Nimeni nu se asteapta sa doarma nopti intregi cu un nou-nascut acasa, dar cele mai multe dintre noi ne imaginam ca pe masura ce copilul creste vom avea parte de mai multe ore de odihna. Un studiu nou a demonstrat faptul ca parintii (in special mamele) continua sa fie private de somn 4-6 ani dupa nastere.
Studiul a avut ca esantion 4,659 de parinti din Germania care au adus pe lume un copil in 2008. Obiceiurile lor legate de somn au fost studiate pana in 2015. Astfel se face ca oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca durata de somn revine la nivelul de dinainte de nasterea copilului abia cand micutul intra la scoala.
Parintii care au copii mai mari simt ca nu ar trebui sa se mai planga din cauza lipsei de somn. Cercetarile au demonstrat insa ca privarea de somn nu inceteaza in momentul in care copilul incepe sa doarma in propriul pat, camera.
„Cu toate ca un copil reprezinta o sursa inepuizabila de fericire, cei mai multi parinti se pot simti coplesiti de noile sarcini si responsabilitati pe care noul rol le aduce in viata lor.
De aici si calitatea redusa a somnului si orele mai putine de odihna pana cand copilul implineste 6 ani”, a declarat Dr. Sakari Lemola, din Departamentul de Psihologie al University of Warwick.
Mamele dorm mai putin decat tatii. Este un trend care incepe imediat ce bebelusul este adus acasa si dureaza pana cand copilul intra la scoala. Cercetarile au relevat faptul ca in primele 3 luni dupa nastere, mamele dorm, in medie, mai putin cu o ora decat inainte de sarcina, pe cand tatii pierd doar 15 minute.
„Femeile experimenteaza lipsa de somn mai mult decat barbatii dupa nasterea copilului, ceea ce confirma inca o data faptul ca mamele indeplinesc rolul principal in ingrijirea copilului”, a adaugat Dr. Lemola.
Cand copiii din studiu au ajuns sa aiba intre 4-6 ani, somnul mamelor nu revenise la numarul de ore de dinainte de nastere. Somnul lor era in continuare cu 20 de minute (media) mai scurt decat cel de dinainte de a avea copii.
„Nu ne asteptam ca acesta sa fie rezultatul studiului, insa credem ca lipsa de somn are legatura cu schimbarile si responsabilitatile cu care viata de parinte vine la pachet”, a declarat Dr. Lemola, potrivit The Guardian.
Chiar daca copiii nu se mai trezesc noaptea pentru a fi hraniti, odata cu inaintarea in varsta apar alti factori care le fragmenteaza somnul in timpul noptii. Vorbim aici despre stari de rau, cosmaruri si asa mai departe.
Parintii care sunt la primul copil dorm mai putin in comparatie cu parintii mai experimentati, care sunt deja la al doilea, treilea copil, iar mamele care alapteaza dorm si ele mai putin in comparatie cu mamele care isi hranesc copiii cu lapte praf.
La prima vedere poate parea descurajant faptul ca in momentul in care copilul va implini 4 ani vei dormi la fel de putin ca atunci cand avea 4 luni, insa este o etapa a vietii de parinte. Vestea buna este ca indiferent daca ai un copil sub 6 ani sau mai multi, orele de somn nu mai scad.
Daca simti ca ai nevoie de mai mult somn si are cine sa-ti intinda o mana de ajutor, nu ezita sa apelezi la acele persoane. Intr-o zi, copilul tau va avea un somn neintrerupt, iar tu te vei putea bucura de somn o noapte intreaga.