Cum apare răul de mașină la copii. Imaginați-vă un copil mic, poziționat într-un scaun auto la o înălțime joasă, pe bancheta din spate a unei mașini fără a putea vedea pe fereastră sau un copil mai mare citind o carte în mașină. Urechea interioară a copilului va simți mișcarea, dar ochii și corpul lui nu o vor percepe. Rezultatul ar putea fi un stomac deranjat, transpirație rece, oboseală, pierderea poftei de mâncare sau vărsături.
Cuprins:
Tot mai des este asociat răul de mașină la copii cu pozitia rearward-facing (cu spatele la sensul de mers), dar nu există nici un studiu sau date care să confirme acest aspect.
Cum apare răul de mașină la copii
Deși problema nu pare să afecteze majoritatea sugarilor și copiilor mici, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 12 ani sunt deosebit de sensibili. Răul de mașină este un tip de rău de mișcare. Răul de mișcare apare atunci când creierul primește informații contradictorii din urechile interne, ochii și nervii din articulații și mușchi, deci nu are legătura cu poziția scaunului auto, în mașină.
Dacă copilul dumnevoastră este prea mic pentru a se exprima, ar putea avea rău de mașină dacă:
– Cască frecvent
– Devin transpirați și palizi
– Sunt neliniștiți/agitați
– Varsă sau au senzație de vomă
– Își pierd pofta de mâncare
Cum apare răul de mașină la copii. Pentru a preveni răul de mașină la copii, puteți încerca următoarele strategii:
– Opriți-vă des la primul semn al simptomelor. Înainte de a pleca de acasă, oferiți copiilor niște biscuiți sau alte gustări ușoare
– Nu fumați și nu transportați alimente cu miros puternic în mașină.
– Controlați temperatura. Mulți copii se simt mai bine dacă temperatura nu este prea ridicată și dacă le îndepărtați hainele exterioare. Lăsați-i îmbrăcați cât mai lejer.
– Puneți-vă copiii să stea mai sus. Instalați scaune auto aprobate, cu șezut mai înalt, astfel încât să poată vedea orizontul prin parbriz sau prin lunetă. Nu uitați însă că recomandat este ca cei mici să stea în scaunele auto orientate cu spatele la sensul de mers, cu excepția cazului în care au atins cea mai mare greutate sau înălțime permisă de producătorul scaunelor auto.
– Păstrați copiii ocupați cu activități care îi împiedică să privească în jos. În loc să folosiți cărți, încercați să redați muzică pentru a asculta. Încurajează-ți copilul să privească lucrurile din afara mașinii, mai degrabă decât să se concentreze asupra cărților, jocurilor sau ecranelor. În cazul în care copilul tău doarme în mașină, călătoria în timpul somnului poate ajuta.
– Asigurați ventilarea aerului. O ventilație adecvată a aerului poate ajuta la prevenirea răului de mașină. De cele mai multe ori este suficient să deschideți un geam din spate sau să-i oferiți copilului un ventilator mic, sigur, portabil, conform healthychildren.com.
Planificați cu atenție mesele dinaintea călătoriei. Nu oferiți copilului o masă mare imediat înainte sau în timpul călătoriei cu mașina. Dacă călătoria va fi lungă sau copilul dumneavoastră trebuie să mănânce, oferiți-i o gustare mică:
– biscuiți uscați
– biscuiți cu aromă de lămâie
– alimente bogate în carbohidrați
– alimente care sunt acoperite de sare, de ex. biscuiți sărați, covrigei
Cum apare răul de mașină la copii. Când este timpul să treceți la medicament?
Ghimbirul și menta sunt niște produse naturale care pot combate răul de mișcare și care funcționează la marea majoritatea a oamenilor. Pot fi administrate fie în stare proaspătă, fie în capsule și trebuie luate aproximativ cu 1 oră înainte de a începe călătoria.
Alte metode cu eficienta dovedita în tratarea raului de miscare sunt metodele homeopate.
În farmacii se găsesc tot felul de preparate, sub diferite forme farmaceutice, care ar combate simptomele răului de mişcare. Acestea au un efect preventiv și acționează prin stabilizarea nervului de echilibru din ureche. Orice medicaţie de acest tip, chiar dacă face parte din categoria OTC medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală, trebuie recomandată de către medic, preferabil, de unul cu competenţe ORL, scrie telegraph.co.uk.
Nu există studii cu privire la eficacitatea și siguranța medicamentelor contra răului de mişcare în cazul copiilor. Toate informațiile clinice din acest domeniu se bazează pe studii de teren sau experimentale la adulți.
Dintre toate substanţele care combat răul de mişcare, la copii sunt acceptate antihistaminicele, precum dimenhidrinatul, difenhidramina, cinarizina, ciclizina sau prometazina. Acestea au mai puţine efecte adverse comparativ cu alte substanţe, cel mai frecvent fiind somnolenţa.
Cum apare răul de mașină la copii. Dacă cel mic începe să se simtă rău în în mașină, opriți mașina cât mai curând posibil și lăsați copilul să iasă și să se plimbe sau să se întindă pe spate câteva minute cu ochii închiși. Așezați și o cârpă rece pe fruntea copilului dumneavoastră și întotdeauna să aveți la îndemână pungi de plastic. Dacă aceste sfaturi nu ajută sau dacă răul de mașină al copilului dumneavoastră îngreunează călătoria, discutați cu medicul copilului dumneavoastră despre alte opțiuni.