Perioadele in care copilul dobandeste si dezvolta anumite abilitati mentale poarta numele de salturi mentale. Ele sunt 10 la numar si au loc in primele 20 de luni de viata ale copilului. Creierul micutului tau se dezvolta cu o viteza uluitoare in primele luni de viata, iar un salt mental presupune mai multe schimbari care au loc la nivel cognitiv.
In saptamanile in care copilul trece printr-un salt mental este mai agitat, mai morocanos, iar somnul ii este fragmentat. Dupa ce bebelusul se obisnuieste cu noile achizitii mentale, totul revine la normal. Bebele se linisteste, iar somnul se imbunatateste.
Cat dureaza salturile mentale?
In primele 20 de luni de viata ale copilului au loc 10 salturi mentale. Acestea pot dura intre 3 zile si o saptamana (mai mult in cazul copiilor mai mari). Aceste zile vor fi marcate de agitatie si schimbarea rutinei de somn. Saptamanile in care au loc salturile mentale se calculeaza de la data estimata a nasterii, nu de la cea reala.
Spre deosebire de puseurile de crestere care sunt cauzate de dezvoltarea fizica, salturile mentale au legatura cu dezvoltarea creierului.
Salt mental 1 – saptamana 5 – bebelusul incepe sa raspunda altfel la atingeri si mirosuri. Este primul salt mental din evolutia sa, iar aceasta este luna achizitiilor mentale in ceea priveste senzatiile.
Salt mental 2 – saptamana 8 – dupa acest salt mental bebelusul invata ca isi poate folosi si altfel corpul si se familiarizeaza cu oamenii si obiectele pe care le vad. Micutii vor incepe sa apuce obiectele pe care vor incepe sa le analizeze. Este momentul in care acorda o mai mare atentie mainilor, picioarelor, luminii si umbrelor.
Salt mental 3 – saptamana 12 – bebelusul reuseste sa urmareasca mai bine obiectele si persoanele, sa intoarca capul dupa sunete, sa raspunda la numele sau, iar unii vor reusi chiar sa se rostogoleasca de pe burta pe spate.
Salt mental 4 – saptamana 19 – copilul incepe sa inteleaga relatia cauza -efect. Spre exemplu isi va da seama ca in momentul in care va arunca o jucarie, cineva i-o va inapoia. De asemenea, dupa aceasta saptamana, micutul va reusi sa faca mai multe miscari, sa scoata mai multe sunete si sa dea semne de nerabdare sau plictiseala.
Salt mental 5 – saptamana 26 – Poate aparea anxietatea de separare intrucat bebelusii sunt capabili sa perceapa distanta fata de parinti. Dupa aceasta saptamana, bebelusii vor acorda mai multa atentie detaliilor, vor analiza mai atent obiectele, vor face mai multe miscari si vor scoate mai multe sunete.