Acneea bebelusului afecteaza sugarii in primele saptamani de viata. De regula se manifesta intre saptamanile 3-6 de viata, dar poate aparea si intre 3-4 luni. Peste 20% dintre nou-nascuti sunt afectati de aceasta boala care este mai frecventa la baieti decat la fete.
Cauzele acneei nu sunt pe deplin cunoscute, insa unele cadre medicale o asociaza cu supraincalzirea bebelusului. Pe de alta parte, exista si o alta teorie care sustine ca androgenii sunt cei care determina aparitia problemelor de ten.
Androgenii sunt hormoni masculini care se gasesc intr-un nivel crescut la femeile gravide. Se pare ca acesti hormoni nu dispar imediat dupa nastere, ei putand fi transmisi prin alaptare copilului. Uneori, acneea bebelusului poate fi confundata cu semnele care indica intoleranta la lactoza.
Si in cazul in care micutul are o reactie a intolerantei pot sa apara astfel de probleme la nivelul fetei. Cel care este in masura sa va lamureasca este pediatrul care va va recomanda analizele corespunzatoare.
Cum arata acneea bebelusului
Acneea bebelusului se manifesta sub forma unor pete rosii, de marimi inegale, cu un aspect zgrunturos. In cazul in care bebelusul se confrunta cu aceasta afectiune, fata trebuie mentinuta curata, igiena fiind esentiala. Se recomanda baita zilnica, insa evitati sa folositi prea mult sapan sau gel de dus. Zona afectata nu se sterge prin frecare, ci se tamponeaza usor cu un prosopel curat. Nu folositi servetele umede pentru a sterge zona afectata de acnee. Substantele continute de servetelele umede pot agrava problema.
De regula, nu se recomanda folosirea antibioticului.
De cele mai multe ori, acneea dispare de la sine in cateva saptamani sau luni. Pentru a preveni aparitia bolii, acordati o atentie sporita produselor de ingrijire a pielii bebelusului. Acestea trebuie sa fie calmante, hipoalergenice, delicate cu pielea micutului.
De asemenea, gelurile pe care le folositi la baita sugarului trebuie si ele sa indeplineasca conditiile enumerate anterior. Detergentul cu care spalati lucrurile copilului trebuie sa fie special pentru copii, iar hainutele care vin in contact direct cu pielea bebelusului trebuie sa fie din bumbac 100%.
Citeste si:
NU STII DE CE-MI HRANESC COPILUL CU LAPTE DIN BIBERON ASA CA NU JUDECA! | DEMAMICI.RO