Alimentatia mamei in timpul alaptarii!
Alimentatia mamei in timpul alaptarii este un subiect care starneste controverse pana si in randul specialistilor. Unii considera ca mama poate manca orice aliment, introducandu-l treptat cantitativ pentru a observa reactia bebelusului, pe cand altii considera ca femeia care alapteaza trebuie sa respecte anumite restrictii. O mama care alapteaza are nevoie de calorii suplimentare pentru a produce lapte. Este important consumul de alimente variate care sa contina suficiente proteine, vitamine si minerale pentru a acoperi propriile nevoi, dar si pe cele ale bebelusului.
Alaptarea ne ajuta sa reintram mai rapid in forma de dinaintea nasterii. O pierdere de 500 de grame pe saptamana prin alimentatie sanatoasa si exercitii fizice usoare, regulate este rezonabila si nu afecteaza productia de lapte. In schimb daca pierdeti prea rapid in greutate este recomandat sa mariti numarul de mese / gustari pentru a mari numarul de calorii prin aportul de grasimi sanatoase.
Unii specialisti recomanda consumarea anumitor alimente in cantitati limitate sau chiar sa fie excluse din alimentatie:
Fructe: prune, pepene rosu, capsuni, cirese negre, nuci, alune, citrice – maxim un fruct de marime medie (mar, portocala, banana) sau 2 fructe de marime mica: (prune, capsuni, kiwi, caise) sau o cana de compot sau max 125 ml suc de fructe / zi sau o lingura de fructe uscate.
Legume: Varza, brocoli, fasole, mazare, vinete, castraveti, rosii, usturoi, sparanghel, linte – 1/2 de cana de legume gatite si o cana de legume proaspete, un cartof/ zi.
Anumite preparate din carne: afumatura, carne de porc, peste oceanic, prajeala, tocatura
Alcool – inhiba secretia de lapte, cafea, tutun, sucuri acidulate, dulciuri.
Lapte de vaca (max 250 ml/zi)
Condimente iuti
Se contraindica consumul alimentelor care contin multe grasimi saturate, tip fast food, precum si a celor imbogatite cu aditivi alimentari si coloranti.
Orice aliment este permis in masura in care este tolerat. Se recomanda consumul de produse de panificatie si cereale integrale (5 portii pe zi) – 2 felii de paine, o cana de orez/ paste gatite/ cana fulgi cereale/ 1/2 cana musli. O importanta deosebita o are consumul de proteine de calitate (carne, peste, ou, soia, lactate), calciu (lactate, somon, sardine), fier (carne rosie, peste, ou, cereale integrale), iod si lichide in cantitate suficienta. Daca din anumite motive alimentatia voastra nu poate sa contina alimentele enumerate mai sus, se recomanda introducerea suplimentelor nutritive, dar numai la recomandarea medicului.
Citeste si:
ALAPTAREA NU AR TREBUI SA DOARA! CUM SA SCAPI DE „FURIA LAPTELUI” SI DE RAGADELE MAMARE