Oboseala musculară la copii. Afecțiuni medicale care au ca efect slăbiciunea musculară. Copilul se plânge des că este obosit și că nu are forță să întreprindă nicio activitate fizică? Dacă observați că cel mic se chinuie să facă anumite mișcări, dacă orice activitate fizică presupune pentru el un efort considerabil, iar mușchii se contractă mai greu, ar putea fi vorba despre slăbiciunea musculară. Oboseala/ slăbiciunea mușchilor poate reprezenta un simptom al unor boli cronice sau infecții. Investigațiile medicale sunt necesare pentru descoperirea afecțiunii care o determină.
Cuprins:
Miastenia – termenul medical pentru slăbiciune/ oboseală musculară – poate să apară la nivelul unuia sau mai multor mușchi și reprezintă un simptom frecvent în afecțiunile musculare, neurologice sau metabolice.
Copiii sunt capabili să reziste oboselii mai bine decât adulții, când vine vorba despre efortul fizic de mare intensitate, arată studiile. Abilitatea copiilor de a-și menține performanța în timpul exercițiile fizice poate fi explicată prin caracteristicile mușchilor. Mușchii copiilor sunt diferiți de cei ai adulților atât calitativ, cât și cantitativ. În primul rând, copiii au o masă musculară mult mai redusă decât a adulților și sunt mai bine „echipați” în ceea ce privește căile principale de obținere a energiei necesare resintezei: glicoliza și oxidarea. Din punct de vedere clinic, profilele de oboseală musculară în cazul copiilor sănătoși diferă foarte mult de cele ale copiilor care suferă de anumite afecțiuni.
Oboseala musculară la copii. Cum se manifestă slăbiciunea musculară
Oboseala/ slăbiciunea musculară poate fi resimțită ca o pierdere a capacității de a controla mușchii. Uneori aceasta este însoțită de amorțeală, senzație de arsură, înțepături, durere, paralizie, senzația de rece, crampe sau spasme.
Cauze frecvente ale oboselii musculare, detaliate conform revistei medicale „Pacient”
Lipsa de mișcare – sedentarismul este cea mai frecventă cauză a oboselii musculare. Grăsimea ia locul fibrelor musculare, iar mușchii ajung să aibă un aspect flasc. Lipsa activității fizice și alimentația nesănătoasă reprezintă unele dintre principalele cauze determinante ale obezității infantile.
Infecțiile – inflamația cauzează oboseală musculară. Cu cât aceasta este mai severă, cu atât oboseala musculară poate dura mai mult, iar recuperarea să fie una prelungită. Exemple de boli infecțioase care pot determina slăbiciune musculară: gripa (provocată de virusul gripal), boala Lyme (provocată de mușcătura unei căpușe infectate), virusul Epstein Barr, Toxoplasmoza (infecție parazitară), Meningita, HIV, Poliomielita, Rabia etc.
Efecte adverse în cazul administrării unui medicament sau a unei combinații de medicamente. Slăbiciunea și oboseala musculară apar frecvent în cazul administrării anumitor antibiotice, a statinelor, a unor antiinflamatoare, în cazul chimioterapicelor, a medicației anti-HIV sau a interferonului.
Alte cauze posibile:
- metabolice: boala Addison, hiperparatiroidismul, hipertiroidismul, hipopotasemia, hiponatremia
- neurologice: paralizia Bell, paralizia cerebrală, sindromul Guillain-Barre, scleroza multiplă, compresia sau prinderea nervoasă, accidentele vasculare cerebrale
- musculare: scleroza laterală amiotrofică, dermatomiozita, distrofia musculară
Oboseala musculară la copii. Analize pentru slăbiciunea musculară
În cazul în care copilul tău se confruntă cu oboseală/ slăbiciune musculară sunt necesare investigații medicale suplimentare. Medicul specialist este cel care, pe baza unei anamneze/ istoricului medical și detalierea simptomelor, va stabili setul de analize care trebuie efectuat pentru punerea unui diagnostic. Pentru a stabili cauzele slăbiciunii musculare, medicul poate recomanda diverse analize de sânge, teste pentru evaluarea echilibrului, biopsie musculară, radiografii, test Computer Tomograf sau RMN. Spre exemplu, dacă slăbiciunea musculară se manifestă cu precădere în cazul unui singur membru, specialistul poate recomanda efectuarea unei electromiografii (EMG).
