Bebeluș născut cu două capete, trei mâini și două inimi. Medicii spun că nu plănuiesc momentan o operaţie, după ce Shasheen Khan a născut un copil cu o afecțiune cunoscută sub numele de parapagus dicefalic – în care doi bebeluși sunt alăturați aceluiaşi trunchi.
Cuprins:
Femeia din Ratlam, Madhya Pradesh, ştia că avea să aducă pe lume gemeni. Medicii îi dăduseră vestea plină de bucurie atunci când a mers la un consult de rutină. Afecțiunea, cunoscută sub numele de parapagus dicefalic – în care doi copii sunt uniți de un trunchi, a trecut nedetectată în timpul vizitelor la ginecolog, relatează Mirror.
Bebeluș născut cu două capete, trei mâini și două inimi
Adesea bebeluşul se naşte fără viaţă, dar ca prin minune, copilul Shasheenei a venit pe lume sănătos, iar medicii nu plănuiesc pentru moment o operaţie. Cel mic a fost internat la un spital neonatal din oraşul Indore pentru a fi monitorizat în permanenţă de medici, în timp ce mama a rămas internată în spitalul din Ratlam, acolo unde a avut loc naşterea.
Caz extrem de rar în lume
Din primele informaţii, medicii nu au confirmat dacă naşterea este tratată ca una de siamezi sau ca pe o naștere cu făt singular. Rapoartele locale îl descriu ca pe un copil, dar afecțiunea este considerată o formă rară de înfrățire parțială.
„Acest gen de cazuri sunt rare, iar starea bebelușilor rămâne incertă, mai ales în primele zile. Din acest motiv, i-am ținut sub observație. Nu am planificat nicio intervenție chirurgicală asupra pacientului”, a declarat unul dintre medicii care au asistat la naştere, dr. Lahoti.
Bebeluș născut cu două capete, trei mâini și două inimi. Cadrele medicale le-au spus părinților că au gemeni după ce mama a mers la o primă ecografie. Nimeni nu a sesizat existenţa afecţiunii până la naştere.
Bebeluș cu două capete, născut în România! Primele declarații ale reprezentaților Spitalului Universitar de Urgență Elias
Un astfel de caz a avut loc și în România. Copiii care se nasc cu două capete și un singur corp poartă numele de dicephalic parapagus (gemeni parapagici dicefali), iar cazurile sunt extrem de rare, de 1 la un milion.
„În urma apariției în mediul public a unor informații confidențiale cu privire la nașterea unui făt malformat în maternitatea SUU Elias, fapt ce a dus la interesul neavenit al mass-media, conducerea spitalului face următoarele precizări:
1. Familia implicată dorește discreție deplină asupra evenimentului. Prin urmare, nu vor exista comentarii cu privire la acesta.
2. Deoarece imaginile din sala de operație, destinate exclusiv specialiștilor, au fost difuzate în mediile sociale, încălcând grav obligația de păstrare a confidențialității, în spital se va derula o anchetă internă pentru a lămuri circumstanțele care au permis aceasta”, se arăta în comunicatul de presă emis de unitatea spitalicească la scurt timp după venirea pe lume a bebelușului cu două capete.
Un caz similar a avut loc în 2018, în Siria
În 2018, un bebeluș născut cu două capete a supraviețuit unei operații de amputare a celui de-al doilea cap. Sana Hilel, din Alep, Siria, a născut al șaptelea copil, Abdullatif Shekrak, prin operația de cezariană, după ce a fost detectat cranium bifidum în uter. Confruntat cu moartea, bebelușul a fost transferat rapid la Spitalul de Dezvoltare Iskenderun, unde un specialist în chirurgie a creierului, nervilor și coloanei vertebrale a îndepărtat al doilea cap.
Dr. Mehmet Koparan, medicul care a efectuat operația, a spus că un caz atât de grav ar fi fost adesea fatal.
„În general, encefalocelul observat la unul din 5.000 de născuți vii”, a spus medicul. „Clasele trei și patru sunt mai puțin frecvente și adesea mortale. Acest caz este de clasa a treia”, scrie mirror.co.uk.
Vezi mai multe poze pe Mirror.
Vezi si: Bebeluși cu două capete. Cazurile medicale care au uluit lumea