Frica de vărsături la copii. Copilul dumneavoastră se îmbolnăvește doar la gândul de a vomita? Frica de a vomita se poate transforma cu ușurință în emetofobie (teama de a vomita). Iată cum să oprim această frică de a deveni fobie.
Cuprins:
Trebuie să recunoaștem, nu este experiența cea mai plăcută sau mai grațioasă, dar este un fapt inevitabil de viață. Toți vomităm la un moment dat. Cu toate acestea, acest act natural poate provoca anxietate multor persoane, în special copiilor. Dacă copilul dvs. nu dorește să meargă la școală din teama de a se i se face greață, vomita, sau devine isteric atunci când vede o alta persoană vomitând, nu sunteți singurii părinți care trec prin astfel de situații.
Această fobie de a vomita este reală. De fapt, emetofobia este cea mai frecventă fobie a copilului.
Frica de vărsături la copii. Emetofobia este într-adevăr o problemă serioasă?
Sursele sugerează că fobia vărsăturilor este o problemă destul de importantă. Un studiu efectuat pe 547 de adulți tineri a plasat vărsatul pe locul 16 din 88, imediat după teama de înălțimi sau de păianjeni. Mai mult, studiile sugerează că această teamă de a vomita ar putea începe la o vârstă fragedă și persistă până la vârsta adultă.
Formula fobiei
Deci, cum se dezvoltă frica de a vomita în emetofobie? Implică două lucruri: o frică exagerată de o anumită situație specifică și eforturi frenetice de a evita acea situație sau obiect. Așa cum oamenii care sunt îngroziți de câini îi vor evita cu orice preț, la fel și persoanele care suferă de fobia vomei, își aranjează viața pentru a evita orice lucru sau situație care le-ar putea declanșa greață/ vomă.
Problema cu evitarea este că înrăutățește fobia. Persoanele încep să creadă că măsurile lor de precauție inutile sunt ceea ce le împiedică temerile să aibă loc. De fapt, fuga de această problemă creează un ciclu, provocând fobia să continue și în viața adultă.
Frica de vărsături la copii. 5 moduri de a scăpa de această teamă de a vomita
Cum putem să spargem ciclul și să oprim frica copilului de a vomita? Iată câteva sfaturi utile:
- Nu le oglindiți stresul. Întotdeauna rămâneți calm și optimist în fața isteriei cu privire la posibilitatea vărsăturilor. Părinții se îngrijorează că, dacă nu oglindesc distresul emoțional al copilului lor, acesta nu va învăța să aibă încredere în el. Oglindind acea „primejdie” transmiteți un mesaj confuz.
- Ascundeți-vă dezgustul sau iritarea. Vărsăturile nu sunt tocmai confortabile și nu arată foarte bine. Cu toate acestea, trebuie să vă controlați reacțiile atunci când copilul vomită. Nu răspundeți cu iritare sau groază. Chiar dacă e un proiectil! Chiar dacă nu ajunge la toaletă! Chiar dacă se întâmplă în public!
- Evitați reasigurarea constantă. Cererile repetate de reasigurare reprezintă o formă de evitare. Orice versiune a întrebării „O să mă facă să vomit?” Ar trebui să i se răspundă cu entuziasm și sincer: „Nu știu!”
- Nu lăsați copilul să evite pe baza fricii. Nu lăsați copilul să evite lucrurile sigure de care se teme că îi vor provoca greață/ vomă. Amintiți-vă, comportamentele de evitare sunt mijloacele prin care temerile obișnuite se transformă în fobii adevărate.
- Fiți erou. Adulții care se plâng de senzații de greață sau se sperie și exagerează de fiecare dată când vomită, trimit un mesaj clar pentru copiii lor. Voma este doar modul în care organismul expulzează ceva ce nu dorește sau de care nu are nevoie. Ce ar putea fi mai sănătos? Viva la voma!
Frica de vărsături la copii. Desigur, cel mai bun mod de a trata această temere este de a o preveni. Nu puteți opri copilul să vomite, desigur, dar puteți să îl asigurați că greața și voma sunt ceva normal, care nu vin la pachet cu anxietatea, dezgustul și rușinea.
Vezi și: Enterocolita la bebelusi. Cauze, simptome si tratament | Demamici.ro
Vezi și: Febra din senin la copii. Ce este si cand avem motive de ingrijorare | Demamici.ro
Referințe: