4. Schimbări în tonul mamei – sperie în mod involuntar bebelușul în timpul alăptării, folosește un ton mai ridicat
Țineți legătura cu medicul!
Pe toată perioada grevei suptului, deshidratarea este unul dintre motivele pentru care bebelușul trebuie monitorizat. Fiți atente la numărul de scutece umplute în decurs de 24 de ore, culoarea urinei și asigurați-vă că mențineți bebelușul hidratat. Fie că mulgeți laptele cu o pompa manuală sau electrică și îl oferiți cu o seringă, păhărel sau linguriță, fie că încercați alte metode – asigurați-vă că bebelușul are indicatorii în limite normale și ia în greutate. Anunțați medicul cu privire la modul în care decurge această perioadă de refuz.
Surse:
https://thebreastfeedingcompanion.com/project/nursing-strike/
https://www.researchgate.net/publication/285421033_Frequency_of_Nursing_Strike_among_6-Month-Old_Infants_at_East_Tehran_Health_Center_and_Contributing_Factors
Vezi si: Greva suptului – ce este, cum apare si care sunt solutiile | Demamici.ro
Vezi si: Alaptarea copiilor. De ce bebelusul pare ca nu se satura cu laptele de la san? | Demamici.ro