Primul ajutor în caz de tăieturi, zgârieturi și lacerații. Copilăria este perioada în care curiozitatea îi transformă pe cei mici în adevărați exploratori. Energici, dornici de a descoperi și experimenta cât mai mult, copiii se pot și lovi. „Semnele de bună-purtare”, cum erau numite odată, vorbesc de fapt despre o copilărie plină și împlinită. Sunt semnele aventurii, ale descoperirilor, ale învățării.
Cuprins:
Chiar dacă înțeleg dorința de explorare a copiilor, părinții trec prin îngrijorări perfect normale. În momentul în care cel mic se lovește, suferința copilului devine, de multe ori, spaima adultului. Ne propunem, în acest articol, să venim în sprijinul părinților prin oferirea unor informații utile despre primul ajutor în caz de tăieturi, zgârieturi și lacerații. Un părinte informat, care știe ce are de făcut când copilul său se confruntă cu răni minore, dar nu numai, este un părinte mai relaxat și mai dornic de a-și susține copilul în aventura descoperirilor.
Primul ajutor în caz de tăieturi, zgârieturi și lacerații. Îngrijiri specifice
Un copil activ se poate alege cu tăieturi, zgârieturi (escoriații) și lacerații (rana pielii cu marginile crestate în mod neuniform și neregulat) în timpul activităților obișnuite de zi cu zi. Rănile se pot produce în timpul jocurilor, a sporturilor sau pur și simplu în urma unui accident. Tăieturile, zgârieturile și lacerațiile pot apărea în orice zonă a corpului. În funcție de severitatea rănii, copilul poate pierde mai mult sau mai puțin sânge.
Ce sunt rănile deschise?
O rană deschisă reprezintă o leziune, provocată de un obiect extern, care implică ruptura unui țesut, cel mai adesea o despicare a pielii. În funcție de tipul de rană, de cauză, de localizare, rănile se clasifică în mai multe categorii. Literatura medicală menționează mai multe tipuri de răni deschise (1):
Zgârieturile (abraziunile) se produc atunci când pielea „se răzuiește” de o suprafață dură. Sângerarea este minoră. În caz de abraziune, rana trebuie spălată și curățată pentru a se evita infectarea.
Lacerațiile sunt mai grave decât abraziunile și presupun tăierea sau ruperea pielii. De exemplu, în momentul în care cazi îți poti zgâria genunchiul de asfalt/ pavaj sau te poți taia într-o piatră foarte ascuțită, în cioburi sau deșeuri. În acel moment se produce lacerația. „Sunt produse, de regulă (n.r. – lacerațiile) prin contactul cu o suprafață/ margine ascuțită. Rana poate fi dreaptă, ca în cazul unei tăieturi, sau pielea poate fi ruptă”, a declarat doctorul Anjali Bharati, medic la spitalul Lenox Health Greenwich Village din New York City (1).
Tăieturile pot fi provocate de unelte, cuțite, utilaje, iar rana poate fi una adâncă. Spre exemplu, vă puteți alege cu o tăietură în momentul în care tăiați legumele și, din greșeală, scăpați lama cuțitului în deget. „Atât lacerațiile, cât și tăieturile pot fi foarte adânci și determină pierderea unei cantități mari de sânge”, a adăugat Dr. Bharati.
Primul ajutor în caz de tăieturi, zgârieturi și lacerații. În caz de sângerare, parcurgem acești pași în vederea opririi hemoragiei (2):
- Asigurați-vă că aveți mâinile curate! Spălați-vă bine cu apă și săpun sau folosiți un dezinfectant pentru mâini. Dacă aveți la îndemână mănuși sterile, folosiți-le pe acestea.
- Aplicați presiune pe rană cu o fașă curată. Dacă nu aveți la îndemână, folosiți un prosop curat sau un articol de îmbrăcăminte.
- În timp ce aplicați presiune, ridicați membrul deasupra nivelului inimii pentru a încetini fluxul de sânge (în cazul în care rana s-a produs la membre).
- Continuați să aplicați presiune până la oprirea hemoragiei.
Când este cazul să mergeți de urgență la spital:
- Dacă sunteți singur cu copilul, iar hemoragia nu poate fi oprită, sunați la serviciul de ambulanță sau rugați pe cineva să vă ducă la spital. Țineți cont de faptul că este vital să puneți presiune pe rană pentru ca pierderea de sânge să nu fie una masivă!
- Dacă sângele iese continuu din rană sau cu intermitență, poate fi vorba despre o hemoragie arterială sau venoasă. În acest caz, trebuie să ajungeți de urgență la spital!
- Dacă rana s-a produs prin inserția unui obiect străin (ciob, lemn, plastic, obiect metalic etc) NU scoateți obiectul. Acest lucru ar putea accentua hemoragia! Aplicați presiune pe rană, în jurul obiectului.
