O fetita de 5 ani si-a ciopartit parul dupa ce-a urmat instructiunile lui Momo, un personaj online. Momo este un personaj infricosator care isi are radacinile intr-o galerie de arta din Japonia. In Vanilla Gallery din Tokyo, statuia apare sub numele de „Mother Bird”.
Exista voci care sustin ca, mai nou, Momo a inceput sa apara in videoclipuri de pe YouTube, precum si in alte jocuri video si aplicatii pentru copii. Mama fetitei care si-a taiat parul a ramas cu traume dupa ce si-a vazut copila slutita si a dus-o la salon pentru a-i fi uniformizat parul.
Personalul de la salon a facut publice fotografiile cu fetita de 5 ani pentru a trage un semnal de alarma asupra pericolului care ii paste pe copii din online.
„Abia ne-am ocupat de o fetita frumoasa care a fost afectata de bolnava provocare MOMO! Daca nu stiti despre ce este vorba, aflati ca acest personaj om / mutant apare si in Peppa Pig, Fortnite, Minecraft, in video-uri de pe YouTube si le spune copiilor sa-si taie parul, sa-si tina cutite la gat, sa-si dea foc.
Le spune ca le va suge tot sangele din corp. Aceasta fetita urmeaza sa mearga la terapie dupa noua tunsoare. Are doar 5 ani si vorbeste incontinuu despre MOMO. Mama ei este devastata,” a fost mesajul postat de cei de la salon.
„Mama micutei este in stare de soc si i-a interzis fetitei accesul la internet. Ne-a cerut sa atentionam cat mai multa lume despre aceasta provocare bolnava si despre efectele devastatoare pe care le poate avea asupra copiilor nostri”, se mai arata in mesajul postat de salonul in care fetita de 5 ani a fost tunsa.
Postarea a fost distribuita de peste 60.000 de persoane si a primit zeci de mii de comentarii din partea parintilor carora le este frica de impactul pe care astfel de video-uri il poate avea asupra copiilor.
Rapoarte de anul trecut arata ca anumiti indivizi au incercat sa se foloseasca de acest personaj pentru a intra in legatura cu copiii prin WhatsApp. Asa le transmiteau instructiuni si ii puneau sa-si faca rau.
Lucrurile au luat o alta amploare in decursul acestei saptamani cand personajul a fost vazut si in video-uri din platforma YouTube Kids.
Scoli din Marea Britanie au avertizat parintii ca Momo poate sa apara in video-uri aparent inocente din Peppa Pig, Fortnite, Minecraft, dar si in video-uri in care se deschid oua Kinder si alte surprize.
Haslingden Primary School, Rossendale, in apropiere de Blackburn: „Avem cunostinta ca video-uri total nepotrivite circula in mediul online si sunt vazute de copiii din scoala. Aceste clipuri apar pe platformele de socializare, dar si pe YouTube.
Unul dintre video-uri incepe inocent, spre exemplu un episod din Peppa Pig, insa apoi urmeaza scene pline de violenta si limbaj licentios. Un alt video este cunoscut sub numele de Momo in care un personaj le da copiilor diferite instructiuni, provocari si ii indeamna sa nu le spuna parintilor.
Dupa cum va puteti imagina, aceste video-uri au un impact major asupra copiilor. Va rugam sa supravegheati copiii cand utilizeaza orice tip de device sau cand se uita la video-uri.„
Ce este Momo „jocul sinuciderii” si de unde provine?
Provocarea Momo a aparut pentru prima data in iulie 2018 si a fost descrisa ca un alt joc al sinuciderii de tipul „Balenei albastre”.
A inceput pe WhatsApp si ii incuraja pe useri sa-l contacteze pe Momo trimitand un mesaj la un numar necunoscut. Userul urma sa fie asaltat de imagini infricosatoare si mesaje pline de violenta.
Nimeni nu stie cu exactitate de unde provine Momo sau cine este in spatele trendului bolnav, desi se crede ca cel putin 7 dintre numerele de telefon au prefixuri de Japonia si alte tari din America Latina. Momo a inceput ulterior sa apara in video-uri care au aparut pe platformele de social media.
Avatarul Momo a fost creat de o companie japoneza de efecte speciale numita Link Factory, mai exact de Midori Hayashi. Aceasta persoana nu are nicio legatura cu personajul din provocarea Momo.
Statuia se afla in Vanilla Gallery din Tokyo si se numeste „Mother Bird”. Momo are o fata alba, cu ochi bulbucati, si un zambet anormal de larg. In septembrie anul trecut o fetita de 12 ani si un baiat de 16 din Columbia s-ar fi sinucis dupa ce-au jucat jocul sinuciderii pe WhatsApp.
Citeste si: