Tradiția Iepurașului de Paște. Iepurașul și-a făcut loc în tradițiile de Paște din România, mii de părinți căutând chiar cu câteva săptămâni înainte de Sărbătorile Pascale, cadoul perfect pentru cei mici. De la „vânătoarea” de ouă, până la hăinuțele și jucăriile noi, Iepurașul vine cu tot felul de surprize pentru cei mici.
Cuprins:
Însă, cum a ajuns Iepurașul de Paște să fie aproape la fel de cunoscut și de iubit ca Moș Crăciun? Prima apariţie a iepuraşului ca simbol al Paştelui a avut loc în Germania, acesta fiind menţionat în cărţi, în jurul anului 1500. De asemenea, germanii sunt primii care au inventat dulciurile în formă de iepuraş, în anii 1800. În aceeaşi perioadă, în Franţa şi Germania au apărut şi primele ouă din ciocolată.
Tradiția Iepurașului de Paște. Mituri și legende despre tradiția Iepurașului de Paște
Spre deosebire de Paște, care simbolizează Învierea Domnului, tradiţia îndrăgitului Iepuraş de Paște îşi are originile în legendele păgâne.
Simbolul iepurelui provine încă din vremea festivalurilor păgâne din tradiția anglo-saxonă, dedicate zeiței Eostre, zeița lunii. Legenda spune că zeița a găsit într-o iarnă o pasăre rănită și a transformat-o într-o iepuroaică pentru a o salva de la moarte.
Drept mulțumire, iepuroaica căreia zeița îi lăsase capacitatea de a depune ouă, decora ouăle făcute și i le dăruia ca ofrandă zeiței. Se pare că în cinstea zeiţei Eostre, primăvara, anglo-saxonii organizau un festival în care iepurele era la loc de cinste. Însă, atunci când creștinismul a ajuns și la anglo-saxoni, a determinat readaptarea tradițiilor din perioada festivalului lui Eostre în ceremoniile dedicate Învierii lui Iisus și iepuraşul lui Eostre a devenit iepuraşul de Paşte. Chiar și numele Paştelui în engleză, Easter, provine de la zeița Eostre.
Tradiția Iepurașului de Paște. Semnificații și obiceiuri
De asemenea, în tradiția chineză, iepurele este o creatură care trăiește pe Lună, unde se ocupă cu măcinarea orezului, esența vieții. Printre budiști, legenda spune că, neavând ce ofrandă să-i aducă zeiței Indra, iepurele s-a gătit pe sine însuși în focul sacru și, ca răsplata, a fost așezat pe Lună.
În Germania, în secolul al XV-lea, în unele regiuni, se credea că iepuraşul aduce ouăle roşii în Joia Mare şi pe cele colorate altfel în noaptea dinaintea Paştelui. Ba chiar în 1680 se publică o poveste despre tradiția Iepurașului de Paște, care ascunde darurile pascale într-o grădină.
Originea exactă a iepurașului de Paște nu este cunoscută, unii istorici consideră originea iepurașului de proveniență germană luterană, rolul său inițial fiind acela de a judeca la începutul Paștilor dacă copiii au avut un comportament bun sau au fost neascultători.
În prezent, tradiția Iepuraşului de Paște există aproape în întreaga lume. Iepurașul de Paște poate fi găsit de copii, care îi pot trimite scrisori, în localitatea germană Ostereistedt, „Orașul ouălor de Paște”.
Vezi și: De la ce vârstă poate consuma un copil carne de miel? Sfaturi pentru masa de Paște | Demamici.ro