Boala mână-gură-picior este foarte contagioasă, mai ales în prima săptămână după debut. Sindromul este mai frecvent vara și toamna, însă nu este exclusă apariția lui nici în alte perioade ale anului. În timpul anului școlar, boala mână-gură-picior se răspândește cu ușurință în colectivități, mai ales că cei mici nu sunt atât de riguroși în ceea ce privește distanțarea socială ori igiena personală, informează Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (1). În ultima perioadă tot mai mulți copii s-au prezentat la Camera de Gardă INSMC cu simptome ale bolii mână-gură-picior. În acest context, Dr. Mihai Craiu a făcut o postare pe pagina de Facebook „Spitalul Virtual pentru Copii” unde a dat mai multe detalii importante pentru părinți.
Cuprins:
Dr. Mihai Craiu, despre boala mână-gură-picior: „începe ca toate virozele cu febră și gât roșu”
„Una dintre maladiile diagnosticate recent în mod frecvent în Compartimentul de Urgențe al INSMC este sindromul mână-picior-gură. Părinții care au trecut odată prin această încercare știu că este tare chinuitoare pentru toată familia, nu numai pentru copil…
Maladia este o boală virală, produsă de enterovirusuri. Cel mai des coxsackie A16, A6 și enterovirus 71, conform CDC.
Apare mai ales în sezonul cald, vara și toamna și afectează toate grupele de vârstă, inclusiv adulții. Dar este mai frecvent întâlnită la preșcolari ce merg în colectivitate. Deoarece aceștia stau foarte aproape unul de celălalt, se ating deseori și nu se protejează când strănută sau tușesc…
Boala începe ca toate virozele cu febră și gât roșu. Uneori apar leziuni ulcerate pe mucoasa bucală, pe limbă, pe gingii. Aceste eroziuni sunt foarte dureroase și duc la sialoree (curge saliva din gură), fapt ce crește riscul de contagiune în creșă/grădiniță.
Contagiozitatea este de circa 7-10 zile, motiv pentru care un astfel de caz trebuie izolat la domiciliu.
Erupția tipică pe mâini și picioare apare după ce copilul este febril de 1-2 zile. Vom observa pe piele pete roșii (macule), unele vezicule (ca niște perluțe mici, cât boabele de orez, cu lichid limpede) sau pustule (vezicule cu lichid purulent).
Uneori erupția este și pe membre sau pe corp, dar aproape în toate cazurile e localizată pe palme, plante și în gură, de unde și numele bolii.
De obicei copiii pot fi tratați acasă cu antitermice (paracetamol și/sau ibuprofen), soluție/gel de afte bucale și multe lichide.
FĂRĂ ANTIBIOTICE!!!
După vindecare se poate observa descuamarea pielii și rareori și căderea unghiilor (onichomadesis).
Până la urmă boala trece singură…
Vă rog să nu utilizați antibiotice și nici să duceți în spații comune copilul timp de o săptămână😊.
O vară liniștită!”
Boala mână-gură-picior – cum se transmite
Boala mână-gură-picior este foarte contagioasă și se poate transmite cu rapiditate de la o persoană la alta, mai ales prin:
- Secreții nazale, salivă
- Lichidul din bubițe
- Materii fecale
Poți lua virusul care produce boala mână-gură-picior prin:
- Contactul cu secrețiile nazale sau bucale ale unei persoane contaminate (strănut/ tuse)
- Atingând o persoană bolnavă (sărut/ îmbrățișare/ împărțirea tacâmurilor, paharelor)
- Intrând în contact cu fecalele contaminate (ex: la schimbatul scutecului, apoi prin atingerea ochilor, a nasului, a gurii)
- Atingând obiecte sau suprafețe contaminate (clanțe, jucării, apoi atingerea ochilor, a nasului, a gurii)
Persoanele cu boala mână-gură-picior sunt deosebit de contagioase în prima săptămână după debutul bolii, însă uneori pot răspândi virusul zile sau săptămâni după dispariția simptomelor.
Dacă cel mic a fost diagnosticat cu mână-gură-picior, este esențial să fie izolat pentru o perioadă de 7-10 zile, în funcție de gravitatea simptomelor. De asemenea, pentru prevenția contaminării, părinții ar trebui să stea acasă cât timp copilul prezintă simptomele bolii. Carantina se poate încheia în momentul în care persoana nu mai are febra de cel puțin 24 de ore și nu mai prezintă niciun alt simptom al bolii. De regulă acest lucru se întâmplă la cel puțin 7 zile de la debutul bolii, informează healthline.com (2).
Boala mână-gură-picior. Trebuie să te prezinți la medic care copilul:
- Are sistemul imunitar scăzut slăbit și prezintă simptome ale bolii mână-gură-picior
- Nu bea suficiente lichide și devine deshidratat
- Are simptome care nu se ameliorează nici după 10 zile
- Este mai mic de 6 luni și are simptome ale bolii mână-gură-picior
- Are febră care durează de mai mult de 3 zile
- Produce o cantitate mai mică de urină decât în mod obișnuit
- Are bubițe de mai mult de 10 zile, iar în loc să treacă se agravează
- Simptomele devin din ce în ce mai pregnante după 7-10 zile
Surse:
(1) https://www.cdc.gov/hand-foot-mouth/about/transmission.html
(2) https://www.healthline.com/health/hand-foot-and-mouth-quarantine-period?fbclid=IwAR2qfnkuD7ApWgSw6XV7OHiA9-V3ENEkUFBA3BId0UI0AxQ62kHodgG–us
Vezi și: Totul despre varicela (varsat de vant). Care sunt simptomele si cum se trateaza | Demamici.ro
Vezi și: Cloniile (convulsiile) la sugar. Ce sunt acestea: cauze, simptome, tratament | Demamici.ro