In primii ani de viata, multi copii se confrunta cu problema infectiei urinare.
Cuprins:
Ce este infectia urinara
Infectia urinara apare in momentul in care o parte a tractului urinar este infectata cu bacterii. Acestea patrund in sistemul urinar prin uretra sau prin sange.
Infectia urinara poate fi cauzata de bacteriile care traiesc in intestin. Unele bacterii sunt localizate in jurul anusului, iar imediat dupa defecare, pot ajunge usor in uretra si vezica.
Exista doua tipuri de infectie urinara: cea a tractului urinar inferior (cistita) si cea a tractului urinar superior (pielonefrita).
Factori de risc:
- fetitele sunt mai predispuse la acest risc deoarece uretra este mai scurta si mai aproape de anus;
- folosirea de produse de curatare cu exces de parfum sau coloranti, ca spumantele de baie;
- haine si lenjerie prea stramte;
- igiena intima deficitara – stergerea din spate in fata dupa defecare sau urinare;
- igiena deficitara la folosirea toaletei;
- amanarea urinarii pentru perioade lungi de timp;
- folosirea de catetere urinare;
- lipsa circumciziei la baietei;
- afectarea sistemului imunitar;
- probleme structurale sau blocaje ale organelor tractului urinar;
- anomalii de functionare a tractului urinar;
- reflux vezico-uretral – un defect din nastere
Cauzele aparitiei infectiei urinare
Concret, urina din rinichi, uretere si vezica nu contine bacterii in ea. Acestea se intalnesc doar la capatul uretrei si pe pielea din jurul deschiderii uretrei, insa cand bacteriile periculoase intra in tractul urinar poate aparea o infectie.
La fetite, riscul major este dat de contaminarea regiunii ureogenitale cu fecale imediat dupa folosirea toaletei, mai ales ca multe fetite se sterg din spate in fata.
Alte cauze le reprezinta purtarea de lenjerie si imbracaminte prea stramta si folosirea de produse de igiena cu parfum sau coloranti, care irita usor regiunea aparatului urinar.
La baietei, o cauza ar fi lipsa circumciziei, insa nu se aplica tuturor. Inafara de acesta, ar mai fi igiena deficitara in regiunea intima si amanarea urinarii cu retinerea urinei pentru perioade lungi de timp.
Simptome ale infectiei urinare
- febra
- urina urat mirositoare
- stare generala de rau
- varsaturi
- diaree
- somnolenta
- iritabilitate si plans
- urinari frecvente sau rare
- urina inchisa la culoare, tulbure sau cu sange
- dureri la urinare sau senzatie de usturime la urinare
Simptome la bebelusi
- febra
- iritabilitate
- alimentarea necorespunzatoare
- varsaturi
- letargie
- afectarea cresterii in greutate
- icter la nou-nascuti, care persista mai mult de 2 saptamani
Cum se trateaza infectia urinara
Cel mai important este sa i se acorde multe lichide copilului, cu scopul de a elimina germenii. La fel de importanta este si vizita la medic, pentru prescrierea de antibiotice. In prima instanta, se poate da paracetamol sau ibuprofen pentru reducerea inflamarii si a durerii.
Daca vorbim despre o infectie a tractului urinar superior se recomanda antibiotice 7-10 zile, iar daca este vorba de o infectie a tractului urinar inferior, se recomanda antibiotice, in general, pentru 3 zile.
Informatiile referitoare la tratarea infectiei urinare sunt orientative. Daca bebelusul sau copilul manifesta unul dintre simptomele mentionate mai sus, mergeti la doctor. Doar un cadru medical avizat ii poate prescrie copilului tratamentul adecvat afectiunii pe care o prezinta.