Un studiu intreprins de oamenii de stiinta de la Universitatea din Pittsburgh, publicat in Washington Post, a scos in evidenta faptul ca tipatul la copii poate fi la fel de daunator ca pedepsele fizice. Studiul s-a desfasurat pe un esantion de 967 de copii, de gimnaziu, pe o perioada de doi ani.
Cei care au fost supusi disciplinei „verbale severe” au ajuns sa aiba probleme de comportament si sa fie deprimati. Mai mult decat atat, rezultatele studiului au scos in evidenta faptul ca acei copii la care s-a tipat si s-au folosit insulte si jigniri nu s-au oprit din comportamentul care i-a facut pe parinti sa aplice aceasta metoda dura.
„Dacă țipi la copilul tău, fie faci pe cineva să țipe înapoi la tine, fie faci pe cineva să se simtă rușinat și să se retragă. Ori crești agresivitatea ori crești rușinea la copil. Acestea nu sunt caracteristicile pe care părinții și le doresc la copiii lor”, a declarat Meghan Leahy, antrenor de parenting din Northwest Washington.
Cum iti poti controla tendinta de a tipa la copil cand ajungi la limita rabdarii
Toti parintii ajung la o limita in anumite momente. Fie ca se acumuleaza o multitudine de factori de stres, fie ca exista probleme de sanatate sau pur si simplu perioade mai dificile, rabdarea parintilor este limitata.
Cu toate ca de multe ori simti nevoia sa ridici tonul, incearca sa iti stapanesti pornirea gandindu-te la cat de daunatoare este aceasta practica pentru copilul tau.
Ia o pauza – Hoefle a apelat la o metoda neconventionala in momentul in care simtea ca isi pierde cumpatul si ca ii vine sa tipe la copii. Le permitea acestora sa paraseasca incaperea de cate ori ea ridica tonul.
Desi multi parinti ar considera aceasta metoda drept sfidare, fiindca ea se intampla cu acceptul mamei, atat parintele, cat si copiii au ajuns sa o considere o pauza de la cearta. Dupa cateva minute, in jur de 20, „partile” reveneau fata in fata si isi spuneau cu calmitate nemultumirile.
Parintii trebuie sa stabileasca limite si sa se tina de ele – decat sa ii ceri ceva copilului la infinit, iar el sa nu puna in practica, poti incerca sa-i ceri un lucru si sa-l atentionezi ce se va intampla daca nu o va face. Spre exemplu daca nu iti strangi jucariile, nu te voi duce la locul de joaca X. Din moment ce ai stabilit aceasta limita trebuie sa te tii de cuvant, astfel credibilitatea ta se pierde, iar copilul va intelege ca limitele tale sunt permisive si nu se intampla nimic daca nu le respecta.
Controleaza-ti tonul – In momentul in care cineva ridica tonul, sistemul tau intra in alerta. Tonul vocal trebuie sa atraga atentia copilului, pentru ca acesta sa stie ca ce urmeaza sa-i spui este important, insa nu trebuie sa tipi. Stai fata in fata cu copilul si priveste-l in ochi in timp ce-i transmiti informatia.
Daca totusi ai ridicat tonul, cere-ti scuze. Parintele devine pentru copil un model de comportament. Este esential ca cel mic sa inteleaga importanta de a-si cere scuze si de a-si asuma consecintele faptelor sale. Scuzele vor deschide o usa catre comunicare.
Citeste si: