Prima zi de grădiniță a copilului tău. Cum îl pregătești pentru această etapă? Începe grădinița, emoții mari și sentimente amestecate pentru părinți: pe de o parte este dorința ca cel mic să socializeze și să învețe lucruri noi, de pe altă parte se situează neîncrederea în faptul că se va descurca singur, dorul de cel mic și teama că nu suntem alături de ei.
Copilul va trece printr-o tornadă de sentimente, la fel ca părinții: nevoia de independență, se socializare, de cunoaștere, dar și despărțirea de părinți și dependența de aceștia. Fie că vrem să o recunoaștem sau nu, copilul nostru a crescut și trebuie să prindă aripi.
Prima zi de grădiniță a copilului tău. Cum facem această etapă mai ușoară? Mai jos avem câteva tips & tricks:
1. Vizitați grădinița – Cercetările arată că cei mici sunt cel mai adesea supărați pentru că nu sunt siguri de ceea ce urmează să se întâmple, unde își pun lucrurile, cine este educatorul, ce ar trebui să facă, etc.
Un exercițiu de imaginație este întotdeauna bine-venit. Puteți face o plimbare în zona respectivă; dacă nu puteți vizita locația, puteți foarte bine să vă faceți o părere și din exterior. În timpul plimbării îi puteți povesti copilului vostru cât de frumos este la grădiniță, detaliați orice lucru vă iese în evidență (locul de joacă , pereții colorați, jucăriile sau grădina).
2. Fiți pozitivi – Copilul împrumută starea părinților. De aceea este foarte important să fiți optimiști și pozitivi în momentul în care mergeți să îi lăsați la grădiniță. Știm că o să vă fie dor și veți număra minutele în primele zile, dar copilul se va adapta mult mai ușor atâta timp cât și părintele arată că este pregătit.
Anxietatea de separare e foarte intensă în primii ani de viață, de aceea trebuie ca momentul despărțirii să fie ușor și fără lacrimi.
3. Puneți întrebări – E foarte important să rețineți că puiul vostru e pe mâini bune și să nu vă îngrijorați! Dacă aveți nelămuriri, puteți întreba cadrul didactic pentru a scăpa de incertitudini de orice fel și, mai ales, aveți încredere în ceea ce vă spune. Copilul este în siguranță alături de persoane pregătite să îi ofere toată atenția și grija lor.
4. Ajută-l să-și facă prieteni – această etapă trebuie parcursă dinainte de a începe grădinița. Fie că este un vecin, un copil de la locul de joacă sau din parc, socializarea îi ajută foarte mult să fie pregătiți pentru momentul în care vor merge la grădiniță.
5. Fixați un program – Rutina este foarte importantă pentru copii. Îi ajută să aibă un program bine stabilit, pe care să îl urmeze și nu îi induce în eroare niciun fel de schimbare bruscă. Pregătiți împreună hăinuțele și ghiozdănelul pentru grădiniță, aranjați pantofiorii și vorbiți despre marele moment.
6. Povestioare despre grădiniță – dacă aveți cărți pe această temă, cu atât mai bine. Dacă nu aveți, vă puneți lăsa imaginația să zboare.
7. Jucăria preferată – Fie că e un ursuleț sau mașinuța preferată, poate să o ia la grădiniță dacă așa se simte mai bine. Jucăriile de tranziție sunt întotdeauna o idee bună: îi oferă confort și stabilitate emoțională.
8. Pregătiri ca pentru Revelion – Puteți începe din timp să numărați zilele și să le bifați în calendar. Un asemenea eveniment trebuie să fie explicat pe înțelesul copilului nostru. De asemenea, este ideal să exersați din timp cu cel mic aspectele importante: să mănânce singur, mersul la oliță, aranjarea jucăriilor, formulele de politețe, etc.
9. Empatia – Nu i-a plăcut prima zi? Nu i-a plăcut nici prima săptămână? Și care e problema? Nici nouă nu ne plac toate zilele la job, dar nu sunt toate zilele la fel. Ne păstrăm calmul, le explicăm și îi ajutăm să depășească această perioadă. Cel mai important este să ne înțelegem copilul și să îi fim alături așa cum trebuie să fie orice părinte: cu dragoste!
Vezi si: Virozele de toamna. Cum ajuti copilul sa se fereasca de ele | Demamici.ro