Celulele stem din placentă ar putea fi folosite în tratarea a zeci de afecțiuni. În țesuturile perinatale (sângele ombilical și placentar, țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar) se găsesc celule stem cu proprietăți unice și un potențial terapeutic ridicat în tratamentul a zeci de boli grave. Se preconizează că FDA (For competent în aprobarea utilizării noilor tipuri de terapie) va aproba 40-50 de noi terapii celulare până în 2030.
Cuprins:
Avantajele recoltării de sânge și țesut de cordon ombilical, împreună cu întreaga placenta, la naștere
- Sângele ombilical și placentar, țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar reprezintă cea mai complexă gamă de celule care pot fi obținute după naștere.
„Recoltăm placenta, ȋmpreună cu țesut și sânge ombilical, imediat după naștere, fie că este naturală sau cezariană. Recoltarea se face la spital, indiferent că este public sau privat, de către medicul ginecolog. Procesul este foarte rapid, durează doar câteva minute și nu prezintă riscuri, nici pentru mamă, nici pentru copil.
E important de menționat că, aceste țesuturi, ȋn lipsa recoltării, se aruncă, devin deșeu biologic, deși sunt bogate ȋn celule ce, ȋntr-o bună zi, ar putea salva viața copilului dumneavoastră”, a explicat Dr. Ioan Boleac, medic primar Obstetrică-Ginecologie.
- Celulele stem criogenate pot fi utilizate pentru administrarea în primii ani de viață, dar și în viața de adult, atât în cazul copilului de la care s-a recoltat, cât și pentru frați sau surori
„Imediat cum kit-ul ajunge ȋn laborator, componentele sunt procesate și stocate separat. Urmează ciclul de criogenare, ce presupune răcirea controlată și treptată, timp de 80 de minute, de la 4 la -196 de grade Celsius. Atâta timp cât vor fi menținute la o temperatură constantă, celulele nu ȋși vor pierde proprietățile și vor aștepta în starea de criogenare și zeci de ani pentru a ne salva viața”, a declarat Lavinia Tarba, Head of Lab CBC Romania.
CBC – Cord Blood Center – companie prezentă în 8 țări europene, cu peste 20 de ani de experiență în domeniu. Înființată în Slovacia, în urmă cu două decenii, banca de celule stem s-a deschis în România în 2005. Grupul Cord Blood Center este singurul din țara noastră care oferă serviciul de recoltare/ stocare a placentei.
- Opțiunile terapeutice sunt în continuă expansiune. Sute de studii clinice (1) sunt în derulare
- probele sunt disponibile imediat, la indicația medicului specialist
Importanța recoltării placentei, la naștere:
Încă din a doua săptămână de sarcină începe formarea placentei, organ vital pentru creșterea și dezvoltarea fătului. Placenta este o sursă de celule stem hematopoietice, mezenchimale, trofoblastice și epiteliale (2). Din celulele stem hematopoietice sunt derivate toate tipurile de celule sangvine. Celulele din placentă sunt utilizate în terapii celulare, tratamente regenerative pentru țesuturi și organe afectate, bioinginerie tisulară (3).
În placentă se găsește cel mai mare volum de celule care poate fi obținut la naștere. Cantitatea reprezintă un factor foarte important în tratarea afecțiunilor.
„Placenta este mult mai mare și prezintă cea mai variată gamă de celule, care sunt și cele mai tinere, astfel își mențin calitatea și se dezvoltă cel mai bine. Totodată, celulele de la nivelul placentei nu prezintă markeri imunologici și pot fi folosite în tratarea bolilor autoimune, a căror incidență crește la nivel mondial, de la an la an. Placenta nu este despre utilizarea acesteia azi, ci în viitor, când va putea fi folosită în tratarea a sute de boli”, a declarat Dominica Valent Rafaiova, genetician molecular și consultant medical al CBC Group.
