Indemnizaţie compensatorie. Aceasta va fi acordată o singură dată, în ianuarie 2023, conform Ordonanței de Urgență 168, publicată în Monitorul Oficial al României pe 9 decembrie 2022.
Cuprins:
Plata indemnizației compensatorii se suportă din bugetul de stat alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București.
Valoarea indemnizației compensatorii este de:
– 316 lei pentru copilul cu handicap grav;
– 184 lei pentru copilul cu handicap accentuat;
– 64 lei pentru copilul cu handicap mediu.
Potrivit documentului, plata indemnizației compensatorii va fi suportată de bugetul de stat alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București, scrie edupedu.ro.
Indemnizaţie compensatorie. De asemenea, OUG prevede și acordarea unei indemnizații compensatorii și pentru adulții cu handicap, după cum urmează:
– 368 lei pentru persoana cu handicap grav;
– 279 lei pentru persoana cu handicap accentuat;
– 64 lei pentru persoana cu handicap mediu.
Ce prevede OUG:
Indemnizația compensatorie se plătește fie persoanei cu handicap, dacă aceasta are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor, fie reprezentantului legal al acesteia, stabilit în condițiile legii.
Indemnizaţie compensatorie. Indemnizația compensatorie nu se recuperează, nu se urmărește silit și nici nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor prevăzute de Legea nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare, de Legea nr. 277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și de Legea nr. 226/2021, cu modificările ulterioare, precum nici la stabilirea drepturilor prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 63/2022 privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situații de risc de deprivare materială și/sau risc de sărăcie extremă, suportate parțial din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestuia, cu modificările ulterioare.
Vezi și: Burse pentru elevi! Câți bani se dau și care sunt criteriile de acordare | Demamici.ro