Cum să îi citești copilului tău încât să iubească lectura? Pentru a avea un copil inteligent, este foarte important ca lectura să fie prezentă din primii ani de viață. Având în vedere că numeroși părinți sunt deranjați de petrecerea timpului în fața ecranelor a copiilor lor, articolul de față este un sprijin util pentru a ajuta copiii să citească din plăcere, nu din obligație.
Beneficiile lecturii sunt multiple, după cum bine cunoaștem:
- dezvoltarea vocabularului – implicit a vorbirii
- dezvoltarea socio-emoțională
- îmbunătățește concentrarea și atenția
- oportunitatea de învățare prin joacă
- antrenează memoria
- contribuie la consolidarea propriilor emoții și a celor din jur
- ajută la luarea deciziilor corecte etc
Cum să îi citești copilului tău încât să iubească lectura? Lucruri de care să ții cont:
Începeți cu pași mici – Pentru început, citește-i propoziții scurte și arată-i imagini simple. Citește-i cuvintele, frazele, poezioarele și povestește-i ce se întâmplă în carte. La început, sunt foarte apreciate cărțile cu expresii repetate pe care cel mic le poate memora. Veți petrece momente care îi vor plăcea mult copilașului și pentru care va iubi și cărțile.
Cu cât mai devreme, cu atât mai bine – Copiii ar trebui să relaționeze cu cărțile înaintea vârstei de un an, așa ar fi ideal pentru a se împrieteni cu poveștile. Pentru bebeluși, cele mai potrivite sunt cărțile cartonate, cărțile din plastic pentru baie, precum și cărțile textile cu diferite activități.
Exemplul propriu – Ce poate fi mai frumos decât exemplul personal? Copiii sunt ca niște bureți care absorb absolut totul din jurul lor (fie acest lucru bun sau rău), de ce să nu copieze acest frumos obicei al părinților? Chiar dacă timpul este limitat, vă puteți pune câteva minute pe canapea alături de o carte bună sau o revistă, copilul va dori să facă același lucru alături de voi. Mergeți la sigur!
Teme de interes – Pentru că știi exact de ce este interesat copilul tău (dinozauri, prințese, câini, castele, etc.), alege pentru el cărți care să-l captiveze și pe care să le citiți împreună sau lasă copilul să aleagă singur cartea preferată.
Lasă-l în propriul ritm – Nu îl forța! Este foarte important ca părintele să fie relaxat și să aibă încredere în propriul copil și în reușitele acestuia. Indiferent dacă învață mai devreme sau mai târziu literele și să citească, importantă este determinarea copilului și nu evoluția rapidă sau forțată a acțiunii în sine. În caz contrar, veți ajunge la un eșec pe care nu vi-l doriți: copilul va respinge cărțile și lectura.
Citiți împreună – A învățat copilul să citească și preferi să îl lași să exerseze, poate? Chiar și așa, trebuie să aveți un moment al zilei în care să citiți împreună deoarece copilul simte că te implici și îi ești alături. O idee bună ar fi să continuați rutina de la ritualul de culcare la fel ca și până acum: îi poți citi toată povestea sau o citiți împreună.
Poveștile și viața reală – Puneți întotdeauna întrebări ce au legătură cu povestea citită și discutați imaginile pe care le observați împreună: de ce crezi că s-a întâmplat asta? Ce crezi că urmează să se întâmple? De ce este trist/fericit?
Cărțile și activitățile – Odată ce copilul crește, îi poți oferi cărți ce prezintă diferite activități: să lipească abțibilduri, să coloreze, să contureze, să caute elementul lipsă, să citească, să socotească, etc.
Entuziasm și dedicare – Copilul trebuie să vadă și să simtă cât de mult vă place și vouă cartea pe care o citiți. Fiți entuziaști și gata de acțiune.
Jocuri de rol – Părintele poate fi personajul principal, iar copilul poate fi personajul secundar chiar dacă nu știe să citească încă (nu vă puteți imagina cât de repede învață cei mici replicile/ povestea dintr-o carte). Astfel, citiți împreună și imitați expresiile faciale (emoțiile) personajelor, vă schimbați vocea și intrați în pielea personajelor. Această metodă ajută foarte mult la consolidarea și înțelegerea propriilor emoții.
Pauze dese pentru citit – Copilul a obosit după atâta joacă sau ar vrea să privească la desene animate? Stați întinși în pat și citiți o carte. Oferă-i mereu alternative de lectură și faceți pauze scurte și dese pentru citit.
Vizitați o bibliotecă/ librărie – Nu aveți nevoie de o ocazie specială pentru a face acest lucru. În mod sigur va fi o experiență foarte plăcută pentru copii, așa că nu mai amânați momentul!
Lecturi de basm să aveți!
Vezi si: Plouă, lași copilul să se joace afară? Activități distractive de făcut pe timp ploios | Demamici.ro