Răsucirea părului la copii. Cu siguranță aveți cunoștințe care mestecă constant o șuviță de păr sau o răsucesc pe deget. Pe lângă faptul că arată enervant din exterior, acest obicei poate fi dăunător.
Cuprins:
Nu este deloc igienic să mângâiați părul, chiar dacă este spălat în fiecare zi, ca să nu mai vorbim de mirosul care rămâne printre șuvițe. Rotirea părului în jurul degetelor, de obicei, nu provoacă daune, uneori poate cădea ceva păr, dar când nervii sunt întinși, fire întregi sunt rupte.
Și obiceiul prost la adulți începe cel mai adesea în copilărie. Prin urmare, dacă observi că copilul tău se joacă din ce în ce mai des cu părul sau îl trage atunci când este îngrijorat, acordă o atenție deosebită și ia măsuri înainte de a se transforma într-un obicei de durată.
Mai mult decât atât, în adolescență, când hormonii sunt mai activi și mulți copii sunt supărați pe ei înșiși, pe părinții lor și pe lume, ei manifestă uneori agresivitate față de propriul corp, adesea în mod inconștient.
Răsucirea nervoasă a șuvițelor se transformă în tragere și așa pot ajunge să aibă zone întregi de scalp fără păr. O astfel de situație scăpată de sub control devine o tulburare psihologică, numită în limbaj de specialitate, tricotilomanie.
Dacă observați primele semne ale acestui obicei neplăcut la copilul dumneavoastră, mai întâi excludeți o afecțiune medicală sau o problemă a pielii. În acest caz, medicul dermatolog poate ajuta cu un tratament adecvat.
Răsucirea părului la copii. Încercați să vorbiți cu cel mic
Copilul poate avea acest comportament în timp ce se uită la televizor, citește o carte, sau în alte situații în care ambele mâini nu sunt ocupate în același timp. Puteți să îl invitați în fața oglinzii și să îi spuneți să răsucească părul pentru a se vedea din exterior.
Examinați scalpul pentru o observa daunele rezultate
Examinați părul în sine pentru a vedea dacă este rupt. De fiecare dată când copilul trage de șuvițele de păr, uită-te dacă i-au mai rămas fire de păr în mână.
Folosește vanitatea ca armă și spune-i că pentru a avea o coafură frumoasă precum păpușile cu care se joacă, trebuie să-și protejeze părul. Arată-i părul rupt și spune-i că orice coafură va fi dificil de purtat în aceste condiții.
Răsucirea părului la copii. Gândiți-vă la activități alternative
Orice activitate ce ține ocupate mâinile copilului va funcționa. Încearcă mingi moi anti-stres, aranjarea puzzle-urilor, jocuri de costruit , pictarea cu degetele sau doar desenul, decuparea formelor din hârtie colorată, realizarea de origami, jocul cu plastilină și multe altele.
Chiar și tragerea de ureche, picior sau de coadă a câinelui tău preferat de pluș poate calma copilul. Asigurați-vă întdeauna ca fiul/ fiica dvs. are ceva la îndemână în orice moment, deoarece acest obicei nedorit scade în frecvență.
Răsucirea părului la copii. Învață-ți copilul cum să contracareze acest obicei nervos
În momentul în care începe să-și tragă părul, spune-i în schimb să-și strângă pumnul și să-l țină așa cel puțin 30 de secunde. Apoi încercați să aplicați o tehnică de relaxare, puteți începe cu inspirație profundă și expirație lentă, de exemplu.
Dacă acest lucru se întâmplă când copilul este afară și consideră că nu este potrivit să facă un exercițiu de relaxare în fața altor persoane, arătați-i cum să țină cu ambele mâini spătarul unui scaun sau alt obiect pentru a se putea calma. Arată-i copilului cum să-și relaxeze brațele, umerii și gâtul.
Răsucirea părului la copii. Încearcă să-i schimbi coafura sau să porte o pălărie pentru o vreme
Dacă obiceiul a devenit o problemă serioasă, poti apela la măsuri mai drastice și să-i faci copilului o tunsoare foarte scurtă. Pentru băieți este puțin probabil ca acest lucru să creeze tulburări emoționale. Dar probabil că va fi o dramă pentru fete.
Așa că poți mai întâi să-i faci o coafură scurtă interesantă și să-i arăți fetiței tale femei populare care au și ele părul scurt și apoi să o convingi că i se va potrivi și ei.
O altă opțiune ar fi să-i prinzi părul într-o coadă de cal și să-i explici că, dacă începe să tragă de păr, va strica coafura realizată cu atâta grijă. Unii copii se bucură de ideea de a purta o șapcă sau un alt accesoriu pentru păr.
Uneori, medicii recomandă căciuli strânse, dar sezonul ar trebui să fie potrivit pentru o altfel de alegere. Nu poți să pui un astfel de model pe capul copilului tău în căldura verii. Acest tip de tehnică poate avea succes parțial, dar practica arată că până nu îl implici pe deplin pe copil în procesul de depășire a obiceiului nociv, el va continua să găsească o modalitate de a-și băga degetele pe sub căciulă și tragă din nou părul.
Răsucirea părului la copii. Lăudați, răsplătiți și încurajați
De fiecare dată când vezi că puștiul încearcă să facă față răsucirii unei șuvițe de păr în jurul degetului sau să o bage în gură, folosește câteva metode pentru a-i stimula efortul.
Puteți introduce și un sistem de recompense. Mărește treptat obiectivele și dacă copilul tău reușește să reziste să nu se tragă de păr trei zile consecutiv, fă-i un cadou care să-l bucure.
Vezi și: Copilul își smulge părul fără un motiv aparent? Sfaturi care vă pot ajuta | Demamici.ro
Referințe:
https://www.todaysparent.com/kids/school-age/hair-twirling/
https://www.healthline.com/health/hair-twirling
https://www.whattoexpect.com/toddler/behavior/hair-twirling.aspx