Totul despre caria de biberon. Ce este si cum se trateaza
Cuprins:
Multe dintre bauturile consumate de bebelusi contin zaharuri. Aici includem laptele matern, sucurile, formula de lapte praf etc.
Totul despre caria de biberon
Ce este caria de biberon
Caria de biberon sau caria de suzeta reprezinta principala problema de dentitie la copii, asta pentru ca bacteriile descompun zaharul, transformandu-l in acid, iar dintii de lapte se demineralizeaza.
Caria de biberon apare la copiii intre 18 luni si 3 ani, carora li se administreaza bauturi prin biberon inainte de culcare. Caria apare atunci cand copilul adoarme cu sticla la gura sau foloseste biberonul chiar si atunci cand nu-i este foame.
Caria de biberon apare prin formarea de placa dentara pe dinti, care este agravata de curatarea incorecta a dintilor copilului. In plus, acizii duc la eroziunea smaltului dentar.
Primul stadiu al cariei o reprezinta formarea de mici gauri in smalt, iar in timp, bacteriile si acidul afecteaza constant dintele, inaintand spre interiorul dintelui catre pulpa care contine nervi, dar si vase de sange.
Semne ale cariei de biberon
- sensibilitate dentara
- dureri dentare care nu sunt cauzate de eruptia dentara
- pete pe dinti
- film albicios in jurul gingiilor
- dureri gingivale care nu sunt cauzate de eruptia dentara
- eroziune dentara vizibila
Cum se trateaza caria de biberon
Pentru a se trata caria de biberon se face un tratament stomatologic ce implica curatarea dintilor si prevenirea agravarii.
Tratamentul cariei de biberon consta in:
- extractie dentara
- tratamente de canal
- argintarea dintilor de lapte
- remineralizarea smaltului
- plombarea dintilor de lapte
- sigilarea dentara
Prevenirea cariei de biberon
Caria de biberon se poate preveni prin limitarea administrarii biberonului inainte de culcare. Este foarte important ca bebelusul sa nu stea cu biberonul la gura in timp ce doarme.
Biberonul se poate oferi la masa, insa strict cat mananca, si nu mai mult decat este necesar. O alternativa pentru copiii care nu se pot dezice de biberon este suzeta.
O alta metoda prin care se poate evita aparitia cariei de biberon este prin alaptarea copilului, atunci cand mama poate sa faca acest lucru.
Potrivit unor cercetari, bebelusii alaptati exclusiv la san in primele 6 luni din viata prezinta mult mai putine riscuri de a avea probleme de aliniere a dintilor, decat cei care sunt hraniti in mod exclusiv pentru perioade mai scurte de timp sau deloc.
Atentie! Chiar daca este natural, si laptele matern contine zahar, astfel ca trebuie sa acordati atentie sporita danturii. Prin alaptarea la san se va dezvolta o pozitionare corecta a arcadelor dentare si o buna aliniere dentara.
Laptele matern ofera si protectie impotriva cariilor sentare deoarece lactoza din laptele matern nu este usor fermentata ca zaharoza.
„Vorbim despre caria de biberon la leziunile carioase care apar pe dinţii de lapte, care apar foarte devreme, chiar înaintea vârstei de doi ani, chiar imediat după erupţia dinţilor temporari pe arcadă. Sunt leziuni care evoluează în suprafaţă foarte rapid. Sunt leziuni incipiente care sunt prezente pe faţa externă a dintelui ca nişte pete albe-cretoase. Cu cât ne prezentăm mai repede la stomatolog cu atât putem preveni complicaţiile.
Practic, aceste pete albe cretoase sunt pete de hipomineralizare, de obicei simetrice, care afectează incisivii centrali superiori, după care molarii unu, caninii şi ulterior molarii doi. Trebuie să ne prezentăm la cabinet pentru că se pot aplica geluri florate şi putem preveni complicaţiile”, a declarat Medicul dentist Floriana Tudorache la Digi 24.
Sursa: mamasicopilul.ro