Raluca Prepeliță, psihiatru la Institutul Socola, despre cazul femeii care și-a aruncat copii pe fereastră. Un incident cumplit, întâmplat în noaptea de duminică spre luni, care a înghețat inimile mamelor.
Cuprins:
Cel mic nu a avut nicio șansă. A murit la spital, în ciuda eforturilor medicilor. Băiețelul de 3 ani, se zbate între viață și moarte la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, având leziuni foarte grave.
Raluca Prepeliță, psihiatru la Institutul Socola, despre cazul femeii care și-a aruncat copiii pe fereastră
Raluca Prepeliță, psihiatru la Institutul Socola spune că există unele semnale de alarmă, care ar putea detecta suferința interioară a mamei și astfel, unele tragedii, ca cea petrecută la Botoșani, ar putea fi evitate.
„Dacă cuplul este disfuncțional, iar conflictele între parteneri există și cresc în intensitate, tensiunea din familie agravează statusul psihic al partenerilor, în special al mamei, aceasta putând să aibă manifestări, tulburări de comportament cu agresarea copiilor, cu autoagresivitate, cu agresivitate verbală față de partener, consum exagerat de droguri sau alcool”, spune psihiatrul, citat de digi24.ro.
Femeia este internată acum în Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Botoșani.
Băiețelul de 3 ani se zbate între viață și moarte
Băiețelul de 3 ani, se zbate între viață și moarte la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, având leziuni foarte grave.
„Copilul a fost adus în stare foarte gravă, în stare de comă profundă, foarte aproape de ce numim noi moarte cerebrală. Din păcate, nu sunt leziuni care să poată fi rezolvate neurochirurgical. Am reușit doar să-i punem un captor de presiune intracraniană care ne poate ajuta pentru tratamentul specific de terapie intensivă al acestui copil. Deocamdată este foarte instabil hemodinamic”, spune directorul medical al spitalului, doctorul Marius Dabija.
Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre cazul mamei care și-a aruncat copiii de la etaj
”Filicidul, sau uciderea copilului de către părinte, e printre cele mai grele pietre de încercare pentru un practician. Tindem să-l judecăm pe un calapod aparte, și-l vedem – dacă se poate comite păcatul gramaticii – mai impardonabil (chiar) decât, spre exemplu, fratricidul (uciderea unui frate) sau paricidul (uciderea unui părinte). (…)
Rândurile următoare creionează peisajul motivațional în situația particulară în care mamele își omoară copilul, fără vreo pretenție că acopăr întregul peisaj.
De departe cel mai important parametru care intervine în acest peisaj e istoricul de abuz/ violență suferit de mamă în perioada anterioară sarcinii/ nașterii. Acest istoric de abuz îndurat de mamă creează premisele personalității, mai târziu, a femeii a cărei capacitate de atașament, de nutriție parentală, dar și de testare a realității sunt fie fragile, fie inconstante, fie absente”, spune psihiatrul Gabriel Diaconu. Mai multe puteți citi AICI!
Cum s-a petrecut tragedia
Lorela, originară din Albești, județul Botoșani, ar fi ajuns în municipiu cu un microbuz. Și-a dus copiii să se joace în parcul Mihai Eminescu.
Spre seară, însă, a pierdut autobuzul spre casă și a mers să se cazeze la hotel. La scurt timp după ce s-a cazat, în timp ce copiii dormeau, mama i-ar fi luat în brațe și ar fi sărit cu ei pe geam, de la etajul 1. În fața ferestrei era un acoperiș. Femeia a rămas acolo, însă pe copii i-a scăpat din brațe, în gol, pe beton. Paznicul hotelului a auzit zgomotul, i-a văzut pe cei mici zăcând pe beton și a alertat autoritățile.
La fața locului s-au deplasat pompierii, dar și un negociator din partea Poliției. Femeia amenința că se va sinucide. După discuții care au durat aproximativ 2 ore, femeia a putut fi imobilizată de către pompieri.