Un copil de un an și cinci luni, în stare gravă după ce s-a înecat cu măr, la grădiniță. Un copil de un an și cinci luni a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean din Oradea, după ce s-a înecat cu o bucată de măr. Copilul a fost internat joi (18.01.2023) în cadrul secției de Anestezie și Terapie Intensivă. Echipajul SMURD a ajuns rapid la fața locului și a acordat copilului primul ajutor.
Cuprins:
„S-a efectuat o bronhoscopie și s-a extras bucata de măr din căile respiratorii ale copilului. În prezent, acesta se află în stare gravă pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean din Oradea”, a declarat Dr Hadrian Borcea, șeful UPU SMURD Bihor.
Un copil de un an și cinci luni, în stare gravă după ce s-a înecat cu măr, la grădiniță
Se pare că grădinița în cadrul căreia a avut loc accidentul se prezintă pe Facebook ca fiind o „grădiniță cu accent pe dezvoltarea socio-emoțională”, aceasta nefiind acreditată sau autorizată. Cu alte cuvinte, serviciile oferite nu sunt aprobate și nici verificate de către autoritatea statului.
„Această entitate nu se regăsește în rețeaua școlară a unităților de învățământ din județul Bihor, nefiind nici acreditată, nici autorizată. Le recomand părinților să consulte această listă de pe site-ul instituției noastre, pentru a cunoaște unitățile acreditate, atât publice, cât și private”, a declarat inspectorul școlar general Horea Abrudan, vineri, pentru Bihoreanul.
Alimente cu risc de înec. Care sunt alimentele cu cel mai mare risc de sufocare sau înec?
Alimentele rotunde întregi: roșii cherry, struguri, fructe de pădure, cireșe, măsline, căpșuni, rodie.
Pentru a evita orice risc și pentru ca cel mic să se poată bucura de nutruenții din aceste alimente, le puteți oferi zdrobite sau tăiate în bucăți mici, fără semințe, sâmburi sau părți dure.
De exemplu, strugurii se pot oferi copilului mic tăiați vertical, în mai multe bucăți și fără sâmburi sau coajă. La fel se va proceda și cu roșiile cherry sau cu căpșunile.
Alimentele care se pot rupe în bucăți mari și tari: mărul, castravetele, morcovul. Însă, pentru a le putea servi copilului mic, aceste alimente tari pot fi coapte sau fierte în aburi sau chiar rase. (Un mic dejun gustos și oferit copiilor în trecut era mărul ras cu biscuiți – în prezent medicii evită folosirea biscuiților în mesele bebelușilor, dar după un an sau doi, aceștia pot fi oferiți în cantități moderate).
Ce să nu oferi niciodată copilului mic:
- Nuci sau alune, întregi sau tocate. Dacă îți dorești să le introduci în meniul celui mic (deși medicii recomandă introducerea lor mai târziu în meniul copilului din cauza alergiilor pe care le pot declanșa), le poți oferi sub formă de paste, precum untul de arahide sau măcinate foarte fin și adăugate în preparate.
- Alimentele tari sau lipicioase. Floricelele de porumb și bomboanele nu au ce căuta în alimentația copilului, cel puțin până la vârsta de trei ani.
- Alimente tăiate în formă circulară, precum feliile de cârnați. Acestea fiind cilindrice, de dimensiunea căilor respiratorii, le pot bloca cu ușurință!
Vezi și: Alimente cu risc de înec. Ce să eviți, dar și ce trebuie să faci în cazul unui pericol | Demamici.ro