Specialiștii cred într-un scenariu optimist, estimând ca până în 2030, terapiile bazate pe celule stem să poată fi folosite pentru tratarea a sute de boli. Dr. Nils H. Thoennissen aduce în prim plan beneficiile utilizării celulelor stem: „Placenta este noua vedetă a medicinei. În momentul de față, în ceea ce privește celulele regăsite în sângele și țesutul cordonului ombilical, tratamentul cu ajutorul acestora este aprobat atât de FDA, cât și de Agenția Europeană a Medicamentului, pentru 85 de boli, printre care anumite tipuri de leucemie, limfom și AVC. Se estimează că, în viitor, se vor putea trata sute de afecțiuni, precum Parkinson, Alzheimer, diabet sever, leziuni cerebrale și multe altele.
Am tratat, cu ajutorul transplantului de celule stem hematopoietice, pacienți disperați, fără șanse de recuperare, din toată lumea, care sufereau de paralizie cerebrală, autism, accident vascular cerebral și alte boli, ȋn cei 3 ani și jumătate alături de Cord Blood Center Health. În ultimii 10 ani, au fost derulate peste 1.700 de studii ce vizează terapiile pe bază de sânge placentar și se estimează că, în următorii 8-10 ani, din ce în ce mai multe astfel de terapii vor putea fi accesibile pacienților”, a declarat Dr. Nils H. Thoennissen, unul dintre cei mai renumiți specialiști internaționali în cancer, boli cronice degenerative și medicină regenerativă.
Cu ajutorul pachetelor de recoltare CBC, puteți beneficia de celulele stem din toate sursele disponibile la naștere: sângele ombilical și placentar, țesutul de cordon ombilical și placenta. Recoltarea placentei, împreună cu țesutul și sângele ombilical, se face imediat după naștere, fie ea naștere naturală sau cezariană, de către medicul ginecolog. Puteți beneficia de acest serviciu indiferent dacă nașteți într-un spital public sau în sistemul privat. Procesul este rapid, durând în medie câteva minute și nu prezintă riscuri nici pentru mama și nici pentru bebeluș.
Cord Blood Center are o ofertă specială pentru pachetul de recoltare a tuturor țesuturilor perinatale (țesutul placentar, sânge din placentă, țesut de cordon ombilical, sânge ombilical). Pachetul Red Diamond poate fi achiziționat la valoarea de 5,990 de lei, cu avans zero și cu posibilitatea de plată în rate, plata la 4-6 săptămâni după naștere. Atenție! Prețul special este valabil pentru o perioadă limitată. Puteți consulta oferta aici!
Opiniile părinților care au ales să recolteze celule stem la nașterea copiilor
Pavel Bartoș: „Cord Blood Center ne-a dat încă un motiv să zâmbim liniștiți!”
Dr. Andreea Florian: „Sunt Dr. Florian Andreea, medic specialist Obstetrică-Ginecologie și asistent universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, având peste 10 ani de experiență în domeniu.
Nașterea este un moment unic și magic pentru fiecare mămică. În momentul în care bebe vine pe lume realizezi că ai face orice să-l știi sănătos, în siguranță și fericit, deoarece asta îți oferă ție putere.
Am ales să recoltez celule stem din sângele de cordon ombilical, țesutul de cordon ombilical și sângele din placentă la naștere. Consider că este foarte important ca bebelușul să aibă o rezervă de sănătate care să-l ajute în tratarea a zeci de boli grave. Recoltarea și stocarea de celule stem este ca o asigurare de viață pentru copil – sper să nu trebuiască să o folosesc vreodată, dar e important să o am.”
Călin Goia: „Am face orice să ne știm copiii în siguranta. Această procedură este foarte simplă și în grijă permanentă pentru binele copilului tău îți conferă un pic de liniște și siguranță.”
Răzvan și Irina Fodor: „Viitorul copilului nostru este foarte important. Sincer, îmi doresc să nu am niciodată nevoie de aceste celule și să fie o investiție care să nu ne ajute! Am ales însă această variantă pentru confortul nostru psihic, dar mai ales pentru viitorul fiicei noastre!”
Surse:
(1) – https://clinicaltrials.gov/ct2/results?recrs=&cond=&term=cord+blood&cntry=&state=&city=&dist=
(2) – https://academic.oup.com/bmb/article/105/1/43/270811?login=false
(3) – https://www.clinicaltrials.gov/
(4) – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28379044/
FOTO: istock