Alocație copii 2024. Alocația este un drept al copiilor minori. Suma asigurată de stat lunar, de la nașterea copiilor și până la vârsta de 18 ani, vine în sprijinul părinților pentru a le asigura celor copiilor cele necesare educației și îngrijirii. Află ce documente trebuie să depui pentru a obține alocația de la stat pentru copil.
Cuprins:
Alocație copii 2024. Acte necesare pentru dosarul de alocaţie 2024
– Certificat de naștere românesc al copilului minor;
– Certificat de căsătorie românesc sau declarație notarială;
– Certificatele de cetățenie ale ambilor părinți;
– Declarație privind domiciliul copilului din partea solicitantului;
– Buletin de identitate românesc al părintelui care solicită alocații;
– Buletin de identitate moldovenesc sau românesc al celuilalt părinte;
– Extras de pe contul bancar.
Alocație copii 2024. Copiii născuți în străinătate primesc alocație
Pentru copiii născuți în străinătate, părinții sau, după caz, reprezentanții legali ai copiilor trebuie să depună un dosar pentru alocație la primăria localității pe a căror rază teritorială își au domiciliul sau reședința. Dosarul de alocație trebuie să conțină următoarele acte:
1) Cerere pentru acordarea alocației de stat pentru copii semnată de reprezentantul legal al copilului;
2) Documente justificative, respectiv: copia certificatului de naștere al copilului (transcris dacă este cazul) și al actului de identitate al reprezentantului legal, documentele din care rezultă situația juridică a copilului față de reprezentantul legal și documente justificative care să ateste faptul că minorul a benficiat/nu a beneficiat de prestații sociale în spațiul UE.
Dacă familia se mută și se schimbă adresa, iar părinții vor să primească drepturile bănești prin poștă, aceștia trebuie să meargă la Direcția Muncii, birou sau compartiment „Alocații copii“, având asupra lor o copie după cartea de identitate cu noua adresă.
Alocație copii 2024. Care este valoarea alocației de stat în România
Actele necesare obținerii alocației de stat se depun la Primărie. Valoarea alocației depinde de vârsta copilului sau în funcție de starea de sănătate:
- 631 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani;
- 256 de lei pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani;
- 631 de lei pentru copiii cu vârsta între 3 și 18 ani încadrați într-un grad de handicap.
Alocațiile pentru copii ar trebui să aibă următoarele valori de la 1 ianuarie 2024:
- 718 lei (începând cu 1 ianuarie 2024), pentru copiii cu varsta intre 0 – 2 ani/respectiv, pană la 18 ani, în cazul copilului cu handicap;
- 291 lei (începând cu 1 ianuarie 2024), pentru copilul care a depăşit varsta de 2 ani, pană la 18 ani, precum şi tinerilor care au implinit 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.
Alocație copii 2024. Alocaţiile de stat pentru copii achitate în luna septembrie 2023 au însumat peste 1,042 miliarde de lei. Suma medie plătită de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a fost de 297,07 lei/beneficiar.
Cererile pentru stabilirea alocaţiei de stat pentru copii şi actele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestui drept se depun şi se înregistrează la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti, pe a cărei/cărui/căror rază teritorială îşi au domiciliul sau reşedinţa, după caz, reprezentanţii legali ai copiilor.
Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte, prin decizie a directorului executiv al agentiilor judetene de prestatii sociale, începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.
Referințe:
(1) https://bucuresti.mmanpis.ro/informatii-de-interes-public/formulare-tip/
(2) https://www.dasp.ro/acte-pentru-alocatia-de-stat-pentru-copii/