- Ce sunt vânătăile? Tipuri de echimoze
- Sfaturi utile în cazul vânătăilor la copii. Care este diferența dintre echimoză și hematom
- Cum putem grăbi vindecarea vânătăilor? Sfaturi utile
- Sfaturi utile în cazul vânătăilor la copii. Ce afecțiuni pot indica vânătăile
- Măsuri de siguranță pe care orice părinte trebuie să le cunoască
Sfaturi utile în cazul vânătăilor la copii. Care este diferența dintre echimoză și hematom. Vânătăile fac parte din copilărie, din evoluția normală a micului explorator. Micile semne vineții sunt un indicator al curiozității și perseverenței copilului care, cu fiecare căzătură, învață mai multe despre mediul înconjurător și despre limitele propriului corp. Există anumite situații în care părinții își ridică semne de întrebare. De regulă, îngrijorările apar în momentul în care pielea copilului se învinețește foarte repede, când numărul vânătăilor este foarte mare, deși căzăturile/ loviturile nu se produc frecvent.
În cele ce urmează vom detalia informații utile cu privire la modul în care se produc vânătăile. Vom vorbi despre afecțiunile pe care acestea le pot indica, făcând diferența între echimoză și hematom și vom oferi câteva sfaturi prin care putem facilita vindecarea lor. De asemenea, echimozele pot indica, în anumite situații, probleme grave de sănătate. Când este cazul să te adresezi medicului vei afla după ce vei parcurge articolul de mai jos.
Ce sunt vânătăile? Tipuri de echimoze
Vânătăile apar, cel mai adesea, în urma unui traumatism. Vasele de sânge subcutanate se sparg din cauza impactului, iar sângele este prins sub piele. Zona în care acesta se acumulează capătă culoarea violet sau roșu închis. În termeni medicali, vânătaia poartă numele de echimoză.
În funcție de zona în care apar, vânătăile pot fi:
- Subcutanate (se formează în țesutul aflat sub stratul de piele)
- Intramusculare (sunt mai profunde și apar la nivelul mușchilor)
- Periosteale (se produc la nivelul oaselor)
Sfaturi utile în cazul vânătăilor la copii. Care este diferența dintre echimoză și hematom
Echimoza apare în momentul în care sângele care se scurge din capilarele sparte se acumulează în țesutul de sub pielea. Acest lucru face ca zona să capete culoarea violet (purpuriu) sau albastru închis. Pe măsură ce țesutul se vindecă, culoarea zonei afectate devine galbenă sau verde. Echimozele necesită o perioadă de una până la trei săptămâni pentru a dispărea de pe piele. Ele dispar atunci când organismul reabsoarbe sângele scurs sub piele. Zona lezată poate fi sensibilă la atingere, astfel încât poate apărea durerea.
Spre deosebire de echimoze, care au aria plată, hematoamele se caracterizează printr-un aspect diferit, de umflătură. Ieșirea în relief este cauzată de sângele care se acumulează și se încheagă în exteriorul unui vas sanguin.
În funcție de locul în care apar, dar și de aspect, hematoamele pot fi de mai multe feluri:
- Simple (cele care apar la nivelul pielii, cauzate de lovituri)
- Epidurale (cheag de sânge localizat între învelișul creierului (dura-mater) și suprafața internă a craniului; apare după un traumatism cranio-cerebral)
- Subdurale (colecție sanguină constituită între dura-mater și creier)
- Ale scalpului (cunoscute în termeni populari drept „cucuie”)
- Intra-abdominale (apărute în urma unei lovituri puternice în zona abdomenului sau ca urmare a unor afecțiuni)
Cum putem grăbi vindecarea vânătăilor? Sfaturi utile
De regulă, vânătăile trec de la sine în câteva zile sau câteva săptămâni. Există totuși câteva metode prin care putem grăbi vindecarea.
Dacă în urma impactului/ loviturii, zona este umflată, aplicați gheață (înfășurată într-un prosop) pe suprafața inflamată. Nu aplicați gheața diect pe piele. Se pot folosi cuburi de gheață într-o pungă sigilată, prosoape umede ținute în congelator 15 minute sau comprese cu gel. Gheața ajută la îngustarea vaselor de sânge, reducând astfel inflamația și ameliorând durerea. Gheața nu trebuie ținută pe zona inflamată mai mult de 20 de minute.
Cu cât acționați mai prompt, cu atât sporiți procesul de vindecare al vânătăii. Dacă reușiți să aplicați gheață la scurt timp după ce copilul s-a lovit sau țineți cât mai ridicată partea corpului afectată de impact, evitați acumularea de sânge sub piele, iar vânătaia nu devine atât de intensă.
