Screeningul auditiv la nou-născuți. Când și de ce trebuie făcut. Screeningul auditiv al nou-născutului este o testare obiectivă a auzului, fără a necesita un răspuns voluntar din partea nou-născutului. Testarea urmăreşte detectarea, încă din primele zile de viaţă a copiilor, a celor câţiva copii (1-2 la fiecare 1.000 de nou-născuţi) care au probleme mai puțin grave sau chiar permanente de auz. Testarea va detecta atât tulburările permanente de auz cât şi tulburări tranzitorii, prezente la momentul examinării, dar care se vor rezolva în primele zile sau săptămâni de viaţă.
Screeningul auditiv la nou-născuți. De ce este important un screening auditiv?
Aceste tipuri de teste îți vor oferi informații precise despre auzul bebelușului. În plus, testele efectuate din timp te vor ajuta să afli dacă bebelușul suferă de pierderea auzului, chiar de la o vârstă foarte fragedă, acest lucru fiind important pentru dezvoltarea sa ulterioară.
Nu îți face griji inutil, până ce medicii nu îți spun exact ce se întâmplă cu cel mic. Majoritatea nou-născuților testați într-o clinică de audiologie au un nivel de auz satisfăcător, care nu ridică probleme de sănătate. Dar depistarea timpurie a pierderii auzului oferă nou-născuților o șansă mai bună de a dezvolta abilități de limbaj, vorbire și comunicare.
În lipsa screeningului auditiv, copiii cu hipoacuzie sunt diagnosticaţi abia la o vȃrstă medie de 2,5 ani, ceea ce înseamnă o perioadă lungă de deprivare auditivă, cu impact negativ asupra achiziţionării limbajului şi dezvoltării psiho-sociale şi cognitive a copilului.
Screeningul auditiv al nou-născutului are drept rezultat stabilirea unui diagnostic încă din primele luni de viaţă şi permite intervenţia timpurie, astfel încât întârzierea în dezvoltarea limbajului să fie cât mai mică.
Screeningul auditiv la nou-născuți. Cȃnd se face screeningul auditiv
Screeningul auditiv se face chiar în primele zile de viaţă. Rezultatul este sub formă de PASS (a trecut testul) sau REFER, (nu a trecut testul). Rezultattul PASS înseamnă că toate structurile urechii sunt sănătoase, iar REFER înseamnă că testul trebuie repetat, întrucât ceva a împiedicat recepţionarea semnalelor emise de către urechea internă, relatează despreauz.ro.
Se recomandă repetarea testelor în jurul vârstei de o lună. Dacă la vârsta de o lună copilul nu trece testul, trebuie îndrumat către un centru de diagnostic audiologic unde ar trebui retestat în jurul vârstei de 3 luni. De asemenea, copiii care au trecut testul, dar au factori de risc (prematuri, dismaturi, hiperbilirubinemie, terapie intensivă mai mult de două zile, ototoxice etc.) se recomandă să fie retestați.
Screeningul auditiv la nou-născuți. Ce înseamnă testarea propriu-zisă?
Consultația durează între una sau două ore. Testele nu vor fi dureroase sau incomode pentru bebeluș. Pe durata testelor mămica (părintele, tutorele) poate rămâne alături de cel mic.
Medicul audiolog poate utiliza un test de emisie otoacoustică (OAE). Acesta implică poziționarea unei mici piese auriculare cu capăt moale în partea externă a urechii bebelușului. Piesa auriculară trimite sunete de tip clic în urechea bebelușului. Partea interioară a urechii, cunoscută drept cohlee, produce în mod normal un răspuns la recepționarea unui sunet. Echipamentele de testare pot recepționa acest răspuns.
Medicul poate utiliza, de asemenea, un test de răspuns auditiv al trunchiului cerebral (ABR). Acest test implică plasarea unor mici senzori pe bebeluș. În urechile bebelușului sunt redate sunete la diferite frecvențe. Un calculator înregistrează răspunsul copilului pentru ca medicul audiolog să poată evalua cât de bine răspund urechile celui mic.
Medicul audiolog va comunica semnificația rezultatelor și dacă bebelușul dumneavoastră necesită alte consultații.
Screeningul auditiv la nou-născuți. Ce faci dacă rezultatele nu sunt cele așteptate?
Dacă testele vor indica o pierdere a auzului, medicul audiolog îți va explica ce înseamnă aceste rezultate. Bebelușul poate avea nevoie de mai multe teste pentru a stabili nivelul și tipul de pierdere a auzului. Rezultatele testelor efectuate vor ajuta medicul audiolog să îți ofere informațiile și sprijinul de care vei avea nevoie, scrie gov.uk.
Dacă bebelușul are un auz satisfăcător, înseamnă că este puțin probabil ca acesta să sufere de pierderea auzului. Dar copiii pot suferi de pierdea auzului și mai târziu, așa că este important să verifici auzul copilului pe măsură ce acesta crește şi se dezvoltă. Atenţie la orice semn care te duce cu gândul la faptul că cel mic ar putea avea probleme auditive, iar dacă ţi se pare ceva ciudat, ascultă-ţi instinctul şi mergi la un medic specialist cât de curând este posibil!
Sursa foto: Pexels.com
Vezi și: Bebelus nascut surd aude pentru prima data vocea mamei sale VIDEO | Demamici.ro