Caz de malpraxis fără precedent, la Spitalul Municipal din Turda. O asistentă neglijentă a injectat adrenalină direct în venă unui bebeluș de doar 2 luni și i-a pus viața în pericol, în loc să-i facă aerosoli, ceea ce ar fi fost potrivit pentru bebeluș.
Cuprins:
Mama copilului venise la Spitalul Municipal din Turda, la urgențe, cu bebelușul bolnav. Medicii i-au pus diagnosticul de bronșiolită, o infecție virală care inflamează căile respiratorii.
Din cauză că starea copilului nu se îmbunătățea, medicul care a preluat cazul a recomandat să i se facă aerosoli cu adrenalină.
O asistentă i-a injectat în venă adrenalină unui bebeluș de 2 luni, în loc să-i facă aerosoli
O asistentă medicală cu vechime în unitatea spitalicească a fost desemnată să se ocupe de tratamentul bebelușului, însă dintr-un motiv necunoscut, femeia a ajuns să-i injecteze copilului în venă direct adrenalină. Bebelușul a început să se simtă imediat rău, iar medicii au intervenit de urgență pentru a-i salva viața.
După ce au reușit să stabilizeze starea de sănătate a pacientului, acesta a fost transferat la Spitalul de Pediatrie din Cluj și se află sub stricta monitorizare a medicilor clujeni.
Cel mai probabil, asistenta medicală a înțeles greșit indicațiile transmise de medic și în loc de aerosoli cu adrenalină femeia a ajuns să-i injecteze adrenalină direct în venă, deși se cunosc riscurile acestei proceduri.
O declarație oficială a asistentei nu a fost făcută publică până acum.
Conducerea spitalului din Turda a recunoscut greșeala și a decis să o demită pe asistenta care a pus în pericol viața bebelușului.
Deocamdată, familia nu a depus plângere și nici nu a sesizat Colegiul Medicilor.
Terapia cu aerosoli. Când se recomandă aerosolii cu adrenalină
Terapia cu aerosoli cu adrenalină se face prin intermediul unui dispozitiv numit „nebulizator” care are rolul să transforme un medicament din stare lichidă, în stare gazoasă, fiind mai ușor de asimilat. Acest tip de tratament este în special recomandat sugarilor și copiilor mici și reușește să amelioreze simptomele mai rapid și mai complet.
Administrarea de aerosoli cu adrenalină se recomandă în astmul bronșic, laringită acută, bronșiolită.
Prin relaxarea mușchilor respiratori și scăderea cantitatății de mucus, pacientul este ajutat să respire mai bine, iar tusea să fie ameliorată. Terapia cu aerosoli este indicată doar la recomandarea medicului, iar folosirea ei fără un consult medical poate provoca și efecte adverse. Utilizarea adrenalinei în cazul sugarilor vine cu indicații precise de utilizare și doze mici. Administrarea tratamentului ar trebui făcută în spital, sub supravegherea unui cadru medical.
Administrată intravenos, adrenalina poată cauza un adevărat șoc organismului unui copil mic, iar în unele situații să ducă chiar și la infarct miocardic.
Vezi și: Laringita virală – cauze, simptome, tratament. Când trebuie să ajungi la medic | Demamici.ro