Oboseala musculară la copii. Cum se poate preveni instalarea ei și remedii pentru ameliorare
În lipsa unor afecțiuni care s-o genereze, oboseala musculară reprezintă așadar, modalitatea organismului de a se adapta activității fizice intense. Atunci când apare acest simptom al slăbiciunii musculare, corpul trage un semnal de alarmă cum că s-a atins o limită metabolică și psihologică. Cum ne putem ajuta copiii să scape de oboseala musculară și ce remedii există pentru ameliorarea ei:
Alimentația sănătoasă este esențială în fiecare moment al vieții noastre și a copiilor noștri. Hrana echilibrată asigură nu doar sănătatea mușchilor, ci a întregului corp. Pe primul loc în categoria celor mai importante alimente pentru masa musculară sunt proteinele, atât de origine animală, cât și vegetală. Carnea, brânzeturile și ouăle au cel mai mare conținut proteic și cel mai ușor de asimilat, ele conținând aminoacizi esențiali. Așadar, puteți oferi copiilor carne slabă precum cea de pește/ fructe de mare, piept de pui/ curcan sau carne roșie: de vită/ porc. Carnea conține aproximativ 20 – 30 g proteine/ 100 g, pe când lactatele 20 g proteine/ 100 g, iar ouăle 6 g proteine/ 100 g.
Dacă cel mic nu este mare fan carne, îi puteți oferi proteine vegetale. Se poate acoperi o gamă variată de aminoacizi esențiali și prin combinarea acestora. Leguminoasele (fasole, mazăre, năut etc) oferă circa 5 – 10 g proteine/ 100 g. Pe lângă proteine, mușchii au nevoie de grăsimi și carbohidrați de calitate. Fructele și legumele ajută la refacerea musculaturii după un efort fizic susținut și au rol antiinflamator. De asemenea, alunele, migdalele, nucile, caju protejează fibrele musculare și sunt foarte bogate în grăsimi bune. Le puteți oferi copiilor sub formă de gustări, de preferat în prima parte a zilei.
Carbohidrații precum pastele, cerealele și orezul asigură corpului energia de care are nevoie, dar și rezistența la efort.
Hidratarea (consumul de apă) este foarte importantă pentru prevenirea oboselii musculare. Prin efort fizic corpul pierde apă, se deshidratează, pierde electroliți și astfel este facilitată apariția slăbiciunii musculare. Atunci când corpul este deshidratat, sângele se îngroașă, iar inima depune un efort mai mare pentru a-i asigura circulația prin organism. Astfel se face că oboseala se instalează mai repede, iar substanțele nutritive ajung mai greu la mușchi.
Încurajarea copilului să facă mișcare. Cu cât copilul face mai mult sport, cu atât rezistența sa fizică crește. În momentul în care corpul nu este obișnuit cu exercițiile fizice, oxigenul este direcționat de la mușchii membrelor către cei ai diafragmei (mușchi respiratori) pentru ca organismul să aibă o cantitate de oxigen suficientă. Când cel mic nu este obișnuit să facă efort, oboseala musculară intervine foarte rapid. Pentru ca acest lucru să nu se petreacă, este nevoie de mărirea treptată a intervalelor de efort fizic. Cu alte cuvinte, cu cât copilul face mai multă mișcare, cu atât rezistența la efort crește, iar slăbiciunea musculară intervine mult mai rar.
Odihna după mișcare. Înainte de un efort fizic considerabil este recomandată încălzirea mușchilor. Aceasta se face prin exerciții ușoare (de stretching/ de respirație). Intensitatea activității fizice se crește gradual, iar între sesiunile de antrenament sunt necesare pauzele. În acest fel, organismul are suficient timp pentru a se recupera după efort, iar instalarea oboselii musculare este evitată.
Dacă cel mic are un stil de viață echilibrat (caracterizat printr-o alimentație sănătoasă și corespunzătoare, se hidratează suficient, are un program ordonat al meselor și se odihnește bine), oboseala musculară nu ar trebui să fie o problemă de sănătate frecventă. Dacă totuși apare, există câteva remedii simple pe care le puteți pune în practică acasă:
Masajul îmbunătățește circulația sanguină și flexibilitatea musculară. El contribuie la restabilirea mobilității și favorizează eliminarea toxinelor. Prin masaj, mușchii se relaxează, iar slăbiciunea musculară este înlăturată. Pentru un efect mai rapid ați putea folosi pentru masaj un gel pe bază de plante (arnică, gălbenele, aloe vera etc). Spre deosebire de cremă, gelul se absoarbe mai repede în piele și are un efect calmant. Gelurile pe bază de plante sunt cunoscute pentru proprietățile antiinflamatorii și analgezice și pot fi folosite și în cazul copiilor.
Kinetoterapia. Dacă cel mic se plânge frecvent de slăbiciune musculară, iar medicul specialist a exclus cauzele unor boli cronice, ați putea apela la ajutorul unui kinetoterapeut. În urma unei evaluări, specialistul va recomanda copilului o serie de ședințe/ exerciții fizice pe care să le faceți la domiciliu și care îi vor ameliora starea de oboseală musculară.
Surse:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17123327/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2375565/
https://patient.info/signs-symptoms/tiredness-fatigue/muscle-weakness
Vezi și: Durerile musculare la copii – cauze și simptome. Când devin îngrijorătoare | Demamici.ro
Vezi și: Cucuiul (hematomul) la copii. Simptome care indică o lovitură gravă la cap | Demamici.ro