Aplicați o cremă/ un gel pe zona inflamată. Înainte de a folosi orice cremă/ unguent/ medicament, sfătuiți-vă cu medicul pediatru al copilului dumneavoastră și testați unguentul pe o suprafață mică de piele pentru a vă asigura că nu apar efecte adverse sau alergii.
În cazul vânătăilor, se recomandă cremele/ gelurile din plante care susțin procesul natural de vindecare a organismului și care reduc inflamația și durerea. Una dintre plantele cu proprietăți terapeutice renumite este arnica. Având ca principal compus activ lactonele, arnica previne acumularea sângelui în țesuturi. Gelul cu arnică se aplică direct pe vânătaie, într-un strat subțire astfel încât să fie absorbit complet în piele. Acesta calmează durerea și contribuie la reducerea hematomului. Cu cât aplicați gelul mai rapid după producerea loviturii, cu atât șansele ca vânătaia să se vindece mai rapid cresc. Puteți aplica un astfel de gel și în cazul copiilor.
Alături de cremele/ gelurile pe bază de arnică și unguentele care conțin gălbenele sunt cunoscute pentru proprietățile lor. Crema de gălbenele poate fi folosită și în caz de arsuri sau răni deschise.
Aloe vera reprezintă un alt remediu natural cu proprietăți calmante și analgezice. Așadar, îl puteți utiliza pentru a combate inflamația cauzată de echimoze.
Dacă cel mic s-a lovit foarte tare și acuză dureri, puteți să îi administrați și un analgezic. Recomandat este să vă consultați cu medicul pediatru înainte de administrarea oricărui medicament.
Sfaturi utile în cazul vânătăilor la copii. Ce afecțiuni pot indica vânătăile
De regulă, echimozele apar ca urmare a loviturilor/ căzăturilor/ accidentelor. Există însă anumite afecțiuni medicale în care prezența vânătăilor poate fi considerată un simptom.
- Trobocitopenia – o afecțiune în care trombocitele scad cu mult sub limita normală. În cadrul acesteia, echimozele pot să apară sub formă de pete de diferite culori: purpurii, roșii sau maronii.
- Boala von Willebrand – se caracterizează prin hemoragii prelungite. Cel mai adesea, în cadrul acestei boli vânătăile apar cu multă ușurință. Alte simptome caracteristice afecțiunii sunt sângerările gingivale sau sângerările prelungite în cazul unei accidentări.
- Hemofilia de tip A sau B – afecțiuni genetice caracterizate printr-o deficiență de factori de coagulare la nivelul sângelui. Și în cazul acestor boli, echimozele pot constitui un simptom, alături de sângerările frecvente și abundente, fie ele nazale, gingivale sau survenite în urma unor lovituri/ accidentări.
- Leucemia – o formă de cancer care se manifestă sub forma proliferării necontrolate de celule sangvine anormale și nefuncționale. Pe lângă ușurința apariției vânătăilor, leucemia mai are ca principale simptome: transpirația excesivă, oboseala, starea de apatie, pierderea în greutate, sensibilitatea musculară.
- Tromboza venoasă – o boală gravă care necesită intervenție medicală urgentă. În cazul acesteia, vânătăile apar fără motiv. Printre simptome se numără și: crampele musculare, dureri puternice ale tălpilor/ gleznelor, umflarea picioarelor.
Măsuri de siguranță pe care orice părinte trebuie să le cunoască
Dacă în cazul nou-născuților vânătăile apar extrem de rar, acestea fiind de cele mai multe ori semnele unei nașteri traumatizante, după prima jumătate de an, probabilitatea apariției vânătăilor crește. Un bebeluș care începe să se târască, să meargă de-a bușilea sau care se ridică în picioare, pe lângă mobilă, este mult mai predispus lovirilor, în comparație cu un copil aflat în primele luni de viață.
Pe măsură ce gradul de independență crește, în jurul vârstei de 12 luni, riscul unor căzături/ lovituri puternice crește și el. Fie că se cațără, alunecă, se dezechilibrează, copilul devine tot mai expus pericolelor. Din acest motiv, este foarte important ca părinții să asigure cât de mult pot mediul în care se dezvoltă copilul pentru a evita situațiile în care viața acestuia poate fi pusă în pericol.
Orice părinte trebuie să știe că, în casă, mobila înaltă este recomandabil să fie prinsă în perete astfel încât să nu existe riscul să se răstoarne peste copil în cazul în care acesta se cațără pe ea. Copiii trebuie supravegheați când fac baie, iar gresia trebuie acoperită cu un covor special pentru baie antiderapant astfel încât riscul alunecării să fie redus la minimum.
În cazul copiilor mici, care abia învață să meargă, este necesară acoperirea colțurilor mobilei cu protecție specială.
Vezi și: Cucuiul (hematomul) la copii. Simptome care indică o lovitură gravă la cap | Demamici.ro
sursa FOTO: iStock