Fără dulciuri la casele de marcat din supermarketuri pentru familiile cu copii. Familiile vor avea o casă dedicată în hipermarketuri, unde nu vor putea fi comercializate dulciuri şi produse alimentare nesănătoase.
Cuprins:
Camera Deputaților a adoptat miercuri, un proiect de lege care prevede obligativitatea introducerii la supermarketuri a unor case de marcat speciale pentru familiile cu copii mici, unde nu pot fi vândute produse alimentare nesănătoase.
Fără dulciuri la casele de marcat din supermarketuri pentru familiile cu copii
Astfel, în supermarketuri şi hipermarketuri trebuie să existe cel puţin o casă de marcat dedicată familiilor, unde nu vor putea fi comercializate dulciuri şi produse alimentare nesănătoase.
Este vorba de chipsuri, bomboane şi băuturi răcoritoare. Aceste case de marcat vor fi folosite doar de familii, care sunt însoţite de copii.
„Scopul propunerii legislative este de a proteja copiii de expunerea la dulciuri şi la alimente nesănătoase plasate pe rafturile din apropierea caselor de marcat, evitând, astfel, situaţiile în care copiii vor să li se cumpere astfel de produse.
Orice părinte cu copii mici ştie cât de dificil este să le explici acestora că nu pot consuma cantităţi excesive de dulciuri.
În 2019 am iniţiat această propunere legislativă, iar astăzi a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor”, susține Benkő Erika, iniţiatorul proiectului de lege, potrivit unui comunicat emis de UDMR.
Alimentele care nu se vor mai regăsi la casele de marcat
Măsura se va aplica în toate cele peste 4.000 de supermarketuri şi hipermarketuri din ţară.
„După ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial, la casele de marcat prioritare pentru familii cu copii nu vor mai exista dulciuri”, spune Indrig Tîrziu, reporter Observator.
De la raioane, însă, nu vor dispărea. Aşa că trebuie să îi îndrumăm pe copii spre variantele mai sănătoase.
„Ne putem uita la ingrediente. Şi ordinea în care sunt enumerate ingredientele pe etichetă reprezintă ponderea în care ele se regăsesc în produsul finit. Şi atunci, de cele mai multe ori, să căutăm produse care să nu aibă zahăr în primele trei ingrediente. Din perspectiva unui dietetician cred că e o măsură foarte bine venită. Dar atât copiii, cât şi părinţii trebuie educaţi în ceea ce priveşte alegerea produselor alimentare de la raft.”, spun nutriţioniştii.
Consumul excesiv de zahăr, dăunător sănătăţii
Consumul excesiv de zahăr poate provoca diabet, o boală care apare la vârste din ce în ce mai fragede.
Ioana Mesea, nutriţionist program prevenţie diabet: „Trei din zece copii şi preadolescenţi sunt în risc de a dezvolta această boală cronică. Când încercăm să le implementăm nişte obiceiuri sănătoase, totul porneşte de la lista de cumpărături. E important să îi implicăm şi pe ei în alegerea alimentelor.”
Un studiu recent arată că, până în 2030, jumătate de milion de copii din toată lumea ar putea suferi de obezitate.