O fetiță de 10 ani din Oradea a reușit să ofere o lecție de responsabilitate și iubire, după ce a apelat singură la 112, când fratele ei mai mare a început să se simtă rău. Copila, ai cărei părinți sunt surdo-muți, a devenit adultul casei și a preluat frâiele situației când a început să simtă pericolul.
Fratele ei în vârstă de 11 ani se simțea rău, așa că fetița a pus mâna pe telefon și a sunat imediat la 112. Povestea ei i-a impresionat pe cei de la serviciul de Ambulanță. Fără să se panicheze, fetița a reușit să îi ofere operatorului 112 toate informațiile necesare și a dat dovadă de o stăpânire de sine incredibilă.
Redăm mai jos discuția dintre operatorul 112 și fetița de 10 ani, potrivit observatornews.ro:
Fetița: Alo, bună ziua. Fratelui meu îi este rău, este palid și a vărsat de două ori.
Operator 112: Câți ani are?
Fetița: 11.
Operator 112: Pe tine cum te cheamă?
Fetița: M. E.
Operator 112: Câți ani ai?
Fetița: 10 ani.
Operator 112: Părinții tăi sunt acasă?
Fetița: Da, dar sunt surdo-muți.
Operator 112: O să vorbesc la ambulanță, rămâi la telefon, să nu închizi.
O fetiță din Oradea de 10 ani, cu părinți surdo-muți, și-a salvat fratele printr-un apel la 112
Copila a urmat toate instrucțiunile primite prin telefon și a oferit adresa la care locuiesc. Empatia și maturitatea ei i-au impresionat pe cei de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care au lăudat-o pe Facebook și i-au încurajat pe părinți să-și învețe copiii să sune la 112 oricând au nevoie de ajutor.
Din cauza deficienței de auz și vorbire, părinții fetei nu au putut suna la 112. În schimb, persoanele surdo-mute pot cere ajutor la numărul 113, doar dacă s-au înregistrat anterior în baza de date a STS. Ulterior, în caz de urgenţă, sună la numărul de apel de urgenţă, operatorul vede în sistem că e vorba de cineva cu deficienţe, închide conversaţia şi trimite un mesaj celui care a apelat.
„Apelantul trebuie să răspundă conversaţiei iniţiate de pe numărul 113 cu adresa persoanei care are această urgenţă. În plus, trebuie să scrie în acest mesaj cât mai scurt tipul de urgenţă, care poate fi persoană cu dureri în piept, copil cu febră mare, vecini agresivi, furt din apartament sau incendiu”, potrivit informațiilor furnizate de reporterul Observator.