„Copilul meu nu mănâncă” – Carlos González – Recenzie. Sunteți la începutul diversificării cu bebelușul și vă întrebați: „Oare mănâncă suficient?”, „Să îi mai dau?”, „De ce copilul meu nu mănâncă?”, „Cum pot ști când se satură?”.
Zeci de întrebări la care nu găsiți răspuns și nu știți pe cine să întrebați. Care este primul pas? Citiți cartea „Copilul meu nu mănâncă”, de Carlos Gonzales. O puteți lectura chiar până a ajunge la momentul diversificării, ca să fiți pregătite și foarte documentate. Răspunsurile la întrebările voastre și soluția la problemele legate de alimentația copilului le găsiți în paginile acestei cărți.
Cartea este scrisă de către un medic pediatru și răspunde la foarte multe întrebări legate de alimentația sănătoasă a copilului. Principiul de bază al autorului este: „Oferă-i copilului tău un cadou pe viață: lasă-l să învețe să mănânce după propriile nevoi și nu după vreo diagramă.”
„Copilul meu nu mănâncă” – Carlos González
Întrebări, ca cele de mai jos, au soluții detaliate, testate și benefice pentru dezvoltarea corectă a copilului dumneavoastră (atât fizic, cât și emoțional):
- Ce cantitate de mâncare este suficientă pentru copilul nostru?
Da, autorul răspunde la această întrebare folosindu-se de experiența sa de medic și ne oferă informații cu privire la cantitatea de mâncare solidă pe care sugarul trebuie să o asimileze în 24h.
- Ce cantitate credem noi (părinții) că este suficientă pentru copilul nostru?
Păi, cu cât mai mult cu atât mai bine, nu? În niciun caz, există un anumit aport de vitamine de care sugarul are nevoie, nici excesele nu fac bine. Dacă sugarul refuză mâncarea, trebuie să ne asigurăm că acea infimă cantitate de mâncare (pe care o acceptă) să fie una sănătoasă. Și aici, autorul ne oferă un capitol întreg despre diagrame și procente, exemple și răspunsuri detaliate la întrebările pacienților.
- Cum știm noi că sugarul nu mănâncă atât cât ar trebui?
Răspunsul e simplu, pentru că suntem părinți și intuim! Nu, de fapt nu e chiar așa. Stomacul sugarului e mult mai mic, deci are nevoie de mult mai puține alimente. Iar acesta este abia unul dintre multele motive detaliate de către Carlos Gonzales.
- De ce nu pot să ofer alimente cu zahăr sau sare sugarului meu? De ce nu există un ghid/tabel de diversificare?
Ei bine, aceste întrebări sunt foarte des puse, iar autorul a răspuns conturând foarte bine la ce ne expunem copilul în momentul în care procedăm greșit; oferindu-ne toate informațiile și documentația necesară.
- Care este greutatea ideală în funcție de vârstă?
Nu există! Chiar dacă în mediul online circulă o serie de scheme cu greutatea copilului pe categoriile de vârstă, Carlos Gonzales afirmă de ce nu există o greutate „ideală” la o anumită vârstă și DE CE un bebeluș care se află în percentilele inferioare este la fel de sănătos ca un bebeluș din percentilele superioare.
- De ce în alăptare avem încredere în copil să mănânce cât consideră, iar în diversificare nu?
Foamea este principalul instinct de supraviețuire cu care se naște orice ființă vie, umană sau animală. Când o mamă alăptează un copil, ea are încredere în el când el nu mai vrea sânul și este plin. Deci de ce să nu ai încredere în el când începe solidele? De ce să distragă atenția, să mituiască sau să pedepsească pentru a-l face să mănânce mai mult?„
„Copilul meu nu mănâncă” explică clar de ce – a forța un copil să mănânce mai mult decât își dorește – este periculos, dăunător și inutil. Cartea este foarte ușor de citit, prezentând o mulțime de informații complexe într-un limbaj foarte simplu și accesibil.
O lectură obligatorie pentru medici pediatri și toți părinții ce se apropie cu bebelușii de momentul diversificării, fie că sugarul e mâncăcios sau nu.
Autor: Cristina Doroș
Vezi și: „Copilul tău este un geniu” – Recenzie | Demamici.ro
Vezi și: „Copilul tău. Părinții tăi. Tu. Povestea adevărată a unei mame obișnuite” – Recenzie | Demamici.ro