Idei de activități pentru zilele de răceală ale celui mic. Sfaturi care alungă plictiseala și vă ajută să petreceți timp de calitate împreună. Când ai un copil bolnav acasă, poate fi destul de dificil să-i găsești lucruri de făcut. Desigur, există accesul la TV, jocuri pe tabletă sau desene animate pe internet, dar este mai bine să umpleți cea mai mare parte a zilei cu activități educative. Însă, de reținut următoarele:
- Evitați să alegeți activități care v-ar putea frustra copilul. Alegeți lucruri pe care le poate face cu ușurință atunci când se simte bine. Jucăriile familiare și articolele de joacă oferă copilului confort și siguranță. Atunci când alegeți noi activități sau jucării, selectați unele care sunt adaptate unei vârste puțin mai mici;
- Știți că durata de atenție a copilului dumneavoastră va fi mai scurtă decât în mod normal? Planificați activități care pot fi finalizate în perioade scurte de timp sau care pot fi oprite și reluate cu ușurință. Oferiți o suprafață mare și fermă pe care să lucrați;
- Încercați să stabiliți ore regulate pe parcursul zilei pe care să le petreceți cu copilul, astfel încât să vă puteți îndeplini sarcinile zilnice. Dacă copilul este mic, va avea nevoie de atenția părintelui mult mai des, dar pentru perioade mai scurte de timp. Dacă copilul tău este mai mare, se poate descurca, dar se va bucura să stai suficient de mult pentru a juca un joc sau a face ceva împreună;
- Ajutați-vă copilul să înceapă o activitate, verificați progresul și ajutați-l cu curățarea. Acest lucru îl încurajează pe copil să continue pe cont propriu;
- Nu insistați asupra curățeniei. Pentru activități dezordonate, o față de masă sau o pătură veche pot ajuta la protejarea patului sau a zonei de joacă a copilului.
Există o serie întreagă de activități distractive și interesante pe care le pot face copiii atunci când sunt bolnavi astfel încât să nu îi obosească, cum ar fi efortul fizic intens (alergatul, cățăratul sau săriturile), dar să le atragă și atenția astfel încât să nu intervină plictiseala.
Idei de activități pentru zilele de răceală ale celui mic. Sfaturi care alungă plictiseala și vă ajută să petreceți timp de calitate împreună
Este foarte important să ținem cont de faptul că rezervele de energie ale copiilor sunt limitate, chiar și atunci când se simt bine. Mai jos avem o serie de activități distractive pentru a alunga plictiseala și a ușura perioada bolii:
- Povești – o lectură cu multe imagini și întâmplări haioase e numai bună în această perioadă. Musai să stați sub păturică, cu lăpticul cald lângă voi. La fel de bine funcționează și poveștile audio, de menționat că trebuie să ne imaginăm imaginile, fără ecrane în fața cărora să privim.
- Teatrul de păpuși – improvizați două păpuși sau animale de pluș și ascundeți-vă în spatele unei pături (pe post de teatru). Începeți povestea iepurelui care nu voia la doctor, apoi și-a învins teama. Puneți-vă imaginația la lucru și inventați orice poveste din care să reiasă o morală: cel mic se distrează copios și învață să își depășească teama de medic, injecții, medicamente, etc.
- La piscină – aici mă refer la cada din baie. Umplem cada cu apă caldă, punem un pumn de sare grunjoasă, lăsăm să se formeze aburii, putem pune câteva picături de ulei esențial in difuzor și invităm copilul în cadă timp de 15 minute. Nasul se desfunda, căile respiratorii se curăță și scăpăm mai ușor de răceală.
- La picnic – fie că improvizați un cort din două scaune și o păturică sau aveți o căsuță din carton, e locul perfect în care puteți lua o gustare alături de un ceai cald cu miere.
- Puzzle sau lego – construiți și finalizați proiectul propus. Veți fi fericiți că petreceți timp împreună și veți duce la bun sfârșit o imagine sau construcție interesantă.
- Nisip kinetic sau plastilină – pregătiți formele cu animale, fructe sau orice vă mai face cu ochiul. După ce modelați formele dorite, puteți să vă jucați de-a „Ceaiul de la ora 5” și savurați sau le vindeți „La magazin”. Astfel treceți de la o activitate distractivă la alta.
Idei de activități pentru zilele de răceală ale celui mic
- Pictatul sau coloratul – pe coala de hârtie, pe tabla cu creta sau culori cerate; sunt idei care dezvoltă creativitatea celui mic.
- Albume de familie – răsfoiți albumele vechi de familie. E o modalitate foarte potrivită pentru a cunoaște membrii familiei sau anumite evenimente din trecut.
- Plimbări scurte – dacă copilul este bolnav, asta nu înseamnă izolare la domiciliu. Dacă medicul nu solicită acest lucru, atunci poate să iasă la aer curat. Plimbările scurte, în preajma locuinței, sunt benefice pentru sistemul imunitar, căile respiratorii și un somn odihnitor.
- O animație scurtă – în mod normal, ecranele nu sunt atât de potrivite pentru ca un copil să își petreacă timpul liber. Dar atunci când este bolnav și apatic, 5 minute cu animații adaptate vârstei, nu îi pot dăuna copilului.
- Cartea cu activități – dacă aveți așa ceva, este o metoda sigură de a învăța lucruri interesante. Vă puteți juca și de-a grădiniță, acordați buline, ajutați la rezolvarea exercițiului, etc.
- Felicitări – dacă sunteți în perioada sărbătorilor de iarnă, puteți face o scrisoare pentru Moș Crăciun sau felicitări pentru cei apropiați. Unicitatea acestora va fi de efect pentru cei dragi vouă, iar copilul va fi foarte fericit că ați creat ceva în familie.
- Tabla magnetică – pot fi animale, peisaje, litere sau cifre colorate. Orice poate sta lipit pe tabla magnetică și ne ajută să ne distrăm. Învățăm alfabetul, să numărăm, facem un peisaj de vară sau prezentăm animalele de la fermă.
- În bucătărie – puteți pregăti împreună mâncarea preferată a copilului (brioșe, clătite, biscuiți – ceva rapid și gustos). Știm deja că ustensilele sunt foarte iubite de către copii, de ce să nu îi ghidăm atunci când le folosesc? O să fie fericit, boala se va atenua, iar timpul petrecut împreună este cel mai important factor.
- Leneveală și iubire – tot un fel de activitate poate fi și momentul în care stați în pat, numărați fluturașii fluorescenți de pe perete sau povestiți ce ați visat noaptea trecută sau ce ați făcut in ziua respectivă. Apoi începeți o sesiune de îmbrățișări și pupici.
- La salon – îl poți lăsa să te pieptene, să iți aranjeze părul sau să iți facă manichiura/pedichiura. Ești răsfățată la salonul copilului tău. În plus, acesta se va simți încrezător că poate îndeplini sarcini, formându-se sentimentul de independență.
- Umbre la veioză – e seară și aveți chef de o mică activitate? Animale pe perete – o metoda potrivită pentru orice copil (bolnav sau nu) dorește să învețe și să se joace în același timp. Găsiți multe idei pe tema umbrelor la lampă pe Google.
Vezi si: Plouă, lași copilul să se joace afară? Activități distractive de făcut pe timp ploios | Demamici.ro
Vezi si: Cum putem contribui la dezvoltarea limbajului bebelușului nostru | Demamici.ro