Portretul unei fetițe din Maramureș s-a transformat într-un record mondial pe zona de artă fotografică. Fotografia a obținut cele mai multe premii internaționale și i-a adus fotografului un record mondial, pentru cea mai apreciată fotografie de tip portret de până acum.
Artistul Kerekes István este din Târgu Mureș și este autorul fotografiei care a obținut 600 de premii internaționale în 58 de țări. El a reușit să surprindă chipul inocent al unei fetițe într-un portret ce poartă titlul „Yelena” în anul 2009, iar de atunci, niciun alt fotograf nu a reușit să-i mai egaleze performanța, informează digi24.ro.
„Cea mai cunoscută și cea mai premiată fotografie portret poartă titlul Yelena, cu care până în prezent a obținut 600 de premii internaționale în 58 de țări din cele 6 continente. În baza datelor FIAP acest rezultat este un record mondial”, se arată pe pagina de Facebook a celui mai recent vernisaj al artistului care are loc la Oradea.
Cea mai premiată fotografie din lume. Povestea din spatele fotografiei
Aflat într-o vizită în Maramureș, Kerekes István a observat-o pe micuța moroșancă pe prispa casei, iar candoarea ei i-a atras atenția imediat.
„Când am văzut-o pe această fetiţă, se legăna pe veranda casei familiei sale. Privirea ei inocentă, unicitatea expresiei feţei, frumuseţea şi farmecul irezistibil mi-au atras atenţia în acele momente”, şi-a descris fotograful subiectul pe site-ul său oficial.
„În baza datelor FIAP, acest rezultat este un record mondial”, se arată pe pagina de Facebook a celui mai recent vernisaj al artistului, organizat de Euro Foto ART International Association, la Oradea, pe 19 noiembrie 2022.
Fotograful Kerekes István s-a născut în România, însă s-a stabilit ulterior în Ungaria. A câștigat peste 3000 de premii și medalii naționale și internaționale.
„În vara anului 2018 a primit de la FIAP cea mai înaltă distincție a Federației internaționale recunoscute de UNESCO: distincția Artist Excelent de diamant, gradul 3 (EFIAP d/3).”
Tot în anul 2018 el a mai fost distins și cu Meritul de Stat Crucea de Aur a Ungariei. Lucrările artistului pot fi admirate din 19 noiembrie și în cadrul Expoziției de artă fotografică organizate în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal.
„Pentru mine arta fotografică înseamnă a vedea și a reda un lucru inedit și a-l imortaliza cu ajutorul obiectivului, într-un mod unic, pentru urmașii noștri. Totodată, înseamnă să le arăt celorlalți minunile din jurul nostru, dar și să scot în evidență greutățile și luptele care fac parte din viața noastră. A surprinde magia momentului și a-l face nemuritor – acesta este scopul creațiilor mele”, precizează artistul fotograf expozant, potrivit adevarul.ro.
Vezi și: Bebelușul care a venit pe lume dintr-un embrion congelat în urmă cu 27 de ani | Demamici.ro