Primul ajutor în caz de tăieturi, zgârieturi și lacerații
În cazul rănilor minore, îngrijirea poate fi făcută la domiciliu de către un părinte sau altă persoană adultă în grija căreia se află copilul. Urmați acești pași simpli:
- Oprim sângerarea! Dacă există sângerare, aplicăm presiune până când aceasta se oprește.
- Curățăm rana! După ce sângerarea a încetinit sau s-a oprit, clătiți rana cu apă. În cazul în care în rană se observă reziduuri sau resturi, puteți să le extrageți cu ajutorul unei pensete (pe care ați dezinfectat-o cu alcool, apă fierbinte sau dezinfectant). Dacă observați resturi pe care nu le puteți îndepărta, este recomandabil să duceți copilul la medic pentru o curățare eficientă a rănii.
- Întrebați farmacistul despre substanțele pe care le puteți folosi în cazul unei răni deschise! Printre acestea s-ar putea număra: iod povidonă, soluția de cloramină, rivanolul sau apa oxigenată. Ați putea folosi pe rană un antibiotic topic de exemplu, cele care contin zinc bacitracină și sulfat de neomicină care acționează pe un spectru larg de bacterii și care să protejeze leziunea de microorganismele răspunzătoare pentru apariția infecțiilor.
Antibioticele topice pot fi sub formă de pulbere sau de unguent, pe bază de zinc bacitracină și neomicină sau acid fusidic. Unguentul va împiedica uscarea și crăparea pielii, menținând zona hidratată. Pentru mai multe informații, discutați cu medicul sau farmacistul dumneavoastră.
Este bine să aveți la îndemână topicul pentru leziuni și infecții cutanate în orice deplasare întrucât acesta se poate aplica și în caz de arsuri, eczeme, tăieturi, julituri sau alte infecții sau ulcerații la nivelul pielii.
- Pansăm rana! Este important să pansăm rana folosind materiale sterile, cum ar fi o fașă de tifon. În acest fel reducem riscul de contaminare cu germenii microbieni.
Dacă rana este adâncă și necesită sutură, mergeți la spital pentru ca procedura să poată fi executată în siguranță. Sutura unor plăgi contaminate ar putea determina apariția unui abces. În unele cazuri de răni mai grave, medicii ar putea decide inserarea unui tub sub sutură, pentru a permite evacuarea lichidelor. Această procedură poartă denumirea de drenaj.
Când este cazul să mergeți de urgență la spital:
- Dacă sângerarea este masivă și nu poate fi oprită
- Dacă rana este foarte adâncă
- Dacă rana este adâncă și se află lângă o articulație (a genunchiului, încheieturii mâinii sau degetelor)
- Dacă rana a rezultat în urma mușcăturii de animal
- Dacă nu reușiți să curățați bine și complet rana
- Dacă copilul nu a fost vaccinat antitetanos în ultimii 5 ani
Ce pot să fac pentru a mă asigura că nu rămân cicatrici?
Îngrijirea corespunzătoare a rănii și o dietă sănătoasă ajută la vindecarea completă a rănii. Protejați zona, care a fost lovită, de soare pentru a evita colorarea diferențiată a pielii. Soarele are un efect nociv asupra cicatricilor. Așadar, rănile trebuie protejate cu cremă cu factor de protecție solară (cel puțin 30).
Aplicați local o cremă pentru prevenirea cicatricilor în momentul în care rana s-a închis. Procesul de cicatrizare poate fi grăbit prin aplicarea unei creme cu efect cicatrizant. În cazul în care rana nu s-a cicatrizat în decurs de 6 săptămâni, supurează sau miroase neplăcut, trebuie să vă prezentați la medic.
Copilul meu s-a tăiat la buză și îi curge foarte mult sânge. Trebuie să-l duc la doctor?
Anumite părți ale corpului sunt mai intens vascularizate, astfel încât este normal să curgă mai mult sânge în caz de rănire în aceste zone. Anumite părți ale feței, inclusiv limba și buzele, tind să sângereze mai mult în caz de lezare. De asemenea, anumite părți ale corpului sângerează mai mult inițial, însă se vindecă mai repede și mai ușor decât altele. Aplicați protocolul explicat anterior în acest articol. Dacă sângerarea nu se oprește, mergeți la spital.
Ce substanțe nu ar trebui aplicate direct pe rană?
Anumite substanțe antiseptice nu ar trebui aplicate direct pe o rană deschisă întrucât ar putea distruge țesuturile, iar aplicarea lor ar putea fi foarte dureroasă și ar întârzia vindecarea rănii.
Surse:
(1) – https://www.healthcentral.com/condition/open-wounds
(2) – https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Cuts,_grazes,_lacerations_%E2%80%93_treatment/
Sursa Foto: iStock
Vezi și: Arsuri solare la copii. Indicații pentru prevenire și tratare | Demamici.ro