Bullying-ul fură vieți. Surori gemene de 12 ani s-au aruncat împreună de la etajul 3 al unui bloc din Spania. Două fete de 12 ani, surori gemene, au decis să-și ia viața împreună aruncându-se de la etajul 3 al blocului în care locuiau. Tragedia a avut loc în Sallent, un oraș din Spania, în comunitatea Catalonia, provincia Barcelona. Drama familiei a emoționat comunitatea și întreaga țară, dar a tras și un semnal de alarmă cu privire la cât de periculos poate fi bullying-ul în rândul tinerilor.
Cuprins:
Potrivit primelor informații și ale biletelor de adio lăsate de cele două surori, motivul sinuciderii ar fi fost faptul că una dintre surori era hărțuită frecvent la școală din cauza naționalității surorilor (fetele sunt originare din Argentina), dar și din cauza identițății sexuale a uneia dintre ele.
Bullying-ul fură vieți. „O voi însoți pe sora mea oriunde vrea ea”. Biletele de adio ale surorilor care au decis să-și pună capăt vieților împreună
Înainte de a se arunca în gol de la etajul 3, cele două fete au lăsat bilete de adio, făcând publice motivele care le-au determinat să recurgă la acest gest disperat.
„M-am săturat să fiu agresată la școală, nu mai suport. Vreau să fiu fericită, dar evident că voi suferi toată viața și am luat decizia de a nu continua”, a scris Alana, una dintre gemene care, deși fată, se identifica de sex masculin.
Pe de altă parte, Leila a vrut să-și arate susținerea și dragostea pentru sora sa și a decis să o urmeze dincolo de moarte. „Îmi cer scuze tuturor, știți cât de mult o iubesc pe sora mea, am văzut tot bullying-ul de care suferă, o să fac ce decide ea. O voi însoți oriunde dorește”, au fost cuvintele scrise de Leila, potrivit presei locale.
Bunicul fetelor a fost cel care a făcut publice cele două bilete de adio și care a vorbit cu presa despre șicanele pe care cele două fete erau nevoite să le suporte la școală. Alana și-a dus planul la bun sfârșit. Fata nu a supraviețuit căzăturii. În schimb, sora ei, Leila, a rămas în viață.
S-a ales cu probleme la un plămân, dar și la maxilar, având nevoie de o intervenție chirurgicală pentru repararea acestuia. Pe lângă problemele fizice, cu siguranță cele mai dureroase sunt sechelele psihice. Încercarea ei de a-și lua viața a eșuat. Nu și-a putut urma sora. Ce va face de aici înainte? Va învăța să trăiască cu aceeași durere? Va încerca să-și ia viața din nou?
La sfarsitul anului 2019, legea care interzice bullying-ul in scoli a intrat in vigoare in Romania
Prevederile au fost introduse în Legea educației. „În unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violenţa psihologică – bullying.
Potrivit legii, bullying-ul (violenţa psihologică) poate fi definit ca: „acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale”.