Amalia Enache, o mamă echilibrată. Fetița ei poartă și haine second-hand și este încurajată să se joace cât mai mult în natură. Amalia Enache este mama unei fetițe în vârstă de 6 ani, Alma, și este profund implicată în creșterea și educația ei. Jurnalista a învățat să-și urmeze intuiția de mamă și să-și crească în acești ani copilul așa cum consideră ea că e cel mai bine, contrar părerilor celor din jur.
Cuprins:
De altfel, Amalia Enache face parte din categoria părinților care nu-și răsfață copiii făcându-le toate mofturile, după cum chiar ea a mărturisit într-un interviu recent.
Deși are grijă să nu-i lipsească nimic copilului, vedeta evită să o învețe pe fetiță cu acces la prea mulți bani, haine de firmă sau cumpărături cu prețuri exorbitante. Mai mult, Alma poartă și haine second-hand, primite de la alți copii, la fel cum și hainele ei, ajung să fie purtate mai departe de alți copii.
Amalia Enache, o mamă echilibrată. Fetița ei poartă și haine second-hand și este încurajată să se joace cât mai mult în natură
„Am făcut o mărturisire publică, exact ca la terapie. Sunt româncă, am avut și eu punga cu pungi, am avut și eu sertarele cu cabluri vechi, cu telefoane, care nici nu mai există pe piață, dar cine știe când mi-or trebui, cu tastaturi vechi, tot felul de aparatură de bucătărie, primită de pe la părinți, de pe la mătuși, pe care eu nu le-am folosit. Dar le țineam acolo în casă pentru că nu eram conștientă că ele de fapt sunt un pericol pentru sănătate, că ele conțin tot felul de lucruri care pot să ajungă în atmosferă și nu este în regulă să ținem astfel de obiecte complet inutile în casă. Am făcut așa o debarasare, dar întotdeauna e loc de mai bine”, a povestit Amalia Enache pentru ego.ro.
Jurnalista este adepta unui stil de viață minimalist, bazat pe reciclare, iar hainele și jucăriile fetiței nu fac nici ele excepție. Hainele care nu mai îi mai vin și obiectele care nu mai sunt folosite de micuța Alma ajung reciclate la alți copii, iar excepție nu fac nici jucăriile.
Amalia Enache evită să-și răsfețe fetița cu prea multe jucării, de care copilul ajunge inevitabil să se plictisească imediat, și o încurajează să se joace mai mult în natură.
„Pe mine mă înnebunesc lucrurile supra ambalate și că am alergie la a lua tot ce e colorat ambalat pentru că eu de fapt văd plastic, un plastic care ajunge în natură.
Alma e un copil încurajat de mic să se joace cu ce găsim în natură. Noi nu cărăm jucării când mergem la munte: se joacă cu bețele, cu pietrele. Avem un rucsac adus acum de la munte, plin cu pietre din munții Făgăraș. Încercăm să ne folosim mai mult de ce are natura și mai puțin de supra oferta din magazine. Orice părinte știe că la un moment dat nu mai suporți plasticul din casă. Jucăriile te sufocă”, a mai spus vedeta.
Amalia Enache nu și-a înscris fetița la școală până când nu s-a asigurat că Alma este pregătită pentru acest pas
Jurnalista a abordat propria metodă și când a venit vorba de înscrierea la clasa zero a fetiței sale.
„Eu așa am fost sfătuită chiar de cei de la școala unde ea va merge, anume că sunt niște indicii care să arate dacă este pregătit copilul sau nu să înceapă școala. Asta nu e legat de câte poezii știe să recite, de faptul că la 5 ani citește „Luceafărul” singură, ci de altele: dacă e pregătită emoțional, dacă are răbdare și cu restul colegilor, știe să-și negocieze lucrurile, e rezistentă la frustrare și are stăruință. Și ea, ca toți copiii, se mai înfuria că nu reușea să facă lucrurile din prima, dar cumva am vrut ca mesajul pentru ea să fie acesta că trebuie să se străduiască, să o văd că merge și mai departe și după ce a devenit greu, ne ducem un pic mai încolo, nu ne oprim”, a mai declarat jurnalista TV pentru aceeași sursă citată.
Copilul trebuie să-și facă temele singur
Amalia Enache nu își dorește nici măcar să fie genul de părinte care să facă teme cu copilul, considerând că nu este firesc ca acest lucru să se întâmple.
„Mie nu-mi vine să o ajut. Și pentru că sunt leneșă, adică eu am făcut o dată școala, am făcut o dată grădinița. De ce să o mai fac o dată? Cred că e parcursul ei. E ceva ce ea trebuie să dobândească. Am remarcat, la un curs online, că erau mame care mai șopteau. Poate că sunt copiii mai timizi. Poate că ea mă va învinovăți că nu am fost genul acesta de mamă și poate ea simte că nu o sprijin destul, nu știu, dar cumva metoda mea a fost să fie cum ea, să vorbească cu aceste cuvinte de 5 ani, nu cu ale mele, de om adult.
Cred eu că mândria ei e mai mare când știe că ea a făcut ceva decât dacă e ceva ce a făcut mama. Cred că contează mult la stima de sine, dar, repet, nu se știe, poate ea îmi va zice că pe toți ceilalți copii îi ajută mamele și eu nu. La mine, metoda e un pic să o las singură. Și eu în școală am făcut singură temele, absolut totul, eu nu am avut părinți care să stea lângă mine, a fost responsabilitatea mea, munca și mândria mea. Rezultatele au fost 100% ale mele, nu le-am împărțit cu părinții”, a mai povestit amuzată Amalia Enache.