In momentul in care Stephani Lohman si-a vazut pentru prima data copilasul nou-nascut in sala de nasteri a simtit nevoia sa-si apuce sotul de brat. Doctorii au tacut instant, iar o liniste deplina a cuprins sala.
Doctorii nu numai ca gresisera sexulul copilului, dar nu vazusera ca bebelusul era de fapt intersex. „M-am uitat in jurul meu in acel moment si am vazut panica din privirile doctorilor”, a spus Eric.
Sarcina a fost una monitorizata, iar la ecografii parintii au fost informati ca bebelusul este fetita. Cuplul o astepta cu nerabdare pe Rosie, insa in ziua nasterii au vazut ca bebelusul avea in zona intima un mic penis.
„Voiam sa-mi puna copilul pe piept imediat pentru ca abia trecusem printr-o nastere grea si voiam sa fie cu mine, dar nu au facut asta. Eram foarte speriata”, a declarat mama copilului pentru CNN.
Doctorii au acoperit-o pe Rosie cu o paturica si au dus-o in alta incapere. Cand s-au intors cu ea le-au spus parintilor ca Rosie s-a nascut cu diferente in caracteristicile sexuale. Urmatoarele zile au fost pline de examinari, controale, analize.
In cele din urma cadrele medicale au spus ca Rosie are doi cromozomi X asa ca poate fi considerata de sex feminin. Problemele nu se terminau aici. Copilul a fost diagnosticat cu CAH (congenital adrenal hyperplasia), afectiunea ce consta in lipsa unei enzime de care glanda suprarenala are nevoie pentru a produce cortizol.
Boala lui Rosie este incadrata in randul diferentelor ori tulburarilor de dezvoltare sexuala. Unii specialisti se refera la persoanele nascute astfel ca fiind intersex. Principala recomandare a medicilor in cazul persoanelor intersex e operatia.
Prin interventiile chirurgicale se stabileau caracteristicile unuia dintre cele doua sexe. Exista totusi nenumarate controverse in cazul operatiilor de acest gen facute bebelusilor. Au existat cazuri in care copiii intersex operati la cateva luni nu s-au regasit in sexul ales chirurgical sau s-au simtit mutilati.
La 3 zile dupa venirea pe lume a lui Rosie, parintii au mers la un specialist pentru a discuta optiunile. Li s-au prezentat doar doua variante: reducerea clitorisului lui Rosie si crearea unui canal vaginal sau doar construirea canalului vaginal.
Interventia ar fi trebuit sa aiba loc cand Rosie ar fi implinit 6 luni. Dupa ce au analizat optiunile si au facut cercetari despre ce inseamna de fapt aceasta operatie, parintii fetitei au decis ca nu vor sa o opereze. Au vrut ca Rosie sa aiba un cuvant de spus in ceea ce priveste corpul sau si au decis sa astepte pana cand ea va fi capabila sa ia o decizie.
Rosie avea 18 luni in momentul in care parintii au decis sa nu-i mai ascunda afectiunea. La varsta de 4 ani fetita a fost protagonista documentarului „Gender Revolution: A Journey with Katie Couric” pe care il puteti gasi pe Netflix.
Sa faca public faptul ca fetita lor este o persoana intersex a fost una dintre cele mai grele decizii pe care familia Lohman a trebuit sa le ia. Eric si Stephani au scris o scrisoare pentru Rosie pe care i-o vor da sa o citeasca cand va fi suficient de mare. Au explicat acolo cum au luat decizia de a vorbi despre afectiunea ei si spera ca fetita nu-i va condamna pentru hotararea lor.
Pana atunci principala preocupare a parintilor este sa o ghideze pe Rosie, sa o invete cum sa le impartaseasca prietenilor informatiile despre afectiunea ei si cum sa se simta bine in propria piele chiar daca este diferita de celelalte fete.
„Vrem sa stii ca acesta este corpul tau si poti vorbi despre el fara sa te simti stanjenita. Nu trebuie sa-ti arati corpul cuiva daca nu vrei asta, dar trebuie sa stii ca nu este nimic rusinos”, a fost mesajul pe care Eric i l-a transmis lui Rosie.
Intersexualitatea se refera la persoanele nascute cu diferente in caracteristicile sexuale care se pot manifesta in gene, cromozomi, organele genitale, parul corporal sau organele reproducatoare. Potrivit statisticilor, o persoana intersexuala se naste o data la doua mii de nasteri in America de